evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
În beci  -  John-486  -  Octopolul  -  Dispariţia  -  Meduza (III)  -  Interferenţe  -  Plastic  -  Vid imprevizibil  -  Curcubeul  -  Răspuns fără întrebare  -  Vatmanul - Mass Media  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Unii îmi zic Charon...  -  Meduza (VIII)  -  Creatorul  -  În umbra sorţii  -  Talent  -  Corabia nebunilor  -  Follow-Me  -  În vizită la psihiatru  -  Cruciada bucătarilor  -  Jeopardy  -  Aedes  -  Cărăușul  -  ªarpele de aramă (I)  -  Conştientizarea  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Luminile oraşului XXXI  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Gândacul  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Vikingul  -  Plasa pe jăratic  -  Praf minune (III)  -  Rapsodia  -  O noapte într-un ceas  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Meduza (II)  -  Luminile oraşului VII  -  Nebunii lui Arrianus  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Nick  -  Oglinda îngerilor  -  Concurenţă neleală  -  Sinucigaş plătit  -  K  -  Asaltul  -  Big Bang Boo  -  Printre oameni


Apariţie editorială: Cezarina Adamescu - "Preoţi sfinţi, lăcaşuri sfinte"

PREO

Apariţie editorială: Cezarina Adamescu - "Preoţi sfinţi, lăcaşuri sfinte"
  Nicolae N. Tomoniu
varianta print

Nicolae N. TomoniuPublicat Duminică, 17 Octombrie 2010, ora 12:21

      Noua incursiune a Cezarinei Adamescu în universul unor scriitori, numită atât de frumos „Preoţi sfinţi, lăcaşuri sfinte”, apărută la „Semănătorul – Editura online” în luna octombrie 2010, reprezintă apogeul unui vast proiect al autoarei. Şi reprezintă apogeul, pentru că în această lucrare valoroasă se adună cronici literare, portrete, efigii morale şi eseuri, despre autori de care teologul Cezarina Adamescu se simte ataşată din adâncul inimii sale. Aceştia formează pentru autoare un grup scump al unui univers sacru, o comunitate care-i inspiră un permanent sentiment de stimă şi chiar de veneraţie, majoritatea autorilor amintiţi în scriere făcând parte din cler sau apropiaţi de cler, prin problematica abordată în operele lor.

      Ceea ce trebuie remarcat, este că în cele peste şase sute de pagini ale sale, acest nou volum înseamnă pentru autoare o întâlnire fără precedent. Poate una din cele mai importante din viaţa sa. Şi poate de aceea a şi ales-o a fi a şaptea din seria dânsei de întâlniri. Alegând-o astfel, să constatăm că este o întrevedere de sărbătoare, o şezătoare de duminică. Dar să vedem de ce.

      Să începem cu o observaţie. Atunci când compune un articol, criticul literar Cezarina Adamescu pune autorul de cealaltă parte a mesei pe care scrie: îi dă un scaun comod, îi face o cafea dulceagă, îl priveşte cu bunăvoinţă şi-i lasă cartea să vorbească, savurând meditativ paragrafele ei. Aţi putea spune că asta e o imaginaţie de-a mea. Deloc! Cine n-a remarcat acest fapt, e timpul să observe că autoarea consideră fiecare recenzie a unei cărţi, fiecare eseu despre o operă, o „Întâlnire spirituală” cu autorul. Aşa se şi numeşte marele său proiect literar: „Întâlniri spirituale” şi el a fost început acum doi ani, în luna august a anului 2008.

      Volumele vastei colecţii adameştene de cronici, eseuri, portrete, exegeze, interviuri, evenimente şi tablete spirituale au pornit spontan, autoarea alegând un drum ţintă conform unei reguli prestabilite. Astfel, primul volum s-a intitulat, „Întâlniri cruciale”, la capătul acelui parcurs constatând că pe traseu i s-au mai întâmplat o mulţime de „Întâlniri providenţiale”, acestea formând obiectul volumului al doilea.

      Apoi, şirul „Întâlnirilor spirituale” a fost întrerupt de o scriere absolut necesară, legată de tristul eveniment al plecării dintre noi spre cele veşnice a regretatului scriitor Artur Silvestri. La un an de la tragica sa dispariţie, în cartea „Artur-Silvestri – Documentar memorialistic”, autoarea face o antologie a scrierilor şi a corespondenţei autoarei privind universul scriitorului Artur Silvestri, scriitor român cu activitate enciclopedică, istoric al civilizaţiilor, promotor cultural, editor de cărţi, creator a numeroase situri pentru publicaţii culturale, întemeietor de organizaţii culturale şi cetăţeneşti şi preşedinte al Asociaţiei Române pentru Patrimoniu.

      Ciclul „Întâlnirilor spirituale” a fost reluat la sfârşitul anului 2009, cu volumul al treilea, „Întâlniri fascinante”. Au urmat, "Întâlniri virtuale", "Întâlniri esenţiale", "Întâlniri probabile", culminând acum cu acest frumos volum „Preoţi sfinţi, lăcaşuri sfinte”. Am amintit întreaga constelaţie a acestui univers adameştean pentru a completa şi a reitera ceea ce e deja semnalat pe situl Părintelui Radu Botiş după apariţia cărţii:

     

          

      1. 6 Octombrie 2010 @ 10:08 am, de Pr. Dr.Theodor Damian, New York

      Stimata Doamna Adamescu,

      Ce frumos si bogat estetic si spiritual acest volum. Felicitari sincere. Va multumesc de includere, ma bucura si ma onoreaza.

      Mai trimit si eu cartea dv. la altii sa-si hraneasca sufletul.

      Sa va dea Dumnezeu pe mai departe aceeasi dragoste si putere de munca.

      Al dv cu cele mai bune ganduri

      Pr. Theodor Damian

     

      2. 6 Octombrie 2010 @ 10:10 am, de Preot Prof. Dr. Stefan Acatrinei, OFM CONV.

      Laudetur Iesus Christus doamna Adamescu,

      Multumesc frumos, da, intr-adevar, e o veste foarte buna si va felicit

      pentru carte.

      Da, eu sunt in tara, la Roman, la seminar; de fapt, m-am intors de curand

      caci am fost plecat in timpul verii in Italia (m-am ocupat de pregatirea

      fratilor pentru profesiunea perpetua).

      Se azi s-au reluat cursurile, iar noi sunem pe baricade.

      Pace si Bine!

      Pr. Stefan Acatrinei

     

      3. 6 Octombrie 2010 @ 10:13 am, de MELANIA CUC

      Draguto, FELICITARI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sunt tare mandra de tine. Am rasfoit doar cartea ta si sunt impresionata de puterea ta de sintetizare a unui volum urias de carti si evenimente. Cred ca arzi ca o torta in creatie.

      Multumesc ca te ai oprit si la mine!! Sunt onorata si fericita ca imi esti prietena.

     

      ...

      Imi pare rau ca nu esti in forma, fizic vorbind, desi dupa cat si cum scrii nu se simte.

      ...

      Inca o data Felicitari pentru cartea ta noua si tinem legatur.

      Multam fain si iti raman recunoscatoare pentru tot.

      Melania Cuc

     

      4. 6 Octombrie 2010 @ 10:15 am, de EDITOR CONSTANTIN VLAICU

      In privinta cartii de la SEMANATORUL, ,,grozava” e foarte putin spus, eu pot afirma ca este MONUMENTALA – e uimitor cum ati putut realiza o lucrare atat de bogata, si numai atat! Cele aproape 700 de pagini…multimea personajelor…e uimitor cum cum se pot asterne atatea fapte, atatea ganduri pe hartie…totul e extraordinar!! Felicitari!!!

      CONSTANTIN VLAICU

     

     

      5. 6 Octombrie 2010 @ 10:17 am, de Student teolog Vasile Pop

      Buna seara,

      Vestea buna a dumneavoastra imi provoaca o bucurie imensa, pentru mine ca incepator inseamna enorm faptul ca o persoana de talia dumneavoastra acorda atentie si celor tineri ca mine. Am fost impresionat sa vad activitatea bogata a dumneavoastra pe taramul fermecat al slovelor din nenumarate reviste, cat si numerosele premii obtinute. Inca odata va multumesc si va apreciez.

      Cu pretuire si respect Vasile Pop,

      Hristos in mijlocul nostru,

      O seara binecuvantata,

     

      6. 6 Octombrie 2010 @ 10:19 am, de VALENTIN MARICA, TARGU MURES

      Ma bucur si…tac. Cum ne indemna Steinhardt…

      Felicitari!

      Cu drag,

      Valentin Marica

      Lecturile mele din cartile Dumneavoastra continua.

     

      7. 6 Octombrie 2010 @ 10:23 am, de NICOLAE BACIUT, TARGU MURES

      In sfarsit, am vazut si coperta, minunata.

      Inainte n-am putut s-o deschid.

      Felicitari!

      N. Baciut

     

      8. 6 Octombrie 2010 @ 10:24 am, de Prof. Dr. ADRIAN BOTEZ

      …NESPUSA BUCURIE MI-ATI FACUT, PRIN ACEST SEMN DE “RESURECTIE” A DUHULUI DVS.!!!!

      Multumesc, cu tot sufletul “pe palme”!!!

      Prof. ADRIAN BOTEZ

     

      9. 6 Octombrie 2010 @ 10:27 am, de IOANA STUPARU, BUCURESTI

      Sa traiesti intru multi ani, cu bucurii, Cezare! Te-ai gandit vreodata cate zeci de mii de pagini ai publicat in toata cariera ta de scriitor? Cred ca ar merita sa intri in Cartea recordurilor.

      Felicitari si te imbratisez,

      Ioana Stuparu

     

      10. 6 Octombrie 2010 @ 11:54 am, de ANA URMA, VASLUI

      D-na Cezara,

      Vă felicit! şi mă bucur, sunt alături de Dvs., aţi ars în cuvinte alese toată dragostea de care este în stare un om pentru semenii lui, ce dovadă mai elocventă decât cele peste 600 de pagini adunate în acest minunat volum. Sunt impresionată, de unde atâta deschidere, de unde atata forţă şi totodată delicateţie în exprimare? îmi răspund singură, nouă ne-a dăruit Dumnezeu o divină Cezară .

      Am descărcat pe calculator şi pornesc la citit. Am văzut că aţi postat exegeză pe Lira 21, este citită, are comentarii, mă bucur. Dar, vreau să ştiu cum vă mai simţiţi cu sănătatea? a mai trecut vertijul? daţi-mi un e-mail scurt, numai despre sănătate şi vă rog mult de tot să aveţi grijă de Dvs. Multă lume vă iubeşete, eu nespus, vreau să ne bucurăm împreună de fiecare cuvânt scris, dar şi persoana minunată care le scrie. Am primit şi rugăciunile, mulţumesc mult. Doamne ajută!

      Cu toata dragostea,

      Ana Urma / Anuta

     

      11. 6 Octombrie 2010 @ 9:50 pm, de cristina stefan

      Felicitarile sunt fade pe langa acest volum de munca al tau, Cezara! Nu precupetesti sanatate, timp liber, efort, nimic nu te opreste din daruirea ta. Si este una pe care Dumnezeu o binecuvanteaza cu siguranta!

      O carte atat de cuprinzatoare credintei adevarate! Cu drag, ada

     

      12. 9 Octombrie 2010 @ 10:45 am, de MELANIA CUC

      Ce frumos!!! Abia acum am citit mesajul tau.

      Va Multumesc !! tie si Parintelui Botis.

      Malenia Cuc

     


     

      Nu pot încheia acest articol fără să remarc ce înseamnă din punct de vedere statistic acest vast proiect al „Întâlnirilor spirituale”, ajuns acum la al şaptelea volum.

      Din luna august 2008 şi până în acest octombrie 2010, stresant, trist şi scuturat de greve, Cezarina Adamescu a publicat la „Semănătorul – Editura online”, nu mai puţin de 21.114.000 de biţi însemnând echivalent a tot atâtea caractere, bătute cu sârg, zi sau noapte, zi de lucru sau zi de sărbătoare.

      Vă închipuiţi? Douăzeci şi una de milioane de tastări de claviatură!

      Douăzeci şi una de milioane de mulţumiri din partea noastră iubită Cezarina!

     

© Copyright Nicolae N. Tomoniu
Comentarii (2)  
cezarina adamescu
Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 19:31

Multumesc, Ionut,

Îndatorata, cu drag, cezara

ionut caragea
Marţi, 19 Octombrie 2010, ora 18:21

Un scriitor, un critic neobosit care se daruieste in totalitate artei. Vede intotdeauna frumosul acolo unde altii nu au rabdarea, curajul sau placerea sa se uite. felicitari pentru aceasta noua aparitie!

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online