evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Castravetele  -  Jocul  -  Legendele Căutării (II)  -  O lumânare pentru mama !  -  Planeta ascunsă  -  Arta de a purta un război  -  Genocidul  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Piese de muzeu  -  Străinul  -  Muzeu Apocaliptic  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Cruciada bucătarilor  -  Praf minune  -  Nu deschideţi uşa  -  Cercul  -  ªarpele Midgardului  -  Întâlnirea  -  Arma secretă  -  Visătorul  -  Mărturisirea lui Abel  -  Natură moartă, cu portret  -  Criminali Umanitari  -  Uşa de la baie  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Taina norilor  -  Sfârşitul lunii  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Praf minune (II)  -  Luminile oraşului XXIII  -  Umbrele nopţii  -  Mărire şi decădere  -  Povestea unui suflet  -  Meduza (IV)  -  Cursa  -  Povestea gândacilor  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  De aici, de sus...  -  Catedrala  -  Muzica  -  Ankirah  -  Atalia  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  Jocul libertăţii  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Gender X  -  Zei şi oameni  -  Hoţul de timp  -  Locul pierdut  -  Omul apropiat


China dă cu bombe în Cosmos

News TeamPublicat Duminică, 21 Ianuarie 2007, ora 12:19

      SUA, Australia si Canada au acuzat Beijingul ca a testat recent in spatiu o arma care poate neutraliza sateliti, ceea ce contravine spiritului de cooperare in domeniul spatial civil.
     
      Purtatorul de cuvint al Consiliului pentru Securitate Nationala al presedintiei americane, Gordon Johndroe, a confirmat informatia privind testarea unei arme antisateliti de catre China, aparuta in saptaminalul "Aviation Week".
     
      El a dezvaluit ca Marea Britanie, Japonia si Coreea de Sud isi vor exprima si ele ingrijorarea fata de intentiile Chinei. Potrivit oficialului de la Casa Alba, agentiile americane de spionaj au constatat ca Beijingul a efectuat cu succes un astfel de test pe 11 ianuarie. Chinezii au distrus un vechi satelit meteo chinezesc, cu o incarcatura lansata de o racheta balistica. Coliziunea a avut loc la circa 800 km deasupra Pamintului.
     
      Beijing neaga
     
      China sustine insa ca nu este la curent cu presupusa testare a unei arme pentru neutralizarea satelitilor. Un purtator de cuvint al ministerului apararii de la Beijing a spus ca presa scrie, de multe ori, tot felul de povesti bazindu-se pe zvonuri, iar autoritatile nu au timp sa verifice astfel de istorii.
     
      Australia cere explicatii
     
      Ministerul de externe australian l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Canberra, Fu Ying, pentru a-i cere clarificari in legatura cu acest subiect. Diplomatul chinez a fost chemat pentru a discuta, marti, cu responsabili ai MAE australian, la cererea ministrului Alexander Downer, aflat in prezent la New York.
     
      Guvernul australian incearca sa obtina explicatii de la autoritatile chineze in privinta acestui incident, precum si o evaluare a pericolului reprezentat de fragmentele desprinse in timpul tirului.
     
      Pericol
     
      Testul, daca este real, ar demonstra ca Beijingul poate, teoretic, sa distruga satelitii spioni care sint operati d

primul test de acest gen, din anii '80 incoace, cind atit SUA, cit si URSS au distrus sateliti in spatiu
e alte tari, desi nu exista dovezi ca acest test a fost facut cu alte intentii decit pasnice. Ar fi vorba despre primul test de acest gen, din anii "80 incoace, cind atit SUA, cit si URSS au distrus sateliti in spatiu. Testarile au fost stopate la vremea respectiva, pentru ca resturile produse in urma exploziei ar putea afecta operatiunile militare si civile ale altor sateliti. Specialistii americani sint de parere ca explozia ar fi putut lasa in spatiu destul de multe fragmente, pe o orbita folosita de diversi sateliti.
     
      Birna din ochii SUA
     
      Desi Statele Unite se declara nemultumite de actiunea Chinei, administratia de la Washington s-a opus recent unui apel international de a opri astfel de teste. Politica SUA in spatiu a fost revizuita in octombrie 2006, oferind Washingtonului dreptul de a actiona liber in Cosmos, si se stie deja ca si americanii fac cercetari asupra unor arme de "distrugere a satelitilor".
     

Sursa :   Cotidianul
Comentarii (2)  
stoicus
Duminică, 11 Februarie 2007, ora 22:22

Regulile sunt facute ca sa fie incalcate...
primii care suporta consecintele sunt intotdeauna "nevinovatii"!

Nicolae
Joi, 25 Ianuarie 2007, ora 16:11

Sa nu uitam ca SUA au folosit prima oara armele in spatiu si ca si rusii au distrus de asemenea cativa sateliti.

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online