evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Uitarea  -  Atingeri sensibile  -  Casa de la marginea pădurii  -  Somnul  -  Ceasul voinicului  -  Norma  -  Novo Homo Sapiens  -  Jocul Zeilor (V)  -  Meduza (I)  -  Resacul Timpului  -  Ceaţa  -  Planeta ascunsă  -  Iubirea de pe Venus  -  Alfa si Omega. Moon  -  Îmbrățișare  -  Puterea pereche  -  Ziua a şaptea  -  Ea, eu şi ei  -  Rapsodia  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Fiii lui Rawser  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Pulbere de stele  -  Învingătorul ia totul  -  Lumea lui Ingo  -  Asaltul  -  Visătorul  -  Înălţarea  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Pescarul la apus  -  Copilul gheţii  -  Zei şi oameni  -  Răscrucea  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Mutare disciplinară  -  Nouăsprezece zile (I)  -  A Doua Epocă Întunecată  -  În noapte  -  Proces neverbal  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Aici şi acum  -  Fata morgana  -  În tren  -  Cu preţul morţii  -  Luminile oraşului IX  -  Talent


NASA discută posibilitatea unei misiuni solare

Din toate corpurile sistemului nostru solar, unul singur n-a fost studiat

News TeamPublicat Vineri, 23 Iulie 2004, ora 10:05

      Ce presupune o misiune solara?
     
      Dificultatile proiectarii unei misiuni solare sunt atât de mari, încât mai multe proiecte au fost respinse de agentia spatiala nord-americana. Recent, însa, discutia fost reluata si unul dintre aceste proiecte are sanse de reusită: o misiune spatiala care va pune pe orbita o sonda solara.
     
      Despre ce este vorba? "Proba solara" este un proiect mai vechi, respins cu cinci ani în urma la NASA, însa reluat în discutie în acest an. Cum s-ar putea totusi construi o nava care sa reziste furtunilor solare?
     
     
      Scuturi de radiatie
     
      Si nu este vorba numai de caldura de milioane de grade celsius ci de foarte intensele fluxuri de particule încarcate care formeaza vântul solar, de furtunile magnetice care ar trebui, în principiu, sa defecteze toate instrumentele de la bordul navei si asa mai departe.
     
      Proiectul "proba solara" are variante de raspuns pentru toate aceste dificultati: în primul rând, construirea unui "scut" care sa reflecte majoritatea energiei primite de nava.
     
      Apoi, proba solara trebuie sa aiba o serie de instrumente cu care sa analizeze particulele si radiatia emise de soare, câmpul magnetic si asa mai departe. Toate acestea trebuie însa protejate.
     
      Propunerile de a trimite misiuni pe soare au început sa soseasca la NASA înca din anii 60. Ele ar putea fi grupate în doua categrorii: unele propun o nava conica, ca un degetar. Altele, o nava de forma unei parabole, cu un mare scut împotriva caldurii si o antena.
     
      Noul proiect a primit o nota buna de la Consiliul national al cercetarii din Statele Unite si este în prezent rediscutat la NASA de o echipa de experti.
     

Sursa :   BBC Romanian (Dana Jalobeanu)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online