evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Taina leului  -  Sedrina  -  Coconul  -  Kamikaze  -  Comando Fox  -  Children of mine  -  Tentaţia continuă  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Luminile oraşului XI  -  Depozit.02  -  Echilibrul  -  Sete  -  Înainte ca toate imaginile să dispară...  -  Emoţia reîntoarcerii  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Virus de sticlă  -  Viziune  -  10 minute pâna la explozie  -  Liniştea  -  Câmpul de luptă  -  Caiet de regie  -  Mr. Loverman  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Lumina neagră  -  Satiră robotică  -  Închis  -  Luminile oraşului XXIX  -  În umbra deasă a realităţii  -  Către a opta zi  -  Secretul  -  Catedrala  -  Melodia care nu se aude  -  Turnul de calcar  -  Arta de a purta un război  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Poveste cu un zmeu  -  Colecţionarul  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Caseta pirografiată  -  Fragile  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Coconul  -  Sinucigaş plătit  -  Al nouălea iad  -  Cel care nu mai e  -  Novo Homo Sapiens  -  Luminile oraşului XXV  -  Psihopatul  -  Cosas de la vita


Premii Nobel adjudecate de inteligenţe artificiale şi cyber - dizidenţi

News TeamPublicat Sâmbătă, 21 Octombrie 2006, ora 11:01

      Tablouri interactive, insecte telecomandate prin implanturi neuronale, medicamente "personalizate" in functie de starea individului, concedii petrecute holografic - acestea sunt prognozele a peste 750 de specialisti in domeniul IT&C, chestionati de Institutul de Cercetari Pew (SUA), in colaborare cu Universitatea din Carolina. Informaticienii au "desenat" o harta a viitorului, din care nu lipsesc elemente ce tin mai degraba de Matrix - module de cotrol al emotiei, care sa impiedice nasterea gandurilor criminale, premii Nobel in stiinte adjudecate de inteligente artificiale ori aparitia probabila a unei rase ostile omului, cu care umanitatea va duce primul razboi. Mai mult de jumatate dintre expertii IT&C chestionati au fost de acord ca Internetul va deveni la fel de necesar pentru noi ca si aerul pe care il respiram.

      Mai mult, se preconizeaza ca viteza de transfer a datelor va creste exponential, in vreme ce costurile legate de conexiunile la Internet se vor reduce, gratie viitoarelor descoperiri in materie.

     

     

      Drogatii lumii virtuale

     

      Aproape 60 la suta dintre specialistii chestionati sunt de parere ca numarul celor dependenti de spatiul virtual va creste exploziv. Mai mult, daca acum exista cateva zeci de clinici de dezintoxicare a internautilor dependenti de Internet, peste cativa ani, acestea vor fi de ordinul miilor. O parte dintre specialistii chestionati au mai semnalat pericolul aparitiei unor veritabile epidemii, manifestate prin insomnii, tulburari de vedere, dar si de personalitate si comportament, induse de computer. "Cei care petrec zilnic cateva ore pe chat discuta in paralel pe mesageria instant, risca sa isi dubleze personalitatea, lucru care conduce la tulburari grave de comportament", spun specialistii.

     

      Urmariti, identificati, spionati

     

      Nici viata privata nu va mai avea secrete in viitorul nu prea indepartat, sunt de parere expertii IT. "Colectarea de date personale in scopuri antiteroriste nu e decat la inceput. Pana la un sistem digital de recunoastere a indivizilor, pe baza amprentei faciale, ori pana la instalarea camerelor video de supraveghere nu e decat un pas. Poate ca se va putea vorbi despre o lume mai buna in aceste conditii, dar cu certitudine va fi o lume in care nu vei mai putea avea secrete", sunt unanimi in a aprecia participantii la studiu. Ei compara mecanismele moderne de supraveghere cu cele descrise in cartea "Big Brother"a lui Orwell.

     

      Fiecare va vorbi in limba lui, iar computerul va traduce tot

     

      Tehnologia va putea, de asemenea, ajuta la comunicarea interpersonala. "Este evident ca fiecare isi va putea conserva identitatea culturala si va vorbi in dialectul pe care il va dori, iar computerul va traduce online in orice alta limba. Asemenea translatoare deja exista, chiar daca functioneaza pentru un numar limitat de dialecte. In viitorii 5 ani, nu se va mai putea spune ca nu te poti intelege cu celalalt", spun specialistii.

     

      De asemenea, ei estimeaza ca nu vor trece mai mult de 15 ani pana cand am putea asista la nasterea unei noi categorii, cea a "cyber-dizidentilor", adica a acelor persoane care vor refuza sa se supuna mecanismelor de control si urmarire, prin intermediul tehnologiilor.

     

      Orizont 2010: Peste un miliard de locuitori conectati la Internet. Acestia vor fi atent supravegheati cu ajutorul micro-dispozitivelor inteligente. Vor aparea tablourile interactive si primele insecte daunatoare telecomandate prin chip sau prin implanturi neurale.

     

      Orizont 2015: Primele teleportari de organisme vii, aparitia primilor piloti-roboti pe autoturisme, aparitia medicamentelor "personalizate", in functie de starea individului, aparitia unor insecte mutante create genetic, pentru a distruge daunatorii.

     

      Orizont 2020: Crearea primelor lumi holografice, cu nimic mai prejos decat cele reale. Aparitia modulelor de cotrol al emotiei, care vor impiedica nasterea gandurilor criminale. Prima inteligenta artificiala va castiga Premiul Nobel in domenii stiintifice.

     

      Orizont 2050: Va demara colonizarea planetei Marte. Datele personale ale fiecaruia vor fi stocate pe hard-discuri, urmand sa fie folosite in experimente stiintifice virtuale. Aparitia probabila a unei rase ostile omului, cu care umanitatea va duce primul razboi.

Sursa :   Gandul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online