evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Luminile oraşului XIX  -  Câmpul de luptă  -  Experimentul  -  Valea însângerată  -  Mărire şi decădere  -  Poveste cu un cui  -  Echilibrul  -  Pacientul  -  Dl. Ics  -  Hoţul de timp  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Fălci însângerate  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  Universul lent  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Dincolo de evoluţie  -  Drum bun  -  Tranzit  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Jocul Zeilor (I)  -  Nouăsprezece zile (I)  -  Recreaţia  -  Arta fugii în cinci acte  -  ªi atunci...  -  Noapte bună, Andrei  -  Resacul Timpului  -  Luminile oraşului X  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Triunghiul roşu  -  Povestea trenului  -  Cruciada bucătarilor  -  Colecţionarul  -  Pierderea  -  Aniversarea  -  Meditaţie  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Elegie pentru Jeromed  -  Dimineaţă târzie  -  O noapte într-un ceas  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Cercul  -  Cunoaştere  -  ROV-27  -  Aripile din cer  -  Piatra  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Poporul perfect  -  Uşa de la baie


Interviu cu Ionuţ Caragea

Interviu consemnat la Montreal, 26 decembrie, 2008

Veronica BalajPublicat Duminică, 25 Ianuarie 2009, ora 11:25

      1. In recent incheiatul an, 2008, ati avut mai multe proiecte literare finalizate. Printre acestea se numara si faptul ca sunteti vice-presedinte si initiator al unei noi Asociatii a Scriitorilor de Limba Romana din Quebec. In aceasta lume tehnicizata, gestul are o conotatie aparte. Care a fost mobilul acestei initiative, cine va sunt apropriati in demersul acesta?

     

      Nu este niciun secret ca inaintea fondarii ASLRQ am facut parte dintr-o asociatie a unor scriitori romani din Canada. Faptul ca interesul meu pentru arta scrisului este primordial, m-a determinat sa demisionez si sa pun bazele unei asociatii care sa se ocupe de promovarea literaturii in spatiul provinciei Quebec. Domnul Adrian Erbiceanu, actualul presedinte, a inteles foarte bine de ce avem nevoie si ce putem face. Astfel am pornit amandoi cu incredere si rezultatele nu au intarziat sa apara.

     

      2. Desigur este vorba si de un statut... Va rog sa precizati cateva puncte care dau noutate asociatiei in discutie.

     

      Noutatea este ca suntem o asociatie care are ca scop să reunească scriitorii de limbă română din provincia Québec şi scriitorii români cu orientare francofonă din exteriorul provinciei Québec, implicându-ne în promovarea culturii româneşti în provincia Québec, în Canada şi pretutindeni în lume.

     

      3. Criiterile de selectie a membrilor au in vedere un standard al creatiei literare semnate de acestia, cum ati procedat? La ce mijloace de informatie utile ati apelat?

     

      Este greu si nedrept sa impui criterii foarte exigente intr-o comunitate de numai câteva zeci de mii de romani. Totusi, Comitetul Executiv supune la vot daca un potential membru se inscrie in cerintele statutare privind numarul, calitatea, si seriozitatea operelor scrise. Se accepta si autori cu o singura carte, daca aceasta corespunde criteriilor mentionate anterior. Diferentierea se face cand este vorba de functii executive. Numarul cartilor publicate, recunoasterea autorului si implicit a operei sale de catre publicul larg fiind criterii hotaratoare pentru ocuparea unui loc in Comitetul Executiv sau in functiile de conducere.

      Informatiile au venit in special de la ceilalti scriitori. Lumea este mica si totusi am fost placut surprins sa descopar ca de la o zi la alta apar scriitori de care nu auzisem. Trebuiau doar motivati si promovarea pe siteul asociatiei noastre sau in unele publicatii cu care colaboram le-a trezit cu adevarat interesul.

     

      4. Ce anume isi propune asociatia dv pentru anul viitor?

     

      In primul rand sa continuam pe aceeasi linie pe care am inceput. Sa stabilim punti de legatura cu scriitorii din Romania si Diaspora, sa colaboram la fel de fructuos cu partenerii nostri, sa organizam evenimente literare si sa ne indeplinim obiectivele in ceea ce priveste revista Asociatiei si Editura ASLRQ.

     

      5. Suna foarte bine ideea 'serilor de lectura' pe care le-ati intiat. Va rugam sa va imaginati ca suntem inivitatii unei asemenea intalniri. Cum s-ar derula totul?

     

      Serile noastre de lectura se desfasoara in cadrul unui cenaclu intitulat Prietenii Poeziei. Invitatii sunt rugati sa isi prezinte o parte din textele personale si vor exista aprecieri pe marginea lor. Totul se desfasoara intr-un mediu intim, relaxat si, mai ales, romanesc. Pentru noi este o bucurie auzul limbii romane intr-o lume atat de diversificata. Este ca o revenire acasa, in sanul familiei.

     

      6. Ca succes al creatiei dumneavoastra in anul 2008, ati primit un premiu la Timisoara pentru literatura science-fiction. Mentionati, va rog si alte genuri de scrieri pe care le-ati semnat.

     

      Doi ani la rand am fost printre castigatorii concursului de proza scurta de fictiune – Helion. Dragostea pentru proza de fictiune este prima mea pasiune, inainte sa descopar vocatia poeziei. Insa recunoasterea ca scriitor s-a datorat in primul rand poeziei si aforismelor cu care m-am afirmat in lumea literara.

     

      7. Legatura cu scriitorii din tara, in ce fel se percepe la Montreal?

     

      Legatura cu majoritatea scriitorilor este serioasa, durabila. Desigur, trebuie sa stii ce anume legaturi sa mentii. Mai ales cu cei care au inteles ca a fi roman nu tine cont de distante sau de cat de bine esti platit. Ca, oricum, cu totii facem sacrificii, oriunde ne-am afla. Si ca am ales sa le facem si in beneficiul literaturii.

     

      8. Diaspora scriitoriceasca din Montreal este unita sau divizata prin scris, asa cum circula vesti despre romanii din lumea larga?

     

      Diaspora este divizata, din pacate. Asta pentru ca, pe langa orgoliul specific fiecaruia, interesele unor scriitori se amesteca si cu politica, lupta pentru putere si afacerile dubioase. Literatura ajunge sa fie manjita de meschinarii, vulgaritati. Atat eu cat si dl Erbiceanu am inteles ca nobletea literaturii, in special a poeziei, nu trebuie sa aiba de-a face cu astfel de fenomene si, in acest sens, ne-am unit eforturile pentru a face ceva cu adevarat constructiv.

     

     

© Copyright Veronica Balaj
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online