evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Groparii  -  Depozit.02  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Colecţionarul  -  Noapte bună, Andrei  -  Atingeri sensibile  -  Gustul libertăţii  -  Norul de argint  -  Jocul  -  Oglinda îngerilor  -  Ankirah  -  Somnul  -  Gânduri  -  Bodaproste  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Flida Flado  -  Psihopatul  -  Fără doar şi poate  -  Dispariţia  -  Războiul lumilor  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Război obişnuit  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Simbioza  -  Cel care nu mai e  -  Fântâna de iasomie  -  La copcă  -  Ulysse şi Hector  -  Ghavany  -  Învingătorul ia totul  -  Re-insecţie  -  Cioara  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Decablat  -  Luminile oraşului XV  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Pasomii  -  Vânzătorul de ghilotine  -  X Factor  -  Casa libertăţii  -  Fortul  -  Omul cu păsări  -  Aseară...  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Unii îmi zic Charon...  -  Feţele dragostei  -  Depozit.03  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Experienţa însoţeşte sensul ascuns al misiunii noastre


Apele planetei ascund sute de specii necunoscute

News TeamPublicat Duminică, 17 Decembrie 2006, ora 10:46

      In oceanul adanc si rece de sub gheata Antarcticii, cercetatorii au descoperit sute de specii nemaiintalnite pana acum, printre care meduze si alte organisme gelatinoase care supravietuiesc foarte bine fara lumina, potrivit publicatiei Globe and Mail. Misterioasele organisme au fost depistate sub 700 de metri de gheata. Este totusi prea devreme pentru a preciza exact numarul de specii noi descoperite in Antarctica, majoritatea in Marea Weddell. Oamenii de stiinta au intalnit mai multe organisme necunoscute decat cunoscute, potrivit spuselor lui Ron O'Dor, un expert in caracatite de la Universitatea Dalhousie din Halifax, care este insarcinat cu intocmirea primului recensamant privind viata marina a planetei pana in anul 2010.
      O'Dor a precizat ca in apele intunecate ale Antarcticii nu patrunde nici o raza de lumina, deoarece gheata groasa blocheaza lumina, asa ca organismele care traiesc, miraculos, acolo, au invatat, de-a lungul mileniilor, sa se descurce pe intuneric.
     
      Este cel de-a saselea an plin de descoperiri pentru cercetatorii care se ocupa de recensamantul faunei marine, un proiect ambitios care a adunat 2.000 de oameni de stiinta din 80 de tari, care inceraca sa afle cate specii traiesc in oceanele planetei. Ei folosesc sateliti pentru a urmari rechinii, calamarii, leii de mare si alte animale care calatoresc mii de kilometri, dar au rascolit si locuri neexplorate pana acum. Anul acesta multe au fost descoperirile care i-au bucurat pe cercetatori. Acestia au depistat, spre exemplu, un banc de pesti de dimensiunea Manhattanului, continand aproximativ 20 de milioane de heringi. In Marea de Coral din apropierea Australiei, specialistii au dat peste o specie de crevete despre care se credea ca a disparut in urma cu peste 50 de milioane de ani. Aceasta specie a fost "poreclita" Crevetele din Jurassic pentru ca singura diferenta fata de specia moderna este dimensiunea ceva mai mare. In Madagascar a fost descoperita o specie uriasa de homar, care poate ajunge la jumatate de metru. Crabul Yeti, o specie noua de crab paros, a fost vazut prima data in apropiere de Insula Pastelui. Din echipa de cercetatori fac parte si istorici, care au folosit arhive din epoca romana pentru Marea Adriatica, din perioada medievala pentru Europa de Nord si din perioada coloniala pentru America de Nord si Europa. Ei au descoperit ca 90% din speciile importante au fost afectate de influenta umana asupra mediului. (A.I.)

Sursa :   Gandul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online