evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Salvatorul  -  Luminile oraşului VI  -  Tolaie  -  Oglinda  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Curcubeul  -  Luminile oraşului XIX  -  Experienţă pecuniară  -  De acum şi până-n noapte  -  Omul cu păsări  -  Aether pro narcosi  -  Fluturi  -  Cosas de la vita  -  Mărturisirea lui Abel  -  Ankirah  -  Servisul Auto  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie  -  Vizita  -  Jocul Zeilor (III)  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Re-insecţie  -  Supravieţuitorul  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Duhovnicul  -  O Poveste (?) modernă  -  Ceasul ispitirii  -  Meduza (VII)  -  Triunghiul roşu  -  Nevastă rea  -  La copcă  -  Octopolul  -  Între ziduri  -  Fortul  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Aura urii  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Visul  -  ROV-27  -  Striptease  -  Corabia nebunilor  -  Viziune  -  Luminile oraşului XVIII  -  Proză scurtă  -  Theron Girradus  -  Colecţionarul  -  Muza  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Anul 10000  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Proiecţionistul


A explodat cea mai mare stea

O stea de 150 de ori mai mare decit Soarele a explodat si s-a preschimbat in cea mai stralucitoare supernova vazuta vreodata.

News TeamPublicat Miercuri, 9 Mai 2007, ora 07:39

      Explozia a durat 70 de zile, perioada in care se spune ca SN 2006gy, cum a fost botezat corpul ceresc, a stralucit de cinci ori mai intens decit orice alta supernova si a umplut mediul ei inconjurator cu metale si alte materiale necesare vietii umane, arata BBC. Supernovele apar atunci cind stelele mature, de dimensiuni uriase, ramin fara combustibil si se autodistrug, devenind foarte stralucitoare. ¥Dintre toate corpurile ceresti care au explodat pina acum, acesta este regele“, catalogheaza Alex Filippenko, unul dintre astronomii de la NASA care au observat fenomenul. Specialistii spun ca nu au vazut pina acum o explozie mai ¥monstruoasa“ in adincul cerului, aceasta fiind de o suta de ori mai incarcata de energie decit supernovele obisnuite. ¥Aceasta inseamna ca steaua care a explodat a ajuns la dimensiunea maxima pe care o poate avea o stea, ajungind de 150 de ori mai mare decit Soarele“, explica astronomul Nathan Smith formarea corpului ceresc.
     
      SN 2006gy, aflata la 240 de milioane de ani-lumina distanta de Pamint, se aseamana foarte mult cu Eta Carinae, o stea imensa din Calea Lactee, care salasluieste la 7.500 de ani-lumina distanta de planeta noastra. Ei au observat ca steaua care a explodat a imprastiat materiale similare cu cele din compozitia Eta Carinae. Astfel, speculeaza specialistii, aceasta din urma va avea aceeasi soarta cu SN 2006gy. ¥Daca Eta Carinae va exploda, va fi atit de stralucitoare, incit va putea fi vazuta in timpul zilei si vom putea citi o carte pe timp de noapte, la lumina ei“, spune Dave Pooley, de la Universitatea din California. Specialistii spun ca Eta Carinae ar putea exploda oricind, oferind cel mai mare spectacol solar din istoria civilizatiei moderne.

Sursa :   CotidianulNu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online