evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Luminile oraşului XXIX  -  Dansând pe sârmă  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Portiţa  -  Umbrele nopţii  -  Meduza (XI)  -  Cerc la persoana întâi  -  Scrisoarea  -  Vară cu ciocănitori  -  Novicele  -  Depozit.02  -  Lumea de sus  -  Legendele Căutării (II)  -  Povestea trenului  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Vatmanul - Purificarea  -  Vizita  -  Ceasul ispitirii  -  Aici şi acum  -  Acolo sus, vulbul  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  În tren  -  Norul de argint  -  Experienţa însoţeşte sensul ascuns al misiunii noastre  -  Pânza de paianjen  -  Luminile oraşului XII  -  Om vs. cyborg  -  Children of mine  -  Resacul Timpului  -  Omul apropiat  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  Zori  -  Claviaturi  -  Je t'aime mélancolie  -  Labirintul de gheaţă  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Genocidul  -  Brăduţul  -  Capsula  -  Mamal - Despărţirea  -  Recurent  -  Drum bun  -  Tranzit  -  Masa de duminică  -  Războiul lumilor  -  Mamal - Oraşul  -  Anul 10000  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  Piese de muzeu


Messenger în zbor spre Mercur

Lansarea sondei spatiale a fost am

News TeamPublicat Marţi, 3 August 2004, ora 10:05

      Este a doua misiune lansata vreodata catre Mercur, prima fiind trimisa în cosmos în urma cu aproape trei decenii.
     
      Messenger este dotata cu un scut ceramic si cu oglinzi, menite sa o protejeze de temperatura extrem de ridicata de pe suprafata planetei Mercur.
     
      Cu circa 30 de ani în urma, sonda spatiala americana Mariner Ten transmitea primele imagini de pe Mercur. O suprafata stâncoasa si denivelata.
     
      Diferentele climatice sunt enorme pe suprafata lui Mercur. Daca în zonele mai înalte temperatura urca pîna la 500 de grade Celsius, în crevasele din subteran ea coboara la minus 200. Este planeta care suporta cel mai intens bombardament cu radiatii, fiind cea mai apropiata de soare.
     
      Ulterior, au aparut unele imagini neclare care pareau sa identifice gheata pe suprafata planetei. Noua sonda Messenger ar urma sa confirme sau sa infirme aceasta ipoteza.
     
     
      Messenger va ajunge în apropierea planetei Mercur în 2011
     
      Sonda, de dimensiunea unui frigider, va orbita timp de un an în jurul lui Mercur, având la bord un echipament cu mult mai sofisticat decât misiunea precedenta. Datele trimise de ea sunt considerate cruciale pentru rezolvarea unor mistere legate de aceasta planeta.
     
      De exemplu, de ce are un nucleu de fier exagerat de mare? Sau cum de poseda un câmp magnetic la fel ca cel al pamântului, spre deosebire de alte corpuri ceresti din sistemul solar? Sau de unde au aparut acele riduri de sute si sute de kilometri de pe suprafata lui Mercur?
     
      Desi nu are un robot care va ajunge pe suprafata planetei, sonda Messenger are suficiente capabilitati tehnice pentru a identifica unele raspunsuri la aceste întrebari. Ea dispune de spectrometre care vor studia planeta de la distanta cu raze gamma, lasere si bombardamente cu neutroni.
     
      Datele trimise de sonda vor reprezenta o componenta importanta a studiilor menite sa dezvaluie geneza planetelor mici din sistemul solar, respectiv Mercur, Venus, Marte si Terra.

Sursa :   BBC Romanian
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online