evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cosas de la vita  -  Felix II  -  Damnarea numelui  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Café du Marcel  -  Dincolo de evoluţie  -  Peştera I  -  Melodia care nu se aude  -  Luminile oraşului XIII  -  Dialog cu Ion Luca Caragiale  -  Tranzit  -  În noapte  -  Follow-Me  -  Submarinul Roşu  -  Uezen. Echilibrul lumilor  -  Mărturisirea lui Abel  -  Pescarul la apus  -  Drumul care nu se vede  -  Strada Cosmos  -  Lacrimi de stea  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  În tren  -  Gânduri  -  Atalia  -  “Virusul”  -  Meditaţie  -  Destin  -  Arma secretă  -  Extratereştrii alienaţi  -  Praf minune (III)  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  Luminile oraşului XXIX  -  Fără doar şi poate  -  Scrisoarea  -  Transplant de suflete...  -  În tren  -  Străinul  -  Somnul uitării  -  Renaşterea...  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Hora Ielelor, Pensiune II  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Aether pro narcosi  -  Somnul  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Metastază  -  Jocul


Terra e pe ducă

Secolul XXI va constitui o serie lunga de evenimente traumatice, avertizeaza oamenii de stiinta.

News TeamPublicat Joi, 3 Mai 2007, ora 09:00

      "Incalzirea globala a fost acceptata, intr-un final, chiar si de guverne sau giganti economici, drept o realitate de care trebuie sa tinem cont", scriu editorii LiveScience Andrea Thompson si Ker Than. Portalul stiintific reuneste sub titlul "Viitorul inspaimintator al planetei" mai multe studii recente asupra vremurilor care ne asteapta.
     
      2008 va constitui apogeul productiei mondiale de petrol, crede Frederik Robelius, fizician suedez la Universitatea Uppsala. Alti academicieni prevad acest punct de cotitura de-abia in 2020, dar toti s-au pus de acord ca el va fi urmat de un declin ireversibil, o recesiune globala si de conflicte intre natiuni.
     
      2020 vine deja sa implineasca previziunile comisiei interguvernamentale pentru schimbarea climatica (CISC). Aceasta a realizat controversatul raport pe incalzirea globala, care prevestea cu date exacte o serie de tragedii ce pindesc Terra, printre care inundatii-surpriza in toata Europa si rezultate injumatatite in agricultura.
     
      In 2030, populatia planetei va atinge 8,3 miliarde de oameni, arata Centrul de Recensamint al Statelor Unite. Ei nu o vor duce prea bine insa, continua grupul interguvernamental. Pina in acest an, bolile diareice vor creste cu 5% in tarile subdezvoltate. In cele in curs de dezvoltare, populatia se va concentra in orase, unde numarul de locuitori se va dubla, ajungind la patru miliarde.
     
      2050 va creste cu 3.200-5.200 mortile provocate de canicula in Australia, in timp ce Marea Britanie se va confrunta cu cealalta furie a naturii: decesele cauzate de ger. Un sfert dintre speciile de plante si animale ale Terrei vor fi in pericol de extinctie, sustine biologul Jay Malcolm, de la Universitatea din Toronto.
     
      2080 are sanse mari sa fie numit anul foametei si al setei: intre 1,1 miliarde si 3,2 miliarde de oameni vor avea resurse limitate de apa, iar alte 600 de milioane vor suferi de lipsa alimentelor.
     
      2100 va testa limita atmosferei, nivelul de dioxid de carbon ridicindu-se cu mult peste recordul ultimilor 650.000 de ani. Este data la care temperatura medie globala va creste cu pina la 16 grade Celsius, iar nivelul marii va urca si el cu cel mult 0,6 metri. Vor aparea zone climatice noi in peste 39% din suprafata Terrei, transformind radical planeta, arata academicianul Jack Williams, de la Universitatea Wisconsin-Madison.
     
      Chiar daca sint acuzate de fatalism sau exagerare, predictiile oamenilor de stiinta au reusit sa atraga atentia publicului. Extinctia ursilor polari l-a impresionat chiar si pe presedintele american George W. Bush, care a promis, in premiera, ca va lua in calcul masurile de mediu pentru Statele Unite. Mai mult, Uniunea Europeana va incerca sa atraga cit mai multe state intr-un acord energetic international, in timpul Olimpiadei din 2008 de la Beijing.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online