evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Mesajul  -  Experimentul  -  O şansă pentru câţiva  -  O dimineaţă perfectă  -  Alfa şi Omega  -  Castravetele  -  Sete  -  Vrăjitoarea  -  Corabiile lungi  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Drumul spre  -  Luminile oraşului XXXI  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Inelele lui Saturn  -  Praf minune (II)  -  La copcă  -  Gândacul  -  Luminile oraşului  -  Engel  -  Legendele Căutării (II)  -  Obsesia  -  Vrăjitorul  -  Pasul craiului de munte  -  The Alien Revolution  -  De acum şi până-n noapte  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Visând cu ochiul deschis  -  Elegie pentru Jeromed  -  Anul 10000  -  Caiet de regie  -  Ancheta  -  Follow-Me  -  Înger în oglindă  -  Duhovnicul  -  Mamal - Despărţirea  -  Rochia străvezie  -  Fluturi  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Taina norilor  -  Fata morgana  -  Muribundul  -  Meduza (V)  -  Decablat  -  Simbioza  -  Apariţie editorială: Victoriţa Duţu - "Ilinca"  -  Interferenţe  -  Coconul  -  Gol  -  Înălţarea


Când sexul vinde Dex-ul

A cistigat la loteria vizelor si a plecat in SUA. De unde s-a intors ca sa scrie despre America, dar si despre desteptaciunea la romani. In trei ani, Radu Pavel Gheo a publicat tot atitea carti la Polirom. La prima dintre ele se lauda ca i s-a epuizat tirajul initial inca inainte sa-l fi luat in seama criticii.

Radu Pavel Gheo
  Radu Pavel Gheo
Turnul de calcar
varianta print

Radu Pavel GheoPublicat Luni, 9 Ianuarie 2006, ora 08:56

      La ultimul "Gaudeamus", l-am intilnit pe Radu Pavel Gheo printre standuri. Cauta un loc unde sa se linisteasca inainte de lansarea cartii "DEX-ul si sexul". Era obosit si avea emotii. Intilnit in astfel de imprejurari, autorul de eseuri acide iti apare ca o persoana calda, cu vocea si gesturile mai degraba blinde. Ii lipseste aerul de fronda si de autosuficienta care li se reproseaza scriitorilor tineri. Cind stai de vorba cu el, indiferent de situatie, ii redescoperi stilul plin de savoare, taios si amuzant in aceeasi masura.

     

     

      "Am facut o afacere buna"

     

      Ti-ai publicat cartile la Polirom pentru ca esti unul dintre redactorii editurii?

     

      Si da, si nu. Mai exact, atunci cind i-am propus actualului meu sef, domnul Silviu Lupescu, volumul "Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a", nu eram inca angajatul editurii. A fost ceva oarecum simultan. Eu am spus ca as scoate un volum cu textele din America. Am mai vorbit de una, de alta, de ce-o sa fac eu odata revenit in tara, dupa care mi s-a sugerat ca as putea lucra ca redactor la Polirom. Nu era o propunere de refuzat. Si totul s-a legat fiindca eu mai colaborasem cu Poliromul " am tradus aici citeva carti. Mai traduc si acum.

     

     

      America ti-a vindut prima carte de la Polirom sau tu ai vindut America pentru Polirom?

     

      America vinde. Si se vinde. As zice "mai ales in Romania", dar nu-i chiar asa. America e urita si iubita, dar nu lasa indiferent pe nimeni. Nici macar pe americani. Daca ar fi sa ma gindesc ce si cum am vindut eu, as zice c-am dat America pe Timisoara. Partial, si pe Iasi. Personal, simt c-am facut o afacere buna.

     

     

     

      Mirlania si marginirea la romani

     

      Ce te enerveaza cel mai tare la conationalii tai?

     

      Destule. Numai ca nu-s toate valabile doar pentru conationali. Ei sint cei mai aproape, asta-i tot. Si nu ma enerveaza intotdeauna. Uneori ma amuza. La romani, ele par sa fie eterne (fascinante nu). Doua dintre ele ma izbesc mereu: mirlania si marginirea. Bine, imi dau seama ca o mare parte din vina o poarta ruralitatea noastra medievala, ca asemenea atitudini vin adesea din frustrari de taranoi cocotati in jilturi in care nu stiu sa stea. Dar tot ma siciie.

     

     

      In cartile tale, rizi de romani si de mica-marea cultura romaneasca sau faci haz de necaz?

     

      Rid ca sa nu pling. Si rid fiindca am aflat inca din liceu (un liceu aproape exclusiv de baieti, in care fiecare pusti se cocosea cit putea) ca, daca nu te poti impune cu pumnul, poti sfichiui la fel de bine si cu limba. Metaforic, desigur, pentru ca n-am limba foarte lunga. Si-am vazut ca risul e o arma mai eficienta decit critica moralizatoare. De obicei ne doare in cot cind ne critica cineva ("El zice, el aude"). Dar batjocura o rabdam mult mai greu.

     

     

      Cum stam cu gramatica si sexul

     

      De ce ultima ta carte poarta titlul eseului "DEX-ul si sexul"?

     

      Fiindca despre asta e vorba, cel putin in primele doua parti din trei. Celei dintii i-am zis "DEX-ul (partea de cultura)" fiindca scriu despre limba romana, despre felul in care o vorbim " prost (cum o face si domnul Tariceanu, "care" il stii) ", despre obsesiile si orgoliile caraghioase ale unei culturi mari-mici, cum ziceai, despre prostia biruitoare. A doua, "Sexul (partea de natura)", e cu sex " in sens larg, adica si despre sex ca gen, dar si despre sex ca sex, cu vorbe si lucruri mai de rusine, despre cum se fut taranii - aaa, asta ramine sau pica la corectura?

     

     

      Ce cauta "sexul" alaturi de "DEX"? Daca vei fi acuzat de vulgaritate?

     

      Pai, eu sper ca nu. Dar, daca e sa fiu acuzat de ceva, pot fi acuzat si de vulgaritate. Nu vreau sa ma autocenzurez cind scriu. Incerc sa fiu sincer, obiectiv (asta-i tare!). Si sa spun ce mi se pare ca merita spus. Nu intentionez sa fiu vulgar. Mai degraba moralist, chiar daca suna paradoxal: un moralist care scrie cu P... si p..., dar fara trei puncte.

     

     

      Toti vor sa se vinda

     

      De ce ai scris SF la inceput? Ai renuntat sau inca vrei sa te afirmi si pe felia asta de literatura?

     

      Am zis la un moment dat ca scriu proza SF sau fantastica fiindca de cite ori incerc sa scriu despre realitatea contemporana, nu-mi iese proza, ci eseu sau text jurnalistic. In fictiune chiar imi place sa inventez cit mai mult de capul meu. Cu capul meu. Dar nu pot sa fac o distinctie foarte clara SF-literatura. Ce-i scris bine e scris bine, indiferent cum. M-au enervat intotdeauna prozatorii aia greoi si necititi de la noi care strimba din nas cind aud, de exemplu, de Stephen King: "Puah, ala scrie comercial! Se vinde!" O, ce le-ar mai crapa buza sa se vinda si ei! La toti ne arde. Dar, daca nu merge, atunci cititorul e prost si citeste numai timpenii. O fi si-asa. Dar scriitorul din cititori traieste.

     

     

      Gheo mizeaza pe cititori

     

      Te simti discriminat de mai-marii momentului in literatura autohtona?

     

      Nu, nici vorba. Ba chiar uneori am impresia ca sint mai bagat in seama decit as merita. Dar asta-i o forma de modestie care oricum da bine, asa ca o las asa. Si de ce sa fiu discriminat? Exista vreo miza? Pentru literatura romana marea schimbare de dupa 1989 a fost ca rolul cititorilor a inceput sa creasca. E drept, ma bucura sa vad cind imi lauda un critic vreo carte (sint si eu om), dar si mai tare cind vad ca ideile sau textele mele sint comentate de cititori. Asa si trebuie sa fie.

     

      Ca sa dau un exemplu simplu, dar placut, prima transa din editia I a cartii "Adio, adio, patria mea..." s-a vindut aproape complet inainte ca revistele literare sa publice vreo recenzie despre ea. Cum s-a intimplat asta, habar n-am, dar asa am ajuns sa banuiesc ca exista destui cititori care cauta singuri cartile pe care ar vrea sa le citeasca. "

     

     

      Zece mii de exemplare vindute

     

      " "Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a" ( editia I - 2003, editia a II-a - 2005)

     

      " "Romanii e destepti" (editia I - 2004, editia a II-a - 2006)

     

      " "DEX-ul si sexul" (2005)

     

© Copyright Radu Pavel Gheo
Sursa :   Cotidianul (Catalina George)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online