evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Melcul  -  De aici, de sus...  -  Strada inocenţilor  -  Sender: High_Orbit_God  -  Povestea unui ceas  -  Luminile oraşului III  -  Înger în oglindă  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Darul divin  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Valea însângerată  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Meduza (XI)  -  Comando Fox  -  Petrecerea  -  Iluzia viselor  -  Arta de a purta un război  -  Călătorii cu îngeri  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Lumea de sus  -  Rapsodia  -  Sinucigaş plătit  -  Acolo sus, vulbul  -  Sfântul  -  Nouăsprezece zile (II)  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Texte.01  -  Jocul Zeilor (IV)  -  Vatmanul - O pasiune  -  Gânduri  -  Zona 25  -  Atingeri sensibile  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Ultima eclipsă (I)  -  Icoana  -  Casa galbenă  -  Program de criză  -  Experienţa însoţeşte sensul ascuns al misiunii noastre  -  Fanfara municipală  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Tranzit  -  Colecţionarul  -  Om vs. cyborg  -  Luminile oraşului XXIX  -  Meduza (VII)  -  Coana mare se mărită  -  Atalia  -  Sclipiri de Soare  -  Moştenire de familie  -  Turnul de calcar


Încălzirea globală, răcită cu o şpagă americană

News TeamPublicat Duminică, 4 Februarie 2007, ora 17:00

      Incalzirea globala, facuta de mina omului

     

      Raportul expertilor Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbarea Climatica recunoaste, in proportie de 90%, ca fiintele umane sint principala cauza a incalzirii globale.

     

      Sute de oameni de stiinta si de reprezentanti a 113 guverne au lucrat timp de o saptamina pentru a pregati ultimul raport privind incalzirea globala, dat ieri publicitatii. Intre timp, erau bombardati de e-mailuri si apeluri telefonice din partea a 650 de alti cercetatori si experti, ingrijorati de faptul ca acest raport ar putea suferi de pe urma presiunilor diplomatice.

     

      Cea mai dura sentinta

     

      Raportul anterior al comisiei, din 2001, considera ca incalzirea globala e "probabil" motivata de gazele cu efect de sera. Or, cel din anul curent este mult mai radical, admitind ca activitatea umana, de exemplu despaduririle si arderea combustibilului rezultat din fosile, este responsabila in mare parte pentru incalzirea globala si ca aceasta este "fara precedent in peste 10.000 de ani". Singurele consolari oferite de raport se refera la previziuni mai optimiste decit cele anticipate de comunitatea stiintifica in privinta cresterii temperaturii si a nivelului marii pina in 2100: prima s-ar putea amplifica insa cu cel mai probabil 4 grade Celsius, dar si cu 6,4 grade, in cel mai rau caz, iar al doilea, de la minimum 18 centimetri la maximum 59. Raportul din 2001 prevedea o crestere a nivelului marii cu aproape 90 de centimetri. Comisia anunta ca aceste cresteri se vor manifesta in continuare, chiar si in conditiile in care "concentratia gazelor cu efect de sera s-ar stabiliza". Tot pina in 2100, Oceanul Arctic va disparea.

     

      Val de caldura si de acid

     

      Desertul se va extinde in Sahara, Africa de Sud si Mexic, prevede Comisia. Mai mult, ea atentioneaza asupra cresterii aciditatii oceanelor, cauzata de dioxidul de carbon. Expertii mai anticipeaza valuri de caldura si secete intensificate, dublate de uragane si furtuni mai puternice decit cele de pina acum. Precipitatiile vor creste, dar vor fi repartizate diferit: regiunile cu latitudine inalta si medie vor avea parte de o crestere cu 20%, in timp ce regiunile tropicale se vor alege cu mai putine decit pina acum.

      Incalzirea globala, racita cu o spaga americana

     

      Un thinktank finantat de ExxonMobil si compus din apropiati ai administratiei Bush a oferit mai multor oameni de stiinta cite 10.000 de dolari pentru a submina raportul ONU privind incalzirea globala.

     

      Incercarea de discreditare a raportului a fost dezvaluita de cotidianul britanic "The Guardian". Thinktankul, numit Institutul American de Initiativa (IAI), este finantat cu peste 1,6 milioane de dolari de ExxonMobil, iar peste 20 de membri ai grupului au fost consultanti ai administratiei Bush. Compania petroliera este cunoscuta, de altfel, de mai multi ani, pentru campaniile finantate pentru demontarea teoriei incalzirii globale.

     

      Record de profit

     

      Conform acestui raport, consumul de petrol contribuie masiv la incalzirea globala. Compania petroliera ExxonMobil a obtinut anul trecut cel mai mare profit inregistrat vreodata la nivel mondial: 39,5 miliarde de dolari. Raportul ONU va influenta negocierile la nivel international privind noile limitari ale emisiilor de gaze cu efect de sera, ce vor urma protocolului Kyoto. SUA au refuzat sa ratifice protocolul de la Kyoto, dar presedintele George W. Bush s-a vazut nevoit sa adopte o pozitie "mai verde" in ultimele sale discursuri privind consumul de petrol.

     

      "Cosa Nostra intelectuala"

     

      IAI oferea banii oamenilor de stiinta pentru a scrie articole in care sa sublinieze lipsurile raportului ONU, iar scrisorile prin care se faceau aceste propuneri atacau grupul de oameni de stiinta care au redactat raportul ca fiind "rezistenti la criticile fondate si aplecati catre concluzii sumare, prost sprijinite de munca analitica". "E o incercare disperata din partea unei organizatii care vrea sa distorsioneze stiinta pentru propriile scopuri politice", a comentat David Viner de la Unitatea de Cercetari Climatice a Universitatii din East Anglia initiativa IAI. Cei mai intransigenti au fost, bineinteles, reprezentantii Greenpeace: "IAI este mai mult decit un thinktank, functioneaza ca o Cosa Nostra intelectuala a administratiei Bush. E vorba de ultimele incercari ale campaniei de dezmintire a schimbarii climaterice. Au pierdut la dezbaterea stiintifica si la cea morala. Ceea ce le-a mai ramas este o valiza plina cu bani".

      Efecte calde in Romania

     

      Primaveri mai lungi, temperaturi mai ridicate si animale puse in pericol sint citeva dintre efectele incalzirii globale in spatiul autohton.

     

      "Fenomenele extreme precum tornadele, variatiile mari si bruste de temperatura sau intensificarile vintului sint mult mai frecvente in ultimii ani", explica pentru "Cotidianul" Roxana Bojariu, climatolog in cadrul Agentiei Nationale de Meteorologie.

     

      Inundatii si seceta

     

      In ultimii 100 de ani, temperatura medie in Romania a crescut cu 0,4 grade Celsius. Specialistul ANM constata ridicari ale temperaturilor in timpul iernii, in special in zonele extracarpatice.

     

      Prima consecinta a temperaturilor ridicate este inmultirea inundatiilor, dar si prelungirea perioadelor de seceta. "Sint probabilitati serioase sa apara desertificarea. Se poate discuta si despre elemente de tornade. Un risc este acela de crestere a nivelului apelor marii", a declarat pentru Realitatea TV Ionut Purica, expert climatolog.

     

      Doua anotimpuri

     

      Specialistul a adaugat ca, in 20 de ani, Romania va trece de la patru anotimpuri la doua. "Toate anotimpurile vor avea o crestere medie de temperatura, ceea ce determina o primavara timpurie si o toamna intirziata", spune si dr. Aristita Busuioc, seful Grupului de Cercetare Climatica din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.

     

      Cercetarile intreprinse de meteorologii autohtoni au aratat ca a crescut numarul de zile cu bruma pe an. "Acest fenomen a fost determinat in mare parte de o crestere a frecventei brumelor tirzii de primavara, cu consecinte negative asupra agriculturii", a adaugat Aristita Busuioc.

     

      Exista chiar riscul aparitiei in Romania a bolilor tropicale. "Schimbarea de terenuri ne pune in situatia de a avea probleme de asigurare a hranei. In conditiile in care creste perioada calda, pot sa apara tot soiul de boli tropicale. S-ar putea sa existe probleme de alimentare cu apa", a avertizat Ionut Purica.

     

      Mierlele dau tonul la schimbarea de comportament

     

      Conferentiarul Carmen Gache de la Catedra de Zoologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi afirma ca pasarile sint considerate ca indicatoare de prim rang in ceea ce priveste schimbarile climatice, dar deplinge faptul ca in Romania lipsesc studiile pe aceasta tema. Ea a constatat insa ca "mierlele din Iasi erau de luna trecuta in plina parada nuptiala, un fenomen care de obicei se intimpla la sfirsitul lui februarie sau inceputul lui martie". Dr. Dumitru Murariu, specialist in mamifere si director general al Muzeului Antipa, plaseaza pe lista animalelor din Romania vizibil afectate de incalzirea globala ariciul, pirsul, hirciogul, soarecele dungat si in special liliecii. Biologul mentioneaza si faptul ca se poate observa o extindere a arealului unor mamifere. "De exemplu, sacalul, prima data semnalat la noi in 1929, cind trecuse accidental peste Dunarea inghetata. Acum, populatia s-a stabilizat in Cimpia Romana, si au fost vazute exemplare in judetul Brasov, deci a trecut muntii. El isi extinde arealul spre vest", subliniaza Murariu.

     

          

      Europa in bezna, pentru a da "cinci minute de respiro Planetei"

     

      Cateva gesturi simbolice au urmat Conferintei de la Paris, pentru ca raportul ce avertizeaza asupra riscului ca incalzirea globala sa continue timp de mai multe secole sa nu treaca neobservat. Marea Britanie a anuntat ca, de acum inainte, copiii britanici vor invata de la scoala ce inseamna schimbarea climatica si cum pot economisi energia. Copiii vor fi descurajati sa circule in viitor cu avionul pentru ca acest mijloc de transport emite o cantitate mare de dioxid de carbon.

     

      Alte state, precum Franta sau Madrid, si-au lasat mai multe cladiri emblematice in bezna, in cadrul campaniei "Cinci minute de respiro pentru Planeta".

     

      Turnul Eiffel si alte zece monumente din Paris, dar si Poarta Alcala din Madrid si-au stins luminile joi seara, in semn de protest fata de schimbarea climatica. In Belgia, un monument emblematic, Atomium, a ramas in intuneric, la fel ca Parlamentul European, singura institutie a UE care s-a alaturat acestei initiative. Atat persoane particulare, cat si numeroase organisme si mari societati din Belgia au decis sa intrerupa lumina, iar trenurile au ramas doar cu luminile de urgenta. In Italia, Primaria Romei a stins luminile din Piazza del Campidoglio, iar regiunea Toscana a lansat un apel catre locuitori, spunand ca toti pot si trebuie sa contribuie la franarea schimbarii climei. Nu in ultimul rand, presedintele Jacques Chirac a lansat un semnal destul de dur statelor care nu au semnat inca Protocolul la Kyoto. Chirac a cerut in special SUA sa semneze atat Protocolul in cauza, cat si acordul ce-i va urma, in 2012. In caz ca Washingtonul nu va dori, Uniunea Europeana poate recurge la represalii: o taxa europeana "pe dioxidul de carbon", impusa pentru toate importurile provenite din statele care refuza sa-si asume minimele obligatii. Or, SUA este printre cei mai mari producatori de carbune, pe de-o parte, iar pe de alta parte principala sa piata de desfacere ramane inca Uniunea Europeana.

Sursa :   Cotidianul / Gandul
Comentarii (4)  
Marian
Duminică, 11 Februarie 2007, ora 23:13

Filmul lui Al Gore (An Inconvenient Truth) este pe DC++ intr-o varianta foarte buna (DVDRip).

ania
Duminică, 11 Februarie 2007, ora 18:56

am auzit cate cava despre acest film as vrea sa-l vad, dar cred ca ar fi cam scump acest dvd astept pana apare poate pe net 'for free'.

stoicus
Duminică, 11 Februarie 2007, ora 10:31

adevarata putere de decizie este un grup restrins de oameni care detin controlul principalelor puncte economico-financiare mondiale si care n-au nici un interes sa schimbe ceva in sensul "problemei incalzirii globale"! Cind isi vor face aparitia noi grupuri de interes ce-si vor baza sursa de putere pe tehnologii mai profitabile si mai putin poluante se va schimba ceva semnificativ referitor la subiectul dezbatut!Sa speram ca nu vor aparea prea tirziu si cind isi vor face simtita prezenta sa le acordam sprijinul in sensul impunerii lor in scena economico-politica mondiala!

Marian
Duminică, 4 Februarie 2007, ora 17:14

Va recomand filmul lui Al Gore - "An inconvenient truth" care vorbeste despre toate aceste probleme.

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online