“LA TECUCI M-AM SIMTIT CA ACASA”
I.A.- Stimata poeta Angela BACIU, bine ati revenit la Tecuci, aici la Scoala “D.A.Sturdza” unde ati fost invitata sa va lansati cartile, cum a fost?
A.B.- Si eu va multumesc pentru prezenta Dvs.la acest eveniment care mi-a facut o mare bucurie. La invitatia minunatei doamne Eleonora Stamate am acceptat cu mare drag (acum catre finele anului scolar) sa vin in mjlocul elevilor la o intalnire de suflet cu Poezia.
Acest lucru s-a facut printr-un proiect comun in cadrul parteneriatului intre “Atelierele de cultura ale poetei Angela Baciu” si “Atelierele de creatie ale poetei Eleonora Stamate”. De asemenea, pe langa dialogul extrem de cald, s-a lansat si proiectul
“Sa va-mbogatiti neodihna sufletului” avand ca obiective incurajarea gustului pentru lectura si popularizarea personalitatilor din jud.Galati., proiecte extrem de frumoase si realizabile. Am fost bine primita de organizatori, au fost prezenti membrii cenaclului “Stefan Petica”, a Societatii Culturale “Stefan Petica”, scriitori, cadre didactice din scoala (carora le multumesc foarte mult), presa si, desigur elevii scolii, frumosi, minunati si educati.
I.A .- Cu ce carti ati venit?
A.B.- Am adus ultimele mele doua carti publicate : « De maine pana mai ieri, alaltaieri » versuri, Ed.Limes, Cluj si « Marturii dintre milenii » publicistica, Ed.Limes, Cluj.
I.A.- Volum premiat in 2008 de Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Iasi.
A.B.- Da, este adevarat, a fost o mare onoare pentru mine sa primesc acest premiu.
I.A .- Pentru a cata oara veniti la Tecuci si cum gasiti orasul?
A.B.- Cu proiectul meu “Atelierele de cultura...” sunt pentru a doua oara, acum cateva saptamani am avut o alta lansare la Biblioteca “Stefan Petica” unde am fost si acolo extrem de bucuroasa sa ma aflu in mijlocul tinerilor, descoperind multe talente creatoare pe care as dori sa-i promovez.
Si in scoala “D.A.Sturdza” am cunoscut copii cu multe talente, la scris, actorie, interpretare care mi-au lasat o impresie unica prin programul pe care l-au realizat. Dar, in Tecuci am fost si la cateva editii a Festivalului de Poezie “Costache Conachi”, fiind intr-un an chiar membru in juriu, pot sa spun acum insa, ca la Tecuci m-am simtit ca acasa, iar orasul Dvs.este atat de frumos prin tot ce are,
foarte curat, cu oameni educati si placuti, admirand cu tot sufletul minunatul parc central.
I.A.- Sunteti cunoscuta de publicul tecucean si nu numai, ca poeta, jurnalist, publicist, autor de carti pentru copii, promotor cultural, in ce postura va simtiti cel mai bine?
A.B.- In toate, atata vreme cat am ceva de spus si de facut, cat las ceva in urma mea, imi dedic tot timpul cautand idei, proiecte, vise...
I.A .- Sa ne intoarcem putin in timp, cand si unde ati debutat?
A.B.- Am debutat in revista « Amfiteatru » in 1987 de regretatul critic literar Radu G.Teposu, caruia ii multumesc mereu pentru tot sprijinul si pentru tot ce am invatat de la Domnia Sa, apoi mi-au aparut alte texte in « Slast », am participat la primul Festival de poezie intitulat « Baladele Dunarii » unde am luat marele premiu (presedintele acelei editii era cunoscutul poet Lucian Avramescu) si, incet-incet am inceput sa public si in alte reviste.
Debutul editorial a avut loc mai tarziu in 1994 publicandu-mi prima placheta de versuri « Fragmente dintr-o cavatina » la Ed. »Porto Franco » din Galati (pe atunci era director un alt mare poet regretatul Ion Chiric), au urmat alte carti , peste 30 de premii nationale si internationale pentru poezie si publicistica.
I.A.- Ati realizat o serie de interviuri cu mari nume ale literaturii noastre, adunand adevarate documente si realizarea acestora, prin corespondenta cu domniile lor si arhiva fotografica pe care o aveti, o parte din aceste marturii publicandu-le chiar in cartile dvs.
A.B.- Am invatat in timp ca nu trebuie sa risipim nimic, sa ne bucuram de clipa, sa ne respectam valorile, sa invatam mereu cate ceva, astfel am reusit in aproximativ 16 ani sa adun multe
interviuri cu mari personalitati, unele, din pacate, astazi nu mai sunt: Laurentiu ULICI, Radu G.TEPOSU, Emil IORDACHE, Ion CHIRIC, Cezar IVANESCU, Constantin CIOPRAGA, Dan Alexandru CONDEESCU, Alexandru HUSAR, Emil MANU, Ion ROTARU, Mircea SANTIMBREANU,M ircea ZACIU si multi, multi altii.
Desigur, cartile mele mai cuprind excelente interviuri si cu Nicolae BREBAN, George ASTALOS, Ana BLANDIANA, Mircea CARTARESCU, Gellu DORIAN, Lucian VASILIU, Constantin FROSIN, George VULTURESCU si lista este foarte lunga. Cartea mea de interviuri vorbeste despre condiţia scriitorului in epoca actuală, modele creatoare, relaţia magistru-ucenic, promovarea literaturii române in străinătate, reconfigurarea scării de valori, necesitatea revizuirilor, etc.si cuprinde si o inedita arhiva fotografica cu scriitori contemporani.
I.A.- « ... “De maine pana mai ieri, alaltaieri” este jurnalul unui martor al suferintei celuilalt. Strategia textuala implica acumulari de gesturi, cuvinte, taceri, strigate reprimate, care induc senzatia de mecanica a zilelor si noptilor, opresiva pana la alienare, incursiuni in trecutul comun si proiectii intr-un viitor incert, erodate sistematic de sentimentul incertitudinii si provizoratului.Poeta isi refuza efuziunile sentimentale, dar si orice pornire cinica.
Atitudinea ei este mai degraba de sorginte stoica, una dintre imaginile-efigie ale cartii fiind aceea a femeii care nu plange, (carte dedicata, in memoriam, sotului ), inchisa ermetic intr-o crisalida care poarta marcile tari ale frumusetii, durerii si singuratatii, este o carte unica, in care notatia cruda este bulversata adeseori de izbucniri vizionare: ea are frumusetea paradoxala a descantecului si forta teribila a unui exorcism...” scria poetul si editorul Mircea Petean. Ce va cuprinde urmatoarea carte?
A.B.- De data aceasta pregatesc o carte de poeme in proza, de dragoste, solara, in care invinge viata, tineretea, frumusaetea clipei,
sentimentul ca nu esti singur in lume. De asemenea, scriu si cateva texte pe care le voi pune in scena, imi promovez proiectul meu cu atelierele de cultura in scoli, licee si biblioteci, pregatesc un alt proiect – o expozitie fotografica in memoriam Cezar Ivanescu si Radu G.Teposu, mai dau cu mare bucurie cate un interviu, sunt prezenta in vreo emisiune televizata sau corespondez cu cititorii mei.
I.A- D-na Angela BACIU, va multumesc pentru acest interviu .
A.B.- Si eu va multumesc, urez tuturor cititorilor sa aiba o viata luminoasa, impacata, sa se bucure de tot ce primesc de la viata, sa nu uite ca in orice moment un vers, o strofa, un poem poate linisti sufletele, poate intineri si...sa aiba mereu credinta ca prin ei, cititorii...existam noi, scriitorii, fara ei...am fi mai tristi si mai singuri...
© Copyright Iancu Aizic
Comentarii (3) |
|
maria
Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 17:59
Felicitari angela pentru tot ceea ce faci :interesant,educativ. Iti doresc sa ai succes pe mai departe in tot ce faci!
|
|
|
|
petrica
Joi, 10 Septembrie 2009, ora 13:51
Am sa multumesc destinului,daca intr-o zi o voi cunoaste personal pe poeta \\\\\\\"mai frumoasa ca o dunare\\\\\\\",mai frumoasa ca Valea Frumoasei a lui Sadoveanu si Blaga
Felicitari d-nei Angela pentru tot cea ce face!!!
|
|
|
|
iza
Vineri, 21 August 2009, ora 15:36
minunat interviu, cald,placut,interesant, o felicit pe poeta Angela BACIU pentru tot ce face, cu multa stima, IZA
|
|
|
|
|
Comentează articolul
|
Spune-ţi părerea
|
|
|
Toate câmpurile sunt obligatorii. Comentariul nu poate include link-uri. Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează. Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.
|
|
|
|
|