evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Resacul Timpului  -  Striptease  -  Trenul  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Câmpul de luptă  -  La lumina...  -  Legendele Căutării (II)  -  Vară cu ciocănitori  -  The Alien Revolution  -  Strada castelului : Câte lumi  -  K  -  Ciorna  -  Virus de sticlă  -  Cine sunteţi?  -  Simbioza  -  O poveste de Crăciun  -  Luminile oraşului XII  -  Apocalipsa  -  Ultima eclipsă (II)  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Principiul alibiului  -  Servisul Auto  -  Exterminatorul  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Gheşeft  -  Archeopterix  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Scrisoarea  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Moştenire de familie  -  Portiţa  -  Printre oameni  -  Jocul  -  Necunoscutul intrigant  -  Pure Evil  -  Recurent  -  Texte.01  -  Caiet de regie  -  Melcul  -  Meduza (X)  -  Jocul Zeilor (I)  -  Timpul  -  Povestea unui ceas  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Copilul gheţii  -  Casa galbenă  -  Locul pierdut  -  Elegie pentru Jeromed  -  La chambre quotidienne (fr)


România, în plină ficţiune : Jeff VanderMeer

Jeff VanderMeer a schimbat fata literaturii fantastice si perceptia majoritatii asupra acestui gen.

News TeamPublicat Duminică, 6 August 2006, ora 19:47

      Jeff VanderMeer traieste in California si se pregateste de un mare turneu prin Europa. Va ajunge in Romania pe 12 august, pentru a-si lansa la Bucuresti si Brasov romanul "Veniss Underground", tradus in limba romana si aparut la Editura Tritonic.
     
      Primul text pe care l-a scris a fost un poem - "Cum iubesc marea". A continuat cu poezii, pentru ca in scurt timp sa descopere mirajul prozei. Prima povestire o scrie in clasa a sasea, un basm despre doua vulpi sirete, inspirat din Esop. De aici insa pana la fantasticul taram Ambergis a fost o cale lunga.
     
      "Trecuse de miezul noptii. Dormeam. M-am trezit brusc, avand in minte imaginea unui misionar ce ridica privirea spre o femeie aflata la o fereastra de la etajul trei. Primele randuri ale povestii imi erau limpezi. Era o imagine atat de clara, incat am alergat la computer si am inceput sa scriu inceputul nuvelei "Dradin, in Love". Ceea ce nu pot sa-mi explic, iar asta imi da fiori, e felul in care Ambergris s-a conturat pornind de la acea imagine. Scriam - primele sapte paragrafe din "Dradin" au ramas, practic, neschimbate ca poveste de-a lungul tuturor rescrierilor ulterioare - si Ambegris si-a facut aparitia, practic din nimic: numele acelui loc, detaliile, tot", isi aminteste VanderMeer intr-un interviu acordat Editurii Tritonic cu ocazia aparitiei primei traduceri a sa in limba romana.
     
      Interviul integral va fi publicat in numarul 4 al revistei fiction.ro.
     
      "Stiu ca aveti in nord peisaje montane superbe. Stiu ca in Transilvania se practica turismul rural cu accent pe legenda lui Dracula. Stiu ca aveti un litoral frumos, la Marea Neagra. Toate ghidurile turistice pe care le-am parcurs ma sfatuiesc ca, daca voi fi abordat pe strada de trei indivizi care imi vor spune ca sunt de la politie si-mi vor cere pasaportul, nu-i indicat sa ma supun. Aici as avea doua intrebari: e vorba intotdeauna de aceiasi trei oameni? Si, de vreme ce existenta lor e unanim cunoscuta, de ce nu se face nimic pentru a-i opri?", glumeste VanderMeer, care va petrece cateva zile la Bucuresti, Busteni, Brasov si in Delta Dunarii.
     
     
      De la poezie la literatura fantastica
     
      - Jeff VanderMeer s-a nascut in Pennsylvania in 1968, dar si-a petrecut copilaria in Insulele Fiji.
     
      - Debuteaza in 1989, cu o culegere de povestiri intitulata The Book of Frog, publicata de Ministry of Whimsy Press, propria sa editura. Publica apoi un volum de versuri, "Lyric of the Highway Mariner" (1991).
     
      - Se impune cu romanul "City of Saints and Madman" (1997), publicat in trei editii.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online