evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cerc la persoana întâi  -  La copcă  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Cercul  -  Fălci însângerate  -  Călătoria unui artist...  -  Jocul Zeilor (II)  -  Cosas de la vita  -  Peştele albastru  -  Mamă de duminică  -  Omul cu păsări  -  Masa de duminică  -  Uezen  -  Cadoul  -  Mamal - Despărţirea  -  Zori  -  Nick  -  Interferenţe  -  Poveste cu un zmeu  -  Copilul gheţii  -  Fotografii  -  Experimentul  -  Dialog cu Ion Luca Caragiale  -  Clocitorul Josh  -  Recreaţia  -  Jocul Zeilor (III)  -  Transcendere  -  The Alien Revolution  -  Psihopatul  -  Răscrucea  -  Engel  -  Întreg  -  Ziua a şaptea  -  Nu deschideţi uşa  -  Elixirul vieţii  -  Proză absurdă  -  Cojocul (Cujuh)  -  Ion cel fericit  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Luminile oraşului XXIII  -  Planeta Fantomă  -  Depozit.03  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Kamikaze  -  În noapte  -  Coşmar  -  Resacul Timpului  -  Floarea de loldilal  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Luminile oraşului III


Tinerii practică spovedania online

Tot mai multi adolescenti isi publica jurnalele pe Internet, renuntind la intimitate. Acestia, spun psihologii, pot deveni niste inadaptati social.

News TeamPublicat Duminică, 28 Mai 2006, ora 17:50

      Paradoxul publicarii jurnalelor intime pe Internet a aparut recent si tinde sa devina un fenomen. Sint surprinsi de evolutia lui insisi initiatorii proiectului.

     

      Site-ul www.jurnale.ro, primul de acest gen in Romania, a fost lansat in ianuarie 2005. Dupa un an, avea doar o mina de membri. "In ultimele sase luni a ajuns la aproape 5.000 de membri", spune directorul de proiect Mihai Popescu, "iar ritmul inscrierilor a urcat la 500 pe saptamina. Site-ul se afla pe locul al patrulea in topul site-urilor cu pagini personale. De aici incolo, cresterea va fi exponentiala".

     

      In uzina de spovedanii publice de la SC ActiveSoft SRL, firma care a produs si intretine site-ul, masinile au fost pregatite sa faca fata, in citeva saptamini, la 10.000 de membri si 50.000 de vizitatori pe zi. Deocamdata, miile de jurnale online isi adauga zilnic 70-80 de insemnari proaspete (peste 2.000 intr-o luna) si cam tot atitea comentarii.

     

      Administratorii au impartit jurnalele in 60 de categorii tematice - dragoste, economie, lesbianism, astrologie, poezie, gradinarit etc. Dar cele mai multe abia daca au doua-trei notite, asa incit site-ul pare sa fi fost facut inadins pentru topicul "Adolescenta", care absoarbe un torent de frustrari, lamentatii, disperari, iluzii, incertitudini, arar o licarire de optimism" Undeva, pe niste servere, se stocheaza zilnic, in sistem binar, deruta unei virste.

     

      Generatia comunicarii nu are cu cine vorbi

     

      In redactia jurnale.ro, din cartierul Pantelimon, alba ca un salon antiseptic, nu se aude decit tacanitul tastelor si miriitul de mita al calculatoarelor. Cinci oameni lopateaza in calculatoare, zilnic, sute de megabiti de jurnale. Cu ochii lipiti de monitoare, privesc un spectacol de fantome, mut, cu o montare grandioasa. "Este o proiectie a vietii intime a autorilor", spune Ana Georgescu, "ceva care nu apare in sondaje sau in statistici. Citim fiecare noua insemnare, eliminam total textele pornografice, rasiste, publicitare si asa mai departe; in rest, nu schimbam o virgula".

     

      Nu e deloc usor sa asisti zi de zi, chiar daca de la distanta, la framintarile cele mai ascunse ale unor oameni. "Cumva, bucuriile sau deznadejdile autorilor, emotiile, implinirile sau iluziile lor te incarca, te marcheaza", recunoaste Cornelia Dimofte, cunoscuta ziarista care a renuntat la presa scrisa si la televiziune pentru lumea virtuala. "Totusi, citesc cu fascinatie jurnalele, chiar si acasa, stau cite 13-15 ore pe zi la calculator. Este un spectacol tulburator care ii arata pe adolescenti, pe fiecare in parte, asa cum sint cu adevarat, nu cum sint etichetati, global si sumar, ca superficiali, manipulabili, fara orizont."

     

      De ce au ajuns acesti tineri sa-si publice pe Internet trairile lor secrete, nu e treaba administratorilor. Project managerul Mihai Popescu a observat pe alte site-uri pentru tineri ca exista aceasta cerere, a venit cu un proiect si in trei luni site-ul era gata. "Se vede din jurnale", spune el, "ca autorii, indiferent de virsta, nu au in viata reala cui sa-si impartaseasca trairile profunde sau experientele de zi cu zi".

     

      "E clar ca avem o problema!"

     

      La o tigara, in fumoarul cu vedere spre oras, unde viata adevarata freamata in miros de esapamente si de salcimi infloriti, administratorii recunosc ca jurnalele de pe site sint o lamentatie intrerupta, numai cind si cind de tresariri optimiste, si ca, daca tonul acesta depresiv se va pastra si cind jurnale.ro va ajunge la 10.000 de autori, inseamna ca vom avea cam tot atitia tineri pe care in viata reala nu-i asculta nimeni, ori nu pot, nu stiu ei sa comunice; plus cei care inca n-au aflat de site; plus cei care nu acces la Internet; plus cei care nu-si defuleaza trairile in jurnale intime sau poate scriu, dar nu le fac public" "Daca este asa, am pus-o!", concluzioneaza savant un pistruiat, cu ochii incercanati de atita stat cu ochii in monitor. A iesit la o cafea si a tras cu urechea la discutie. Bea o inghititura, trage un fum de tigara si isi explica asertiunea: "Nici nu mai conteaza daca e vorba de o mie, de cinci mii sau de zece mii, hai: de o suta de mii de pustani din astia care n-au mama, n-au tata, decit pe Internet" Oricum, nu e o intreaga generatie, dar e clar ca avem o problema!".

     

      "Nu mai imi pasa de nimik"

     

      La adapostul unui pseudonim, autorii fac marturisiri pe care numai parintii, prietenii cei mai apropiati, psihologul sau duhovnicul ar trebui sa le asculte. "E vorba despre o nevoie de comunicare neregasita in viata reala", spune psihologul Alexandra Siru. Impasul acesta il ilustreaza perfect strigatul disperat al lui sadandepresed (M., 18, Brasov - sexul, virsta, resedinta - n.red.): "Nu reusesc sa ii fac sa ma accepte, sa ma integrez" oare care este problema mea?" Iar clauditza_kiss (F., 17, Bucuresti) noteaza abulic: "Adevarul e ca sint asa de confuza, incit nici nu mai stiu ce sa cred" nu mai imi pasa de nimik"".

     

      "M-am saturat de zile triste" de melancolie" de tot!!! Vreau sa fiu happy" sa iubesc si sa fiu iubita" oare cer prea mult???", ofteaza scumpica (F., 18, Maramures). Blueangel (F, 15, Galati): "Nu mai pot" sint linga o prapastie"".

     

      Eleva mada_cristina, din Hunedoara, marturiseste ca este bisexuala si ca s-a indragostit "fara speranta" de o colega. La numai 14 ani, akadik, o fetita din Timis, sufera, o bat si ginduri de sinucidere, ca si-a sacrificat fecioria pentru un pustan care, de atunci, nici n-o mai baga in seama la scoala.

     

      One_step_closer (F, 16, Dolj), intr-una dintre cele 143 de insemnari din jurnal, i se adreseaza retoric tatalui: "Azi, iar infatisare la proces. Cit de ipocrit poti fi, omule? Mami a varsat riuri de lacrimi pentru tine. De ce nu intelegi o data pentru totdeauna ca nu te mai vrem?!"

     

      Mari drame existentiale sau nefericiri de o zi, dar traite cu aceeasi intensitate, sau, dimpotriva, succese, extaze lirice, impliniri, momente de bucurie, tot ce palpita in aceste jurnale vorbesc despre un singur adevar: dintr-un motiv sau altul, mii sau zeci de mii de adolescenti nu-si mai traiesc virsta in familie, cu prietenii, cu colegii, nu mai comunica, ci cresc in clarobscurul Internetului ca intr-o sera cu luminile stinse, palizi si retractili.

      Orbul si ologul descopera lumea impreuna

     

      Sociologii comenteaza noul stil de socializare al tinerilor si vad in el pericolul insingurarii.

     

      Pentru sociologul Dan Lungu, conferentiar la Universitatea "Al.I. Cuza" din

     

      Alexandra Siru (foto), membru in Comisia pentru consiliere si psihoterapie a Asociatiei Psihologilor Practicieni, considera ca, pentru acest transfer al spatiului intim in cel public, tonul l-au dat reality show-urile: "Daca adolescentii vad ca doctorul Cristian Andrei rezolva problemele personalitatii la televizor, ca dramele sentimentale se traiesc la «Iarta-ma» sau la «Din dragoste», ei urmeaza acest model nociv, indiscutabil mai puternic decit modelele din anturajul lor - parinti, prieteni, scoala".

     

      Prototipul psihologic al persoanei care isi incalca de bunavoie dreptul la discretie indica, de obicei, un emotiv, un frustrat sau un exhibitionist care in felul acesta isi defuleaza trairi adinci. "Acesti adolescenti pierd exercitiul comunicarii autentice, cu persoane reale", spune Alexandra Siru. "Cind iti exprimi o emotie in lumea palpabila, observi ca ai ranit sau ca ai bucurat pe cineva, si asta iti construieste in timp un cod de comportament social. Pe Internet nu exista aceasta «cenzura» si, fara exercitiul pe viu al comunicarii, autorii jurnalelor intime publice risca sa devina niste inadaptati social. Aceasta e marea problema!", adauga Alexandra Siru.

     

      Ea insasi autoarea unui jurnal intim, de tip clasic, la care se intoarce adesea ca sa-si improspateze memoria si pentru a-si reevalua etapele maturizarii, Alexandra Siru le propune semnatarilor anonimi un exercitiu: "Gasiti pe site un jurnal cu pagini debordind de optimism, urmariti-l; veti vedea ca in scurt timp nu va mai aparea nici o insemnare noua: autorul isi va canaliza energiile in lumea reala".

Sursa :   Cotidianul
Comentarii (2)  
Ana
Vineri, 18 Aprilie 2008, ora 09:57

Asta e viata, mai toti au momente roz si momente negre si parte din maturizare e tocmai stiinta sa le gestionezi pe amandoua. Cat de bine poti.

CandyDoll
Joi, 17 Aprilie 2008, ora 14:36

am abia 16 ani....si mi'am dat seama k viata nu e ceea c pare....uneori ne ridica...iar alteori fara sa ne dam seama ne coboara facandu'ne sa realizam k si cei mai buni prieteni te'ar putea lasa la grew...viata nu e pink...ea e black pt mn...si poate si pentru alte sute d mii d adolescenti....:*:*:*

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online