evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Zei şi oameni  -  Nebunii lui Arrianus  -  Jocul Zeilor (III)  -  Praf minune (II)  -  Gender X  -  Punct. ªi atât  -  Luminile oraşului VII  -  Creatorul  -  Luminile oraşului XIII  -  Theron Girradus  -  Mamal - Despărţirea  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Jocul  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Visul demiurgului  -  Omul apropiat  -  Viola  -  Petrecerea  -  Nouăsprezece zile (II)  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  ªi atunci...  -  Pasomii  -  Uşa de la baie  -  Arătarea  -  Revederea de 20 de ani  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Fabrica de vise  -  Meduza (II)  -  Puroi II  -  Piese de muzeu  -  Vikingul  -  Vară cu ciocănitori  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Unii îmi zic Charon...  -  Povestea gândacilor  -  Uchin (fragment)  -  Cărăușul  -  Café du Marcel  -  Ceasul voinicului  -  Penato e căutat de prieteni  -  Strada castelului : Câte lumi  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Luminile oraşului V  -  Înainte ca toate imaginile să dispară...  -  Meduza (VIII)  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Un pahar de vin


Prima clinică europeană pentru dependenţii de jocuri

News TeamPublicat Duminică, 25 Martie 2007, ora 18:13

      Aventura in salbaticie si stimularea electrica aduc cu picioarele pe pamint dependentii de Internet si de jocuri video.

     

      Gamerii care nu-si mai pot imagina viata fara joystick sau consola pot face o cura de dezintoxicare la Amsterdam, unde s-a deschis prima clinica europeana pentru dependentii de jocuri pe computer. Chiar daca, oficial, medicina nu recunoaste acest soi de dependenta, psihologii si psihiatrii sustin ca boala merita mai multa atentie, fiind la fel de nociva precum alcoolul sau drogurile.

     

      Inamici virtuali

     

      Deschiderea in cadrul clinicii Smith and Jones din Amsterdam a unui pavilion cu opt paturi pentru dependentii de computer nu e intimplatoare. „In ultima vreme am avut tot mai multi tineri ce sufereau de aceasta problema“, motiveaza psihiatrul Keith Bakker, citat de BBC News. El trateaza si copii din strainatate, cum este baiatul german de 13 ani care a furat bani din seiful clinicii, pentru a juca EverQuest la café-Internetul din oras. Un alt adolescent aflat in tratament isi aminteste ca ajunsese sa se joace la computer chiar si 30 de ore fara intrerupere. Cind intra pe cimpul de lupta din Counterstrike, era in extaz de fiecare data cind impusca un inamic virtual, se povesteste intr-un reportaj din ziarul „Die Welt“.

     

      Eroi timizi

     

      „Joaca prelungita in fata computerului poate fi tolerata daca nu deregleaza ritmul de viata. Dar cind adolescentul se priveaza de somn, nu mai maninca, nu-si mai petrece timpul liber cu prietenii, neglijeaza temele si se enerveaza peste masura cind i se interzice accesul la computer, atunci vorbim despre o dependenta de calculator“, declara pentru „Cotidianul“ doctorul psihiatru Victor Marinescu, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia“ din Bucuresti. Alte semne ale bolii sint durerile spatelui si ale ochilor, dar si problemele de alimentatie. „In cazul acestei tulburari, tinerii schimba realitatea normala cu un artificiu tehnic, nu mai disting realitatea de virtual si se poarte uneori foarte agresiv, dupa modelul jocurilor razboinice“, explica dr. Marinescu. La fel ca in cazul drogurilor, refugiul in lumea virtuala este o fuga de lumea reala, o evitare a relatiilor cu prietenii si familia. „Majoritatea dependentilor de jocurile de computer sint tineri inchisi in ei, care nu se simt bine in anturaj si nu stiu sa-si impuna punctul de vedere“, arata Cristiana Levitchi, psiholog in cadrul Spitalului clinic de copii „Victor Gomoiu“ din Bucuresti.

     

      Senzatii tari

     

      La clinica olandeza, gamerii adicti invata sa socializeze si sa-si recapete simtul realitatii. Dezvatarea incepe cu excursii in mediu salbatic sau cu practicarea unor sporturi extreme: parasutism, catarat sau paintball. „Prin provocarea unor experiente-limita, ei sint ajutati sa traiasca emotii intense reale, fara sa le mai caute in virtual“, releva „Die Welt“. Psihologul Cristiana Levitchi recomanda, la rindul ei, multa miscare si iesitul cu prietenii, dar nu crede in terapiile de soc. „Daca ii iei computerul copilului de la bun inceput, el va reactiona violent, va intra in sevraj“, spune psihologul. Retragerea in lumea virtuala ascunde de obicei o neincredere in sine a adolescentului care e cicalit des de parinti sau nu face fata la scoala. Daca nu are parte de incurajare si atentie, va cauta sa-si intareasca stima de sine cistigind in jocurile digitale, observa Cristiana Levitchi. Ea mai spune ca, atunci cind se ajunge aici, parintii sint si ei de vina, pentru ca „isi abandoneaza copiii la televizor sau la computer, in loc sa comunice cu ei, sa-i implice in treburi din gospodarie sau sa-i duca la film“.

     

      Desi numarul parintilor si adolescentilor constienti de frecventa dependentei de computer este destul de mic, psihiatrii incep sa ia in serios acest tip de dependenta, care acum trei-patru ani stirnea doar zimbete la conferintele de specialitate.

     

      Milioane de dependenti

     

      Clinica din Amsterdam nu e singura dedicata dependentilor de jocuri video. Statele Unite au de mai multa vreme centre specializate in dezintoxicare digitala, dar nici chinezii nu sint mai prejos. Spitalul militar din Beijing are de doi ani o sectie pentru dependentii de computer. „Toti copiii ajunsi aici au renuntat la scoala pentru ca nu faceau altceva decit sa se joace la computer sau sa stea pe chat“, spune dr. Tao Ran, citat de Associated Press. El crede ca mai mult de 2,5 milioane de chinezi sufera de aceasta tulburare. Pacientii sai sint stimulati cu impulsuri de 30 de volti si fac transfuzii intravenoase care „echilibreaza mecanismele cerebrale“, afirma psihiatrul chinez. In rest, adolescentii asiatici sint incurajati sa tina un jurnal, sa se odihneasca sau sa joace carti. Totusi, in privinta medicatiei, nu s-au facut suficiente studii medicale. Desi foloseste pilule care „tocesc raspunsul de multumire obtinut in urma jocului pe computer“, psihiatrul Victor Marinescu sustine ca nu s-a descoperit inca medicamentul eficace pentru dependenta de jocuri video. In plus, el sustine ca, in putinele cazuri pe care le-a avut, psihoterapia a ajutat mult mai mult decit medicamentele, folosite doar ca adjuvant.

     

          

      Gameri in sevraj

     

      Psihiatrii de la clinica Berliner Charité au demonstrat ca adictia la computer este o realitate cu efecte fiziologice masurabile. Intr-un studiu efectuat anul trecut, ei au descoperit ca „tinerii care petrec foarte mult timp cu jocurile video reactioneaza, la nivel cerebral, de o maniera similara cu raspunsul fiziologic al alcoolicilor care vad imagini cu alcool“, releva „Die Welt“. Realizata pe 7.000 de subiecti, cercetarea a scos la iveala ca 22% dintre gameri neglijeaza scoala sau serviciul din cauza jocurilor digitale. In cazul a 15% dintre respondenti, adictia la jocuri digitale a provocat pierderea serviciului sau ruperea relatiei de cuplu. Mai departe, 7% admit ca intra in sevraj cind nu joaca, iar 2% recunosc ca abstinenta le provoaca reactii corporale si psihice intense: transpiratie excesiva sau pierderea autocontrolului la vederea consolei.

     

     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online