evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Răscrucea  -  Iluzia viselor  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  ªahul de duminică  -  Zona 25  -  Aici şi acum  -  Hora Ielelor, Pensiune II  -  Întâlnirea  -  Universul lent  -  Puroi II  -  Jocul Zeilor (I)  -  Nu ne vom mai întâlni în toamnă, domnule profesor !  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Antarctic City  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Pânza de păianjen  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Interferenţe  -  Corespondenţă literară  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Metastază  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  Acolo sus, vulbul  -  Recurent  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Întunericul vieţii  -  Lumină dublă  -  Labirintul de gheaţă  -  Vizita  -  Arătarea  -  Pure Evil  -  Claviaturi  -  Ultima frunză  -  Camera de la capătul holului  -  Mutare disciplinară  -  Iubirea de pe Venus  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  În beci  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Gustul libertăţii  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie  -  Big Bang Boo  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Dimineaţă târzie  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)


Dictatură spaţială impusă de Bush

Presedintele Statelor Unite intareste dominatia americana in spatiul cosmic.

News TeamPublicat Sâmbătă, 21 Octombrie 2006, ora 11:07

      Presedintele american George W. Bush a parafat marti noua politica spatiala a Statelor Unite, prin care apararea devine prioritara si sunt respinse orice negocieri viitoare care ar putea limita "flexibilitatea" Washingtonului in spatiu, scrie cotidianul "Washington Post".
     
      Documentul, care a fost publicat la inceputul acestei luni cu o discretie necaracteristica proiectelor chiar mai putin importante, stabileste drept teluri "intarirea suprematiei spatiale a natiunii" si finalizarea "capacitatilor spatiale" in timp util pentru obiectivele politicilor de securitate nationala, interna si externa.
     
      De asemenea, Bush mai urmareste "inlesnirea operatiunilor SUA in si prin spatiu, pentru apararea intereselor lor acolo".
     
      Aceasta prima revizuire generala a politicii spatiale americane din ultimii zece ani pune accent pe probleme de securitate, incurajeaza initiativa privata in spatiu si limiteaza "diplomatia spatiala" a Statelor Unite doar la a convinge celelalte natiuni sa sprijine politica Washingtonului.
     
      Ingrijorare pentru inarmarea spatiala
     
      Administratia sustine ca revizuirea politicii spatiale nu constituie un preludiu la introdu-cerea de armament pe orbita Pamantului.
      Totusi, mai multi experti sunt de parere ca ea doar va intari suspiciunile internationale potrivit carora SUA incearca sa dezvolte, sa testeze si sa amplaseze arme spatiale.
     
      Ingrijorarile sunt accentuate, spune ei, de refuzul administratiei Bush de a se angaja in negocieri sau chiar discutii formale pe marginea subiectului.
     
      Cu toate ca si in trecut s-au abtinut cand s-a pus problema interzicerii armelor spatiale in plenul Natiunilor Unite, SUA s-au opus fatis lansarii unui apel la negocieri in 2005.
     
      Lasere orbitoare si sateliti distrugatori
     
      Din cauza sensibilitatilor politice, probabil ca Pentagonul nu o sa faca progrese rapide cu armamentul spatial, ci, mai degraba, va dezvolta tehnologii duale, care au si aplicabilitate civila.
     
      Iar din multitudinea de initiative spatiale clasificate va fi greu de spus ce armament este trimis in spatiu. Printre cele mai invocate arme spatiale se numara laserele care pot "orbi" sau distruge satelitii adversarilor sau chiar sateliti minusculi care sa loveasca alti sateliti.
     
      Politica lui Bush mai cheama si la furnizarea de alte "capacitati spatiale" care sa sprijine sistemul continental de aparare antiracheta al SUA, plus alte "aparari antiracheta integrate, multi-strat". Noul document a fost dezvoltat in baza unui mai vechi ordin al lui Bush, inaintat in 2002 Consiliului National de Securitate (NSC) de evaluare a politicilor spatiale militare si civile ale Americii.
     
      Revizuirea rezultata a dus la o importanta schimbare de prioritati la NASA, care a mai domolit cercetarea si explorarile robotizate, favorizand intoarcerea americanilor pe Luna si trimiterea lor pe Marte.
     
      Bush, mai ambitios decat Clinton
     
      Cu toate ca exista multe asemanari intre politica spatiala promovata de Bill Clinton in 1996 si cea revizuita de George W. Bush, intre telurile afisate de cei doi apar deosebiri majore. Politica lui Clinton prevedea si ea dezvoltarea unor "capacitati spatiale care sa asigure libertatea de actiune in spatiu", dar numai "in conformitate cu obligatiile asumate prin tratate".
     
      Politica lui Bush accepta actualele acorduri internationale, dar afirma ca "Statele Unite se vor opune dezvoltarii de noi regimuri legale sau alte restrictii care cauta sa interzica sau sa limiteze accesul SUA la sau in spatiu".

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online