evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Vatmanul - O pasiune  -  Inelele lui Saturn  -  Proză scurtă  -  Dumnezeul unei lumi mărunte  -  Jocul  -  Starea de trecere  -  Aer  -  Nopţi albe, zile negre  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Puterea pereche  -  Ciorna  -  “Virusul”  -  Geneza  -  Necunoscutul intrigant  -  Vizita  -  Novo Homo Sapiens  -  ªahul de duminică  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Casa galbenă  -  Darul divin  -  A Doua Epocă Întunecată  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Luminile oraşului V  -  Colecţionarul  -  Ea, eu şi ei  -  Solilocviu  -  Enigma de cristal  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Depozit.01  -  Macii  -  Lala  -  Hora Ielelor, Pensiune  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Poveste de mahala I : Meciul  -  Almateea  -  Întreg  -  Primăvara nucleară  -  Pasomii  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Coana mare se mărită  -  Cojocul (Cujuh)  -  O noapte într-un ceas  -  K  -  Ziua a şaptea  -  Caiet de regie  -  Aripile din cer  -  Gol  -  Zona 25  -  Mergem acasă


Primele speranţe pentru telescopul Hubble

De 14 ani fotografiaza cosmosul. A reusit cele mai spectaculoase fotografii obtinute vreodata. Datorita telescopului Hubble stim cu arata o serie de galaxii

News TeamPublicat Joi, 3 Iunie 2004, ora 10:05

      Misiune robotica
     
      Un concurs de proiecte mai putin obisnuit a fost lansat ieri de Agentia Spatiala Nord-Americana. Un concurs foarte asteptat. Este vorba despre prima misiune robotica destinata sa repare satelitul Hubble.
      Mai întâi a fost anuntul NASA ca va sista orice misiune de reparatii spre cel mai mare si mai performant telescop orbital. Asta se întâmpla în ianuarie. Aproape imediat au izbucnit protestele comunitatii stiintifice. Apoi campania "salvati telescopul Hubble". Între timp, cu ajutorul telescopului care functioneaza deja de 14 ani au fost realizate cele mai spectaculoase fotografii de pâna acum ale spatiului adânc. În sfârsit, discutia a devenit publica.Telescopul Hubble a fost proiectat de la început astfel încât are nevoie de asistenta tehnica periodica. Un lucru care se realiza cu ajutorul navetei spatiale. De la dezastrul navetei Columbia, însa, NASA a hotarât sa sisteze toate aceste zboruri, ca nesigure. Ca urmare, Hubble trebuia abandonat în maximum trei ani. În momentul de fata, doar trei din cele sase giroscoape mai functioneaza si bateriile sale ar trebui schimbate.
      Soarta telescopului nu este nici acum mai clara, desi oficialii NASA au facut primul pas înapoi de la decizia initiala. Au anuntat începerea unui concurs de proiecte pentru o misiune robotica care sa salveze telescopul Hubble. Misiunea ar trebui trimisa spre telescop cel târziu în 2007. Anuntul a fost întâmpinat cu aplauze la conferinte Asociatiei americane de astronomie din Colorado.
     
     
      Proiectul de reparatii
     
      Ce presupune acest proiect? În primul rând, un robot care sa instaleze modulul de scoatere pe orbita si ghidarea telescopului înspre un sfârsit sigur în ocean. În acelasi timp, însa, robotul ar trebui sa înlocuiasca giroscoapele stricate si bateriile, prelungind viata telescopului pâna în 2010. Cel mai complicat aspect tehnic al proiectului ar fi construirea unui robot capabil sa instaleze doua noi aparate de luat vederi care sunt deja construite si care ar permite cresterea performantelor în fotografierea spatiului adânc. Nici una din aceste sarcini nu este usoara însa exista posibilitatea ca ele sa fie realizate.
      Nu toti specialistii sunt însa convinsi. Saptamâna trecuta, 27 de astronauti au trimis o petitie presedintelui Bush, protestând împotriva ideii de a trimite pe Hubble o misiune robotica, argumentând ca suntem tehnologic insuficient pregatiti pentru o misiune de acest fel.
     
     

Sursa :   BBC Romanian (Dana Jalobeanu)
Comentarii (1)  
solo
Duminică, 27 Ianuarie 2008, ora 10:31

cool

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online