evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Program de criză  -  Dansând pe sârmă  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Ultima eclipsă (II)  -  Meduza (XI)  -  Vid imprevizibil  -  Praf minune  -  Meduza (IX)  -  Mărire şi decădere  -  Câmpul de luptă  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Robotul  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Curândul  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Luminile oraşului X  -  Sfântul  -  Călătoria  -  Revederea de 20 de ani  -  Gender X  -  Omu' nostru de "sus"  -  Jocul Zeilor (III)  -  Povestea unui ceas  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Luminile oraşului XII  -  Povestire  -  Vară cu ciocănitori  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Corabia nebunilor  -  Jocul libertăţii  -  Norma  -  În tren  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Depozit.03  -  Umbrele nopţii  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Fereastra din spate  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Citadela Asociaţiei  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Lumea de sus  -  Dincolo de ceţuri  -  Servisul Auto  -  Lala  -  Proză absurdă  -  Ghavany  -  Vânzatorul


Tower Power foloseşte "soare concentrat"

News TeamPublicat Duminică, 15 Aprilie 2007, ora 17:35

      Europa a mai castigat o sursa de energie regenerabila, scrie The Guardian. In Spania, langa orasul Sanlucar la Mayor a fost inaugurat Tower Power (turnul de electricitate), un turn amplasat in mijlocul unei miristi de oglinzi solare. Turnul, inalt de 115 metri, este elementul-cheie al primului sistem din lume care foloseste turnuri pentru producerea de electricitate in scopuri comerciale. Inelele imense de oglinzi amplasate in cercuri concentrice in jurul turnului reflecta si "concentreaza" lumina solara (abundenta de altfel in aceasta zona sudica a Spaniei, scaldata mai tot timpul anului de un soare generos). Lumina este apoi reflectata directionat de oglinzi catre varful turnului, unde se transforma in caldura intensa si este absorbita.
     
      Caldura este apoi dirijata catre un generator pe baza de aburi. In jurul turnului sunt amplasate 624 de oglinzi mari, de 120 de metri patrati. Ele detecteaza in mod automat directia luminii solare si se orienteaza dupa ea de la est spre vest. Aceste oglinzi produc o temperatura de 250 de grade Celsius. Tot ansamblul produce 11 megawati de electricitate, suficient cat sa alimenteze 6.000 de locuinte. Al doilea "tower power" - PS20 - va fi unul si mai performant, care va produce de doua ori mai multa energie decat cel dat deja in folosinta. O mare problema ramane insa deocamdata costul aplicarii acestei tehnologii - la ora actuala, inca este de doua ori mai scump sa valorifici energia solara decat sa o obtii din combustibili fosili.

Sursa :   GândulNu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online