evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Pierduţi în ceaţă  -  ROV-27  -  Ultima frontieră  -  Licuricioaia  -  În noapte  -  Pulbere de stele  -  Valea blestemată  -  Puroi II  -  Chipul de pe Marte  -  Legendele Căutării (II)  -  Conştiinţa împăcată  -  Mesajul  -  Somnul  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Principiul alibiului  -  Salvatorul  -  John-486  -  Luminile oraşului XXVII  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Circ  -  Poporul perfect  -  Poveste de mahala IV : A înnebunit lupul!  -  Solilocviu  -  Cristerra  -  Pasul craiului de munte  -  Vizita  -  Mamal - Oraşul  -  Pendulul municipal. "La dolce vita"  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Luminile oraşului XII  -  Pasomii  -  Visul demiurgului  -  Tarsius  -  Furnizorul de vise  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Între ziduri  -  Hora Ielelor, Pensiune  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Pastel  -  Darul divin  -  Dona  -  O lumânare pentru mama !  -  O şansă pentru câţiva  -  Text experimental  -  Strada Cosmos  -  De aici, de sus...  -  Ancheta  -  Veşnic orizont  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Atingeri sensibile


Germania caută soluţii energetice pe Lună

News TeamPublicat Duminică, 4 Martie 2007, ora 10:04

      Germania se gandeste serios la posibilitatea de a trimite o misiune fara echipaj pe Luna, pentru a extrage un izotop rar pe Pamant, folosit in productia de energie nucleara, informeaza AFP. Misiunea s-ar putea desfasura candva in jurul anului 2013.
     
      Expeditia ar putea fi desfasurata in colaborare cu alte tari europene si va avea ca obiectiv extragerea izotopului de heliu 3, foarte rar pe Pamant, si care poate fi utilizat in fuziunea nucleara.
     
      Heliu 3 a fost identificat in straturile exterioare ale Soarelui, care proiecteaza acest izotop in tot sistemul solar. Respins de campul magnetic terestru, izotopul se acumuleaza insa cu usurinta pe suprafata Lunii, care nu are atmosfera.
     
      Oamenii de stiinta sustin ca Luna ar avea rezerve de heliu 3 de ordinul milioanelor de tone desi, 25 de tone ar fi suficiente pentru a satisface nevoile energetice ale Statelor Unite si Europei pentru multi ani.
      Proiectul a fost evaluat la 300-400 de milioane de euro si ar putea permite si realizarea unei cartografieri mai exacte a Lunii.
     
      Ideea, prezentata marti parlamentarilor germani, a fost bine primita de autoritati. "Nu exista o decizie definitiva. Dar ideea nu este privita in mod negativ", a declarat Helge Engelhard, director de programe aerospatiale in Ministerul german al Economiei.
      Tari ca Statele Unite, China, India, Japonia, Marea Britanie si Italia lucreaza si ele la misiuni pe sau in jurul Lunii.
     
      Si Rusia vrea heliu de pe Luna
     
      Anul trecut, Rusia si-a anuntat intentia de a construi o baza pe Luna pana in anul 2015. Scopul principal al noii constructii ar fi extragerea de heliu 3, care ar urma sa fie utilizat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune.
     
      Gazeta.ru il cita pe seful companiei care a construit navetele Soyuz si Progress, Nikolai Sevastyanov, spunand ca obtinerea heliului 3 pentru a genera energie este o prioritate a programului de explorare.
     
      In opinia lui Sevastyanov, o tona din acest izotop ar genera aceeasi cantitate de energie cu 14 milioane de tone de petrol.
     
      "Avem de gand sa construim o baza lunara permanenta pana in 2015, iar pana in 2020 sa incepem furnizarea la nivel industrial a izotopului heliu 3", a declarat Nikolai Sevastyanov pentru The Independent.

Sursa :   Hotnews
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online