evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Nick  -  Luminile oraşului XXV  -  Recurent  -  Ancheta  -  Dumnezeul unei lumi mărunte  -  Ceaţa  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Jocul Zeilor (V)  -  Timpul schimbării  -  Meduza (II)  -  Enigma de cristal  -  Norul de argint  -  Fălci însângerate  -  Drum fără întoarcere  -  Felix II  -  System Error  -  Crist sideral  -  Îmbrățișare  -  Invizibilul  -  Războiul  -  Supravieţuitorul  -  Big Bang Boo  -  Ulysse şi Hector  -  Uşa de la baie  -  Nu este prima dată  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Omu' nostru de "sus"  -  K  -  Iubirea de pe Venus  -  Metastază  -  Ambiguitate clinică  -  Starea de trecere  -  Circ  -  Nebunul  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Program de criză  -  În vizită la psihiatru  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Sender: High_Orbit_God  -  Pasomii  -  Luminile oraşului XV  -  În tren  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Citadela Asociaţiei  -  Colecţionarul  -  Strada castelului : Câte lumi


Lumea în 2025: 10 provocări mondiale

News TeamPublicat Sâmbătă, 7 Octombrie 2006, ora 12:24

      Migratiile, imbatranirea, virusurile noi si erodarea marilor puteri ameninta stabilitatea planetei.

     

     

      Un studiu realizat la comanda agentiei de aparare europeana identifica principalele tendinte pe plan mondial, in urmatorii 20 de ani. Raportul "O viziune pe termen lung a nevoilor si capacitatilor de aparare europene", avand 32 de pagini si mai multe anexe, a fost prezentat marti ministrilor apararii din tarile UE, reuniti in Finlanda.

     

      Pentru a afla cum va fi lumea in 2025, Institutul de studii de securitate al UE a trecut prin sita peste 700 de rapoarte realizate de agentii specializate, centre de cercetare si organisme internationale. Va prezentam un rezumat care puncteaza cele 10 mari provocari mondiale identificate de autorii raportului.

     

     

      Imbatranirea populatiei mondiale

     

      Imbatranirea populatiei nu se manifesta doar in tarile foarte avansate. China, spre exemplu, va face fata acestei provocari. "Rapiditatea acestei evolutii va crea probleme sociale considerabile si va incetini dezvoltarea economica a Chinei", estimeaza raportul.

     

      Prin comparatie, India va ajunge din urma China ca numar al cetatenilor, insa va avea o populatie mai tanara. In Rusia, scaderea populatiei ar putea atinge 10% in urmatorii 20 de ani.

     

      Populatia activa se va micsora puternic, iar presiunile asupra sistemului de pensii vor creste considerabil. Actuala Uniune Europeana va cunoaste acelasi proces.

     

      In schimb, Statele Unite vor fi singura tara puternic industrializata care va scapa acestei tendinte, in principal datorita imigratiei. Nu numai ca populatia americana va creste, dar structura sa activa, intre 24 si 60 de ani, se va eroda foarte putin.

     

      Africa si Orientul Mijlociu vor cunoaste boomuri demografice. Populatia va creste cu 43%-48% in Africa subsahariana si cu 38% in regiunea Africa de Nord-Orientul Mijlociu, in timp ce nivelul de dezvoltare va ramane foarte scazut.

     

     

      Cresterea delocalizarilor

     

      Delocalizarea productiei sau a serviciilor care solicita forta de munca masiva va lua amploare. Aceasta tendinta, care reprezenta in 2002 o valoare de un miliard de dolari, va ajunge de 20 de ori mai mare anul viitor.

     

      Fie ca vor deschide filiale intr-o tara straina, fie ca vor incredinta productia unei firme straine, companiile din tarile dezvoltate vor recurge cu atat mai mult la delocalizarile pe care progresul tehnologic, in special in sectorul tehnologiei informatiei sau comunicatiilor, le vor facilita.

     

      Raportul avertizeaza ca acest lucru va alimenta tensiunile sociale si tendintele protectioniste. In acelasi timp, cele trei mari puteri economice, SUA, UE si Japonia, vor mentine in interiorul granitelor sectoarele cele mai legate de cercetare si dezvoltare.

     

      Europa va ramane competitiva in sectoarele industriale-cheie, precum telecomunicatiile, industria automobilistica si aeronautica. Totodata, nu este exclus ca Republica Chineza sa recupereze intarzierile din IT, biotehnologie si aeronautica, domenii de cercetare prioritare pentru Beijing. In 2025, cele mai mari cinci puteri economice ale planetei vor fi SUA, China, Japonia, India si Germania.

     

     

      Petrolul si carbunele, indispensabile

     

      In 2025, presiunea asupra resurselor de energie va fi chiar mai puternica decat astazi. Cererea la nivel mondial va fi cu 50a mai mare, iar tarile in curs de dezvoltare vor determina doua treimi din aceasta crestere.

     

      Petrolul va ramane resursa energetica cea mai cautata si va reprezenta, ca si astazi, consumul total de energie. Consumul de carbune va creste in tarile emergente, precum China sau India, care il folosesc pentru productia de electricitate.

     

      Energia nucleara va intra in declin in Europa, ca alegere politica, dar se va dezvolta in Asia. Aceste evolutii vor determina cresterea emisiilor de poluanti in atmosfera. Impac-tul asupra schimbarilor climaterice se va face simtit substantial dupa 2030.

     

      Cresterea temperaturilor si scaderea precipitatiilor vor viza, in special, regiunile aride si semiaride, precum Orientul Mijlociu, Africa, nord-vestul Chinei si Asia Centrala.

     

      Potrivit raportului, resursele energetice vor fi "foarte probabil suficiente", iar datorita importantei rezervelor sale, Orientul Mijlociu va continua sa joace un rol central in materie de hidrocarburi, in ciuda petrolului din Marea Caspica sau Golful Guineei.

     

     

      O lume mai interdependenta

     

      In 2025, lumea va fi mai interdependenta si mai interconectata, dar in acelasi timp mai diversa si mai inegala. Deci, mai instabila si mai conflictuala.

     

      In absenta unui sistem politic international stabilit clar, precum confruntarea Est-Vest din timpul Razboiului Rece, mondializarea va continua sa fie factor dominant. In absenta unei puteri hegemonice, niciun stat nu va fi in masura sa dicteze singur regulile jocului.

     

      Capacitatea lumii occidentale de a avea un cuvant de spus in afacerile internationale va fi pusa in discutie, din moment ce procentajul demografic si economic al ei se vor reduce la nivel mondial.

     

      Occidentul va defini din ce in ce mai greu calendarul international, motiv pentru care vor trebui gasite noi forme de cooperare internationala. Acest sistem multipolar ar putea favoriza cooperarea multilaterala si concurenta intre marile puteri pentru a accede la resursele energetice, pe piete si in sferele de influenta.

     

     

      Statele Unite, putere contestata

     

      SUA isi vor mentine statutul de superputere, dar fara sa reuseasca neaparat sa-si mentina pozitia hegemonica pe care a ocupat-o dupa Razboiul Rece.

     

      Veritabila exceptie in lumea dezvoltata, populatia americana va creste, mai ales sub efectul imigratiei hispanice. In 2025, SUA va avea o populatie preponderent hispanica, o societate practic bilingva.

     

      Nevoia pentru un rol crescut al statului ar putea creste, din cauza terorismului sau a imigratiei ilegale. Inegalitatea in distribuirea bogatiei va continua sa se mareasca. In viitor, experienta Irakului ar trebui sa constientizeze SUA cu privire la limitele pe care le au, in termen de mijloace si influenta.

     

      Opinia publica americana va ramane in opozitie cu opinia mondiala in privinta anumitor subiecte-cheie, precum Protocolul de la Kyoto, razboiul preventiv, rolul ONU si ajutorul social.

     

      Evolutia relatiilor SUA-China, intre rivalitate si interdependenta, va fi unul dintre parametrii-cheie ai viitoarei ordini mondiale. Securitatea aprovizionarii energetice va continua sa structureze strategia americana, care va da mai multa importanta Africii si Americii Latine, in detrimentul Orientului Mijlociu.

     

      Noi maladii

     

      Explozia demografica si urbana, asociata cu degradarea mediului si incalzirea planetei ar putea conduce la dezvoltarea "noilor boli", provocate de noi tulpini virale.

     

      Raportul mai avertizeaza cu privire la resuscitarea bolilor din trecut sau raspandirea la nivel extins a maladiilor regionale. Raspandirea masiva a bolilor si impactul lor puternic asupra dezvoltarii economice nu vor putea fi stopate decat prin noi vaccinuri si tratamente preventive. In fiecare an, arata expertii, au inceput sa apara noi agenti patogeni, precum gripa aviara sau SARS.

     

      Africa si Orientul Mijlociu, in vrie

     

      Aceste doua regiuni vor ramane instabile cronic, cu numeroase riscuri de exacerbare a evolutiilor demografice, climaterice si economice. In anumite cazuri vor exista doi factori de agravare: polarizarea economiei pe materii prime si persistenta conflictelor.

     

      Se prevad cresteri substantiale ale productiei petroliere in Africa subsahariana, in special in Angola si Nigeria, dar si in lumea araba, unde va avea loc o crestere cu 74% a extractiilor petroliere si o triplare a productiei de gaz natural pana in 2030.

     

      Absenta unei revolutii "verzi" in Africa subsahariana va antrena in schimb o dependenta tot mai mare fata de exterior. Mai mult ca niciodata, conflictul israelo-palestinian va servi drept catalizator si multiplicator al tensiunilor regionale, in contextul dilemei crescande dintre democratizare si silamizare.

     

      "Al-Qaida poate fi un fenomen tranzitoruiu, insa jihadismul continua sa creasca", afirma raportul, insistand asupra puterii tot mai mari a religiei siite.

     

      Patru noi tari la masa celor mari

     

      PIB-ul Chinei se va tripla pana in 2025 si va face din aceasta economie a doua ca importanta in lume, dupa SUA. Dar pentru a beneficia de o crestere durabila, China va trebui sa infrunte problema mediului.

     

      800 de milioane de chinezi vor trai la oras, China va produce 19% din emisiile de dioxid de carbon, iar trei sferturi din apele sale vor fi poluate. Pe plan politic se asteapta putine schimbari, China urmand sa evolueze catre un "regim autoritar soft".

     

      India va deveni in 2025 a patra putere economica mondiala. Aceasta democratie va continua politica sa de "discriminare pozitiva" pentru a promova castele inferioare.

     

      Pe plan international, India merge pe mana Statelor Unite, pentru a contrabalansa emergenta Chinei si fundamentalismul musulman. In America Latina se vor impune Mexicul, sustinut de SUA, si Brazilia.

     

      Rusia, mai bogata, dar mai slaba

     

      In 20 de ani, vaste teritorii ale Eurasiei se vor afirma ca subansamble regionale. Toata Asia Centrala va privi mai mult spre Beijing si mai putin spre Moscova, in timp ce Moldova, Ucraina si Belarus, ca si intreg sudul Caucazului vor fi atrase de UE si NATO.

     

      Rusia va redeveni o tara bogata, gratie resurselor sale petroliere si de gaz. In 20 de ani, PIB-ul sau il va echivala pe cel al Frantei si Italiei impreuna, in vreme ce astazi este inferior PIB-ului Frantei.

     

      Dar Rusia va face fata unor probleme esentiale. Scaderea populatiei, din cauza mortalitatii crescute si natalitatii reduse, se va accelera. Inegalitatile vor creste intre anumite regiuni bogate si altele "delasate".

     

      Acestea din urma se vor confrunta cu probleme specifice lumii a treia, parasite de tineri, care vor cauta de munca in orasele prospere. Actualul regim, de "democratie autoritara", se va intari.

     

      Europa, supusa concurentei

     

      Europa va fi supusa din ce in ce mai tare efectelor globalizarii economice. Baza sa industriala se va reduce, ceea ce va antrena somajul in anumite sectoare.

     

      Ea va putea mentine o pozitie puternica in sectoare valoroase precum chimia, produsele farmaceutice, telecomunicatiile, tehnologiile energetice din surse regenerabile, cu conditia de a ramane performanta in inovatia tehnologica. In domeniile biotehnologiei si nanotehnologiei, concurenta SUA si Chinei se anunta foarte dura.

     

      Aceste schimbari vor interveni pe fondul imbatranirii populatiei active, ceea ce va necesita reforme radicale ale sistemelor de securitate sociala, piete de munca si sisteme educative.

     

      Populatia totala a tarilor actualei UE (25 de membri) va creste la 470 de milioane de locuitori in 2025, dar cea a Germaniei, Italiei si Spaniei va scadea. Imigratia va continua la ritmul de 600.000-1.000.000 de persoane pe an.

     

      Europa va continua sa fie una dintre regiunile cele mai sigure si mai bogate, insa in vecinatate situatia va fi tensionata. Violentele politice, religioase si etnice din Orientul Mijlociu ar putea conduce la prabusirea regimurilor pro-occidentale; saracia din Africa va mentine presiunea imigrationista.

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online