evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Outland  -  Lumea de sus  -  Uşa de la baie  -  Natură moartă, cu portret  -  Mărire şi decădere  -  Partida de bridge  -  Arma secretă  -  Vid imprevizibil  -  Meduza (X)  -  De profundis  -  Aici şi acum  -  Kamikaze  -  Păsări de pradă  -  Robotul  -  Accidentul  -  Moştenire de familie  -  Interferenţe  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Luminile oraşului  -  Gondolierul  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Dl. Ics  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  Proces neverbal  -  Gândacul  -  Mamal - Despărţirea  -  Creatorul  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Omul apropiat  -  În tren  -  Poetul cerşetor  -  Pasul craiului de munte  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Somnul uitării  -  Atalia  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  ªi atunci...  -  Ultima eclipsă (I)  -  Obsesia  -  Pulbere de stele  -  Cercul  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  Luminile oraşului XXXII  -  Apocalipsa  -  Psihopatul  -  Dimineaţă târzie  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Cruciada bucătarilor


Noul net este aproape

Un al doilea nivel de servicii internet, aflat momentan in incubatorul marilor companii, naste controverse printre specialisti.

News TeamPublicat Duminică, 28 Mai 2006, ora 17:48

      „Cu numai un click, navigatorul virtual va putea sa transfere in timp real ziua si ora conferintei in calendarul electronic propriu“, anunta ieri un articol din „The New York Times“, referindu-se la conferinta anuala mondiala WWW Consortium (W3C), care se desfasoara zilele acestea la Edinburgh. Printre oamenii de stiinta interesati de domeniul virtual si providerii din intreaga lume a participat si Tim Berners-Lee, cunoscut in breasla ca parintele web-ului.
     
      Principalul subiect dezbatut a fost inovatia Web 2.0, o noua fata a internetului, care ii va usura utilizatorului cautarile in lumea virtuala. Inovatia se refera la o a doua generatie de servicii electronice de continut, disponibile pe internet in forma lui actuala.
     
      Tehnologie exclusivista
     
      Termenul este asociat cu site-urile care ofera servicii noi cu un grad mare de interactivitate, bogate in continut actualizat, un bun exemplu constituindu-l site-urile care integreaza jurnale personale online (bloguri), podcasturi, forum-uri.
     
      Astfel, dezvoltatorii de site-uri web au venit cu noi concepte de interactiune sociala sub emblema web2.0, printre care script-urile ajax sau rss/atom, intr-o continua evolutie. Web 2.0 nu trebuie confundata cu Internet2, o organizatie non-profit, formata din 207 universitati, care dezvolta tehnologii avansate pentru transferul rapid de date. Desi inovatia nu a fost inca standardizata, citeva portaluri au implementat-o deja. „De citeva zile, prima pagina a Yahoo foloseste limbajul de scripting Ajax, adica Web 2.0.
     
      Chiar daca este doar la inceput, initiativa este una exclusivista, care va fi folosita in scurt timp de majoritatea site-urilor, pentru ca este mai interactiva, mai rapida si usor de folosit chiar si pentru neinitiati“, explica programatorul Horatiu Mantescu.
     
      Internetul ciopirtit
     
      Cu toate acestea, Lee se declara impotriva noii inovatii: Web 2.0 nu face parte din modelul original de internet, si, o data ce acesta va lua cu asalt lumea virtuala, modelul actual va fi dat uitarii. „Cred ca web-ul este unul singur si asa trebuie sa ramina. Oricine incearca sa il ciopirteasca in doua va descoperi ca bucata lor este foarte plictisitoare“, este de parere Lee. Temerile acestuia sint traduse de Mantescu: „Momentan numai o treime dintre navigatori ar putea sa acceseze un site care a implementat Web 2.0. Pentru a avea acces la acestea, vizitatorul are nevoie de resurse: calculatorul trebuie sa tina pasul cu tehnologia, banda de internet folosita trebuie sa fie destul de mare“, explica el.
     
      Buni de plata
     
      O data cu implementarea celui de-al doilea internet, companiilor li se va impune o conditie inexistenta pina in acest moment in lumea virtuala, si anume plata pentru ca un utilizator sa aiba acces total la informatiile despre firma cu pricina. „Cei care pot plati vor fi cu un pas inaintea celor care nu-si permit. Acesta este un mare dezavantaj mai ales pentru universitati sau asociatii non-profit. Din aceasta cauza, cred ca web-ul este unul singur si asa va ramine“, conchide Lee, cunoscut pentru activismul sau in favoarea liberului acces la informatie prin internet.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online