evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Floarea de loldilal  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Legendele Căutării (II)  -  Liber arbitru  -  Fotografii  -  Clocitorul Josh  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Mamal - Oraşul  -  Outland  -  Dincolo de ceţuri  -  Cunoaştere  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  O şansă pentru câţiva  -  Nick  -  Povestea gândacilor  -  Aedes  -  Elegie pentru Jeromed  -  Vizita  -  Fanfara municipală  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Zombi  -  Luminile oraşului XXXII  -  Greaţă  -  Fie-mi apa uşoară !  -  Copilul gheţii  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  Darul divin  -  Panica  -  Luminile oraşului XII  -  Gânduri  -  Ea, eu şi ei  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Vikingul  -  Luminile oraşului XX  -  O Poveste (?) modernă  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Pânza de paianjen  -  Luminile oraşului XVII  -  Parte din mintea ta  -  Concurenţă neleală  -  Străinul  -  Arma secretă  -  Înălţarea  -  Cyborg story  -  Cadoul  -  Octopolul  -  Pulbere de stele  -  Somnul uitării  -  Starea de trecere  -  Archeopterix


Se caută voluntari pentru planeta Marte

Agentia Spatiala Europeana (ESA) cauta oameni pentru o misiune virtuala spre Planeta Rosie. Selectia se va incheia in noiembrie.

News TeamPublicat Duminică, 15 Aprilie 2007, ora 17:36

      In primavara anului viitor, ESA si Roscosmos, agentia spatiala din Rusia, vor trimite sase oameni intr-o misiune simulata avand ca obiectiv planeta Marte.

     

      Denumita Mars500, simularea va supune echipajul la toate scenariile care ar putea anticipa o expeditie reala spre Planeta Rosie, incluzand lansarea, drumul de 250 de zile, sosirea, o explorare pe Marte si revenirea pe Terra.

     

      Viata in container

     

      Participantii la studiu vor convietui in conditii speciale de izolare in Rusia, pentru a determina aspectele psihologice si medicale ale unei misiuni de lunga durata. Ei vor fi testati la Moscova si vor indeplini sarcini similare celor care le revin astronautilor. Vor infrunta situatii de urgenta, precum defectiuni tehnice, cazuri de imbolnavire sau alarme neasteptate.

     

      „Pe masura ce apar problemele, echipajul trebuie sa le identifice si sa ia rapid masuri”, explica Marc Heppener, specialist ESA. Singurul ajutor din afara poate fi primit prin comunicatiile care se vor face la interval de 40 de minute. Uneori insa, intarzierile comunicarii vor face si mai grea viata membrilor echipajului.

     

      Voluntarii nu vor folosi o cabina comuna, ci fiecare va avea repartizat cate un container metalic. Tancurile vor fi conectate intre ele prin pasaje de legatura, care le vor permite deplasarea in zona de ingrijire medicala, in bucataria sau in compartimentul de serviciu.

     

      „Modulul spatial” are o suprafata de numai 200 de metri patrati, astfel incat cei sase „astronauti” sa se simta ca pe o naveta reala. Ei vor avea la dispozitie chiar si un container special care va simula vehiculul de explorare ce va fi folosit in scurta plimbare martiana.

     

      Foame la bord

     

      La startul misiunii, echipajul va primi cantitatea necesara de hrana si apa pentru a supravietui unui drum dus-intors. Cei care se vor oferi voluntari trebuie sa se gandeasca bine la alegerea pe care o vor face inainte de a intra in program, intrucat rezervele vor fi masurate strict si nu vor fi suplimentate.

     

      Parafrazand o fraza din filmul SF „Aliens”, in Spatiu nimeni nu te poate auzi cand tipi de foame, asa ca echipajul trebuie sa reziste cu proviziile primite la inceput. Specialistii vor urmari daca ratiile de alimente vor provoca tensiuni la bord.

     

      Studiul a fost comparat de specialisti cu un reality-show, fiind menit sa testeze relatiile din cadrul grupului si modul in care acesta depaseste obstacolele pentru a indeplini obiectivul fixat.

     

      „Ne intereseaza efectele psihologice ale situatiilor care vor aparea, aptitudinile si performantele echipajului. Cum vor evolua relatiile din cadrul grupului? Ce pericole pot intampina? Ce contramasuri putem lua pentru a preveni situatiile critice? Toate aceste aspecte ne pot ajuta sa aflam ce tipuri de personalitate trebuie sa selectam pentru o misiune reala”, explica Marc Heppener.

     

      Studierea efectelor privarii de somn

     

      Studiul va fi organizat in colaborare cu Institutul rus pentru probleme biomedicale (IBMP) si finantat de agentia spatiala rusa (Roscosmos). ESA inca negociaza detaliile cu IBMP si va avea dreptul sa selecteze doi voluntari.

     

      Dupa lansarea oficiala a proiectului, ESA va propune si o serie de experimente care vor fi integrate in studiu, axate pe studierea efectelor privarii de somn si ale plictiselii asupra sanatatii psihice si a motivatiei echipajului.

     

      Rusii vor face si ei propria selectie, precum si lista de experimente. ESA va trimite o echipa de experti la statia de cercetare Concordia Station, construita in Arctica, pentru o colaborare cu savantii francezi si italieni care lucreaza acolo. Concordia are un obiectiv similar, studierea planetei Marte, dar foloseste un mediu diferit.

     

      Cum vor fi alesi membrii echipajului

     

      La mijlocul lunii iunie, ESA va anunta pe site-ul misiunii (htttp://spaceflight.esa.int/ao2007) lansarea programului de selectie. In general, se vor aplica aceleasi criterii de selectie folosite in cazul astronautilor. Trierea se va incheia in noiembrie, iar misiunea va debuta in 2008.

     

      Candidatii cu pregatire medicala, inginerii si cei care detin cunostinte stiintifice de nivel mediu vor avea cele mai mari sanse de a intra in acest proiect. ESA cauta oameni rezistenti, intrucat cei alesi vor sta departe de familii un an si jumatate, poate chiar mai mult, in functie de durata misiunii si vor efectua antrenamente intensive. Voluntarii vor fi pusi sub observatie stiintifica chiar si dupa intoarcerea acasa.

     

      Participantii la misiune vor fi platiti, dar salariile nu vor fi mari, ci vor respecta nivelul legal prevazut pentru remunerarea zilnica a voluntarilor. ESA inca dezbate aspectul salariilor cu partenerii rusi.

     

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online