evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Penato e căutat de prieteni  -  Melodia care nu se aude  -  Elixirul vieţii  -  Visând cu ochiul deschis  -  Texte.01  -  Sub nori  -  Uezen  -  Cerc la persoana întâi  -  Omega  -  Strada castelului : Câte lumi  -  Capsula  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Poză de buletin  -  Legendele Căutării  -  Criminali Umanitari  -  Bumerangul lui Zeeler  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Universul lent  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Nu este prima dată  -  Oglinda  -  Moştenire de familie  -  De o sută de ori Adrian  -  Ea, eu şi ei  -  Dincolo de evoluţie  -  Children of mine  -  Cerşetorul  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Jeopardy  -  Unii îmi zic Charon...  -  Ultima eclipsă (I)  -  Obsesia  -  O Poveste (?) modernă  -  X Factor  -  Jurământul  -  Caiet de regie  -  Vatmanul - O pasiune  -  Starea de trecere  -  Tânăr si încă nescris  -  Alertă !  -  Praf minune (III)  -  Mărire şi decădere  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Fata din vis  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Lumea de sus  -  Arta fugii în cinci acte  -  Sclipiri de Soare  -  Nouăsprezece zile (II)  -  Pendulul municipal. "La dolce vita"


Ucronia: o istorie paralelă

Mircea CărbunaruPublicat Vineri, 14 Decembrie 2001, ora 10:05

      Termenul de ucronie este mai putin familiar cititorului român. El defineste un gen literar aparte, încadrabil în literatura sci-fi datorita puternicelor sale valente speculativ-fictionale. De fapt, nici nu ar avea cum sa fie altfel, atâta timp cât ucronia este o "istorie paralela", un exercitiu al imaginatiei situat, cum însasi orginea greaca a termenului o arata (oucronos), "în afara timpului", sau mai corect spus "în afara timpului real". Americanii numesc mult mai sugestiv lucrarile încadrabile în acest gen, apelând la expresia "what- if novels" - Ce s-ar fi întâmplat daca... Daca, de exemplu, Burebista s-ar fi confruntat cu Cezar, daca Napoleon ar fi câstigat la Waterloo, daca bomba atomica ar fi fost inventata de germani înaintea americanilor, daca Alexandru Macedon nu ar fi murit de friguri, daca...
      Desigur, exercitiile imaginative enumerate mai sus pot constitui tot atâtea subiecte captivante pe care autorii SF le pot aborda cu succes. Conditia obligatorie este ca efectul de real sa fie construit cu maxima acuratete deoarece, în ucronie, speculatia fictionala detine un teritoriu foarte vast: istorie, social si politic, ce trebuie exploatat în ansamblul sau.
      ... Fiindca preluarea termenului si adoptarea sa a fost facuta destul de târziu în România, ucronia este un termen-concept care necesita câteva clarificari poate mai mult de forma, decât de fond. O prima observatie ar fi utilizarea denumirii de "istorie alternativa" (întâlnita adesea în opiniile critice de specialitate), improprie genului amintit din mai multe motive. Unul din aceste motive este ca istoria nu poate fi "alternativa", daca am judeca dupa întelesul adjectivului "alternativ" (def: care face sa revina, se succede sau face sa se succeada la intervale aproximativ regulate). Mai mult decât atât, în cazul ucroniei istoria paraseste definitiv cursul firesc al evenimentelor urmând un traiect descendent pâna acolo încât, uneori, efectele schimbarii sa fie complet opuse realitatii istorice. În aceste conditii, mult mai indicat ar fi utilizarea termenului de "alternativa istorica" (alternativa/ def: substantiv fem. - posibilitatea sau necesitatea de a alege între doua solutii care se exclud).
      O alta observatie este ca vrând-nevrând, ucronia se construieste pornind (sau îsi are originea, dupa schema cauza-efect) de la evenimente din trecut, evoluând spre viitor si chiar în viitor. Istoria reala se fractureaza la un moment dat si urmeaza apoi un traseu imaginar. În alte conditii, cine scrie despre un viitor apropiat facând referiri la personaje ori la evenimente sociale din prezent, desigur ca scrie altceva decât ucronie (distopie, political-fiction etc.). Interesant este ca o astfel de "anticipatie" socio-stiintifica, poate deveni ulterior ucronie, deoarece momentul referential care produce o schimbare majora în viitor, devine la rându-i trecut.
     

© Copyright Mircea Cărbunaru
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online