evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Mergem acasă  -  Planeta ascunsă  -  Recreaţia  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Luminile oraşului VI  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Imdiola  -  Puroi II  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Moştenire de familie  -  Alfa si Omega. Moon  -  De o sută de ori Adrian  -  Groparii  -  Omul invizibil  -  Norul de argint  -  Începutul  -  Elegie pentru Jeromed  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Secretul  -  Liniştea  -  Antarctic City  -  Veşnic orizont  -  Factorul "Haos"  -  Gol  -  Lacrimi de stea  -  Uezen  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Sinucigaş plătit  -  Mamal - Despărţirea  -  Macii  -  Pulbere de stele  -  Coconul  -  Geneza  -  10 minute pâna la explozie  -  Melcul  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Tranzit  -  Câmpul de luptă  -  Povestea trenului  -  Cadoul  -  Legendele Căutării (II)  -  Canicula  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Acolo sus, vulbul  -  Omu' nostru de "sus"  -  Apocalipsa  -  Între ziduri  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  Întâlnirea


NASA discută posibilitatea unei misiuni solare

Din toate corpurile sistemului nostru solar, unul singur n-a fost studiat

News Team



Publicat Vineri, 23 Iulie 2004, ora 10:05

      Ce presupune o misiune solara?
     
      Dificultatile proiectarii unei misiuni solare sunt atât de mari, încât mai multe proiecte au fost respinse de agentia spatiala nord-americana. Recent, însa, discutia fost reluata si unul dintre aceste proiecte are sanse de reusită: o misiune spatiala care va pune pe orbita o sonda solara.
     
      Despre ce este vorba? "Proba solara" este un proiect mai vechi, respins cu cinci ani în urma la NASA, însa reluat în discutie în acest an. Cum s-ar putea totusi construi o nava care sa reziste furtunilor solare?
     
     
      Scuturi de radiatie
     
      Si nu este vorba numai de caldura de milioane de grade celsius ci de foarte intensele fluxuri de particule încarcate care formeaza vântul solar, de furtunile magnetice care ar trebui, în principiu, sa defecteze toate instrumentele de la bordul navei si asa mai departe.
     
      Proiectul "proba solara" are variante de raspuns pentru toate aceste dificultati: în primul rând, construirea unui "scut" care sa reflecte majoritatea energiei primite de nava.
     
      Apoi, proba solara trebuie sa aiba o serie de instrumente cu care sa analizeze particulele si radiatia emise de soare, câmpul magnetic si asa mai departe. Toate acestea trebuie însa protejate.
     
      Propunerile de a trimite misiuni pe soare au început sa soseasca la NASA înca din anii 60. Ele ar putea fi grupate în doua categrorii: unele propun o nava conica, ca un degetar. Altele, o nava de forma unei parabole, cu un mare scut împotriva caldurii si o antena.
     
      Noul proiect a primit o nota buna de la Consiliul national al cercetarii din Statele Unite si este în prezent rediscutat la NASA de o echipa de experti.
     

Sursa :   BBC Romanian (Dana Jalobeanu)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online