evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Luminile oraşului XXX  -  Masa de duminică  -  Avatarul  -  Aseară...  -  The Alien Revolution  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Ulysse şi Hector  -  Sunet pentru suflet  -  Nebunii lui Arrianus  -  Vid imprevizibil  -  Curcubeul  -  Archeopterix  -  Evadare din Paradis  -  Norul de argint  -  Luminile oraşului XII  -  Gânduri  -  Cioara  -  Je t'aime mélancolie  -  Meduza (IX)  -  Omul apropiat  -  Tânăr si încă nescris  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Striptease  -  Luminile oraşului XX  -  Tolaie  -  Necunoscutul intrigant  -  Andru  -  Pânza de păianjen  -  Camera de la capătul holului  -  Luminile oraşului XXV  -  Proiecţionistul  -  Cine sunteţi?  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Tocăniţa de ciuperci  -  Întâlnirea  -  Ultima eclipsă (I)  -  Coconul  -  Vikingul  -  Poveste de culcare  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Nu deschideţi uşa  -  Resacul Timpului  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Mamal - Beciul  -  Paznicul grădinii de piatră  -  O noapte într-un ceas  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !


Marea evadare pe Internet

Mircea CărbunaruPublicat Vineri, 14 Decembrie 2001, ora 10:05

      Au trecut deja câtiva ani buni de când publicistica science-fiction din România a intrat în colaps. Moartea Jurnalului SF, apoi a tandemului Anticipatia (revista si almanahul); aparitia aperiodica si difuzarea în cerc restrâns a revistei String, disparitia fanzinelor de cenaclu etc., au generat, fiecare în parte, atomizarea fandomului SF românesc, pâna la anularea activitatii acestuia pe perioade nepermis de lungi. În aceste conditii, mai multi lideri de opinie din domeniu au gasit debuseul cel mai ieftin si accesibil: revistele virtuale pe Internet.
      Avantajele pe care acestea le prezinta (aspect deosebit, continut nelimitat, volum de informatii superior, gratuitate, acoperire la scara mondiala, posibilitatea de a introduce sunet si imagine în miscare) depasesc totusi cu foarte putin dezavantajul accesului oarecum limitat la serviciile Internet, al consumatorului român de science-fiction. În acelasi timp, lectura nu se poate face întotdeauna facil direct de pe monitor, comparativ cu lectura unei reviste tiparita pe hârtie (mai ales daca o poti face acasa, în fotoliu, în liniste si cu o cafea aburind pe masuta din sufragerie). Ceva din placerea lecturii dispare. În schimb, ramâne aspectul pragmatic, al foamei de informatie, direct, precis, fara intermedieri birocratice. Totusi, vrem nu vrem, calitatea revistelor aparute pe Internet au atins un nivel aproape de invidiat pentru revistele traditionale.
      Cine are habar de cum se realizeaza o pagina web, va întelege la ce nivel au ajuns, de exemplu, revistele virtuale realizate de Michael Haulica (Lumi Virtuale - http://www.geocities.com/lumivirtuale/) si de Catalin Ionescu (Pro-Scris - http://www.proscris.f2s.com ).
      Daca ne uitam si în ograda altora (la americani de exemplu) vom vedea ca revistele apar în continuare pe hârtie, cu toate ca, Slava Domnului, au cu ce sa-si faca mii de reviste pe Internet. Explicatia acestui fenomen este -pornind de la cele aratate mai sus- ca piata publicatiilor tinde catre a oferi confort maxim cititorului. În acelasi timp, impactul la noua generatie este altul atunci când o revista SF este tratata ca un eveniment publicistic de piata si nu ca o simpla adresa pierduta printre altele câteva sute de mii ce rasar în fiecare zi pe tot globul. Desigur nici România n-ar trebui sa procedeze altfel. Numai ca la noi totul este dificil, birocratic, anevoios. Pentru a scoate o revista nationala capabila sa polarizeze creatia SF si cititorii acestei literaturi, îti trebuie bani, multi bani (raportat la buzunarul românului). La fel si sa cumperi o revista de calitate. Ori, în aceste conditii, iesirea pe Internet nu mai este o etapa fireasca de evolutie a vehicularii informatiei, ci mai degraba o evadare din marasm, din neputinta, din imobilism...
      Norocul nostru este totusi ca se poate macar si asa. Deocamdata. Iar într-o egala masura mai suntem norocosi ca revistele SF românesti care apar în prezent pe Internet sunt realizate de adevarati profesionisti. Deocamdata. Fiindca odata cu accesul tot mai larg la tehnologie, vor aparea si rebuturile, subproductiile, paginile personale construite nu pe valoare ci pe dorinta de a iesi cu orice pret în spatiul neîngradit al Internetului.
     

© Copyright Mircea Cărbunaru
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online