science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
ªarpele de aramă (I)  -  Fie-mi apa uşoară !  -  Gena morţii este instituirea metafizicii moderne  -  Castravetele  -  O nouă zi  -  Pânza de păianjen  -  Dincolo de ceţuri  -  Taxi  -  Secretul  -  Melodia care nu se aude  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)  -  Aseară...  -  În umbra sorţii  -  Piatra  -  Cerşetorul  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  Păsări de pradă  -  Gri şi roşu auriu  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Emoţia reîntoarcerii  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Ambiguitate clinică  -  Călătoria  -  Ceasul voinicului  -  O lumânare pentru mama !  -  Uitarea  -  Soldatul  -  Omega  -  Recreaţia  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Fata morgana  -  Solilocviu  -  Plastic  -  Lumină dublă  -  Povestea gândacilor  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Himera  -  Ghavany  -  Meduza (VII)  -  Ciorna  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Spiritul este liber şi insurgent  -  Praf minune  -  Luminile oraşului VII  -  Revederea de 20 de ani  -  Uezen. Echilibrul lumilor  -  Cunoaştere  -  Drumul care nu se vede  -  Fereastra din spate


Viitorul internetului

Reteaua ne

News TeamPublicat Duminică, 1 Octombrie 2006, ora 12:00

      In anul 2020, Internetul va fi o retea aproape omniprezenta, foarte ieftin de utilizat si care va integra miliarde de echipamente individuale, arata un important studiu realizat in rândul specialistilor in domeniu de catre Universitatea Elon si fundatia Pew Internet.

     

      Subiectii intervievati, 742 de experti in tehnologia informatiei si comunicatiilor, economie, sociologie si politica, au avut de facut o serie de previziuni legate de implicatiile pe care le va avea Internetul, dar si pleiada de aparate si programe care il alcatuiesc sau vor intra in componenta sa, multi formulând adevarate semnale de alarma. Aparitia masinariilor inteligente, disparitia intimitatii, formarea unor grupuri culturale violente in afara “retelei” sunt doar câteva astfel de avertismente.

     

      Concret, specialistii au fost invitati sa descrie cum ar vedea ei evolutiile desfasurându-se in sapte domenii: dezvoltarea retelei gobale, controlul omului asupra tehnologiei, transparenta versus intimitate, “refuznicii” tehnologiei si violenta, dependenta data de lumile virtuale, soarta limbajului online si prioritati de investitii. Subiectii au avut de aprobat/dezaprobat scenariile concepute de Pew pentru fiecare dintre domenii, având si ocazia de a detalia raspunsul sau de a oferi scenarii alternative.

     

      SCENARIUL 1

      Se dezvolta o retea globala, ieftina

     

      Predictie: Pâna in 2020, va fi perfectata interoperabilitatea retelei mondiale, permitând transferarea facila a datelor, autentificarea si tranzactionarea; comunicatiile mobile, fara fir, vor fi la indemâna oricui, oriunde pe glob, la costuri extrem de scazute.

     

      Reactia respondentilor:

      Aproba 56%

      Dezaproba 43%

      Nu raspund 1%

     

      Majoritatea celor care au “aprobat” scenariul au facut-o exprimând unele rezerve. Unii au sugerat ca reglementari guvernamentale sau ale corporatiilor ar putea limita anumite tipuri de acces in unele parti ale lumii, altii punând la indoiala finalizarea vreunei intreroperabilitati globale. Pe de alta parte, câtiva au remarcat ca unele inovatii tehnologice viitoare, cum ar fi computerele cu adevarat portabile, ar accelera si rezolva multe probleme care astazi par insurmontabile.

     

      Bob Metcalfe, pionier al Internetului, fondator al 3Com si inventatorul Ethernet, este de parere ca foarte curând va aparea un “IP pentru orice” (IP – Internet Protocol). “Internetul va fi ajuns dincolo de comunicatiile personale. Mult mai multe din cele 10 miliarde de noi microcircuite integrate anual (in diverse echipamente) se vor afla pe Internet”, scrie el.

     

      Louis Nauges (Franta) apreciaza ca, desi instrumentele de acces mobil vor domina, aplicatiile vor tinde spre zero – “toate aplicatiile vor veni dinspre retea”.

     

      Oponentii acestui scenariu au aratat ca “firmele se vor agata de vechime modele de afaceri si vor incerca sa-si prelungeasca viata prin influentarea parlamentarilor astfel incât sa treaca legi care sa puna piedici concurentei”. Ross Rader, director de cercetare si inovatii al Tucows Inc., spune ca “pâna in 2020 furnizorii de comunicatii vor reusi balcanizarea retelei globale existente, fracturând-o in multe curti mici, imprejmuite, pe care le vor exploata spre propriul lor beneficiu financiar”.

     

     

      SCENARIUL 2

      Engleza inlocuieste alte limbi

     

      Predictie: Comunicatiile in retea au nivelat lumea intr-un singur mare spatiu politic, economic si social, in care oameni de pretutindeni se pot intâlni si comunica verbal sau vizual, prin Internet. Engleza va fi atât de indispensabila pentru comunicare incât va inlocui unele limbi.

     

      Reactia respondentilor:

      Aproba 42%

      Dezaproba 57%

      Nu raspund 1%

     

      Lesne de observat, cei mai multi experti – ei insisi vorbitori de limba engleza - resping aceasta idee. Multi observa ca limba chineza va continua sa creasca in importanta, in timp ce altii sunt de parere ca Internetul va evolua “cel mai probabil intr-o mare de microretele in slujba unor microcomunitati si a limbilor lor”. La aceasta diversificare vor contribui mai multi factori, de la desemnarea de noi domenii Internet specifice, la extinderea retelei in tarile care in prezent aproape ca nu au acces la Internet. Separat, tehnologia traducerilor se va imbunatati dramatic.

     

     

      SCENARIUL 3

      Tehnologia autonoma este o problema


     

      Predictie: Pâna in 2020, agenti inteligenti si controlul distribuit vor reduce aportul uman direct intr-o asa masura incât multe din activitatile-cheie precum supravegherea, securitatea si sistemele de urmarire vor genera pericole si dependente imposibil de recunoscut inainte de a fi prea târziu pentru a le inlatura.

      Reactia respondentilor:

      Aproba 42a

      Dezaproba 54a

      Nu raspund 4a

     

      Cei care au dezaprobat scenariul au spus ca oamenii care concep o tehnologie nu au probleme cu controlul acesteia, cu toate ca unii dintre ei au admis ca exista un pericol in oamenii care controleaza tehnologia. Cei care l-au aprobat au subliniat ca sistemele create de om cresc in complexitate pâna in istuatii in care sunt extrem de dificil de inteles.

     

      Ambele tabere au sugerat abordari prudente si rezervarea unor mijloace de interventie in caz de nevoie. Unii au mers pâna la a sugera ca “e timpul sa ne gândim cu atentie la frankenstein, Cele Trei Legi ale Roboticii, Animatrix si Gattaca”. Altii au prezis chiar producerea unei “singularitati tehnologice” in acest secol. Aceasta “singularitate” este definita ca punctul in care o inteligenta artificiala puternica sau amplificarea inteligentei umane va schimba mediul intr-o masura aflata dincolo de puterea noastra de intelegere sau prezicere.

     

     

      SCENARIUL 4

      Transparenta face lumea mai buna, chiar daca ne costa intimitatea


     

      Predictie: Pe masura ce tehnologiile de detectie, memorare si comunicatii devin mai ieftine si mai bune, vietile publice si private ale indivizilor ajung si ele tot mai “transparente”, la nivel mondial. Totul este mai vizibil pentru ceilalti, cu rezultate bune si rele. Privind in perspectiva - la toate vietile celor afectati in toate felurile posibile – asa ceva va imbunatati viata in 2020. Beneficiile vor depasi costurile.

     

      Reactia respondentilor:

      Aproba 46%

      Dezaproba 49%

      Nu raspund 5%

     

      Respondentii au opinat aproape in consens ca oamenii vor pastra un oarecare nivel de intimitate, dar nu si in modul in care o vor face: prin lege, sau prin contract social. Toti se asteapta ca guvernele si corporatiile sa escaladeze monitorizarea si sa “posede” accesul la informatii. Potentatii si privilegiatii vor avea cele mai mari beneficii din aceasta oferta crescânda de informatii personale. Unii experti au fost de parere ca “pâna in 2020, toti nou-nascutii din tarile industriale vor fi implantati cu microcipuri”, iar altii au tinut sa sublinieze ca “intimitatea este perimata din punct de vedere tehnologic”.

     

     

      SCENARIUL 5

      Realitatea virtuala, “casa pierzaniei”


     

      Predictie: Realitatea virtuala pe Internet va permite cresterea productivitatii indivizilor din comunitatile tehnologice. Dar natura atractiva a lumilor RV va duce de asemenea si la serioase probleme de dependenta, ducând la pierderea unor oameni “evadati” in realitati alternative.

     

      Reactia respondentilor:

      Aproba 56%

      Dezaproba 39%

      Nu raspund 5%

     

      Majoritatea clara a specialistilor aproba faptul ca realitatea virtuala va avea un impact mai puternic in societatea umana. Pe de alta parte, chiar si cei care au dezaprobat scenariul sunt de parere ca “pierderea” unor indivizi in realitatea virtuala este o consecinta probabila, mai ales in conditiile in care deja exista nenumarati indivizi dependenti de computer, Internet sau jocuri video, si le prefera lumii reale.

     

     

      SCENARIUL 6

      Acces la succes... global


     

      Predictie: Pâna in 2020, libera circulatie a informatiei va sterge complet actualele granite nationale, inlocuite de orase-stat, grupari culturale de inspiratie corporatista si/sau alte grupari umane reconfigurate divers din punct de vedere geografic si unite de retelele globale.

     

      Reactia respondentilor:

      Aproba 52%

      Dezaproba 44%

      Nu raspund 5%

     

      Expertii accepta sporirea oportunitatilor individuale pentru succesul global, precum si regruparile unor comunitati pe diferite criterii independente de cele geografice sau nationale. Dar ei sunt de parere ca unele inechitati vor continua sa existe, mai ales in privinta educatiei tehnologice si accesului in retea. De asemenea, unele natiuni si corporatii vor cauta sa restrânga ceea ce indivizii pot sa realizeze online.

     

     

      SCENARIUL 7

      Unii luditi/refuznici vor comite acte teroriste


     

      Predictie: Pâna in 2020, oamenii lasati in urma (unii la propria lor alegere) de accelerarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor vor forma un nou grup cultural de “refuznici ai tehnologiei”, autoagregat din societatea “moderna”. Majoritatea lor va trai simplu “afara din retea”, in cautarea pacii sau a unui leac pentru supraincarcarea informationala”, dar altii vor comite acte teroriste sau vor protesta violent contra tehnologiei.

     

      Reactia respondentilor:

      Aproba 58%

      Dezaproba 35%

      Nu raspund 7%

     

      Rezistenta la efectele tehnologiei ar putea inspira unele acte de violenta, dar cele mai ascutite batalii vor ramâne tot cele inspirate de idei religioase, politice si economice. Multi oameni vor ramâne “neconectati” din cauze pur economice. Altii vor opta constient pentru asta din mai multe motive – separate sau adunate.

     

      Cuvândul “ludit” a intrat in uz curent ca termen descriptiv al oamenilor care se tem, nu au incredere sau protesteaza fata de progresul tehnologic si de schimbarile pe care acesta le presupune. Refuznicii se refera mai degraba la cei care nu vor sa participe la actiunile asteptate generic de la membrii grupului social din care fac si ei parte. Cel mai celebru neoludit, care prefigureaza amenintarea din viitor, este Theodore Kaczynski, mai cunoscut sub supranumele Unabomber.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online