evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Rochia străvezie  -  Liniştea  -  Cu preţul morţii  -  Muribundul  -  Gri şi roşu auriu  -  Lumea de sus  -  Darul divin  -  Duhovnicul  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  “Virusul”  -  Contrapaganda  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Uşa de la baie  -  Iubirea de pe Venus  -  Începutul  -  Jocul  -  Felix II  -  Striptease  -  Îndelunga aşteptare  -  Luminile oraşului XXIX  -  O poveste de Crăciun  -  Copilul gheţii  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  În căutarea zborului  -  Creatorul  -  Luminile oraşului XXXII  -  Casa de la marginea pădurii  -  Valea blestemată  -  Jeopardy  -  Pacientul  -  Un singur trup, un singur suflet  -  Floarea de loldilal  -  Clocitorul Josh  -  Furnizorul de vise  -  Vatmanul - Mass Media  -  Umbrele nopţii  -  Salvatorul  -  Jocul libertăţii  -  Vrăjitoarea  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Asaltul  -  Mesajul  -  Poveste de viaţă  -  Meduza (II)  -  Capsula  -  Melcul  -  Coconul  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Calul cruciatului  -  Sclipiri de Soare


A explodat cea mai mare stea

O stea de 150 de ori mai mare decit Soarele a explodat si s-a preschimbat in cea mai stralucitoare supernova vazuta vreodata.

News TeamPublicat Miercuri, 9 Mai 2007, ora 07:39

      Explozia a durat 70 de zile, perioada in care se spune ca SN 2006gy, cum a fost botezat corpul ceresc, a stralucit de cinci ori mai intens decit orice alta supernova si a umplut mediul ei inconjurator cu metale si alte materiale necesare vietii umane, arata BBC. Supernovele apar atunci cind stelele mature, de dimensiuni uriase, ramin fara combustibil si se autodistrug, devenind foarte stralucitoare. ¥Dintre toate corpurile ceresti care au explodat pina acum, acesta este regele“, catalogheaza Alex Filippenko, unul dintre astronomii de la NASA care au observat fenomenul. Specialistii spun ca nu au vazut pina acum o explozie mai ¥monstruoasa“ in adincul cerului, aceasta fiind de o suta de ori mai incarcata de energie decit supernovele obisnuite. ¥Aceasta inseamna ca steaua care a explodat a ajuns la dimensiunea maxima pe care o poate avea o stea, ajungind de 150 de ori mai mare decit Soarele“, explica astronomul Nathan Smith formarea corpului ceresc.
     
      SN 2006gy, aflata la 240 de milioane de ani-lumina distanta de Pamint, se aseamana foarte mult cu Eta Carinae, o stea imensa din Calea Lactee, care salasluieste la 7.500 de ani-lumina distanta de planeta noastra. Ei au observat ca steaua care a explodat a imprastiat materiale similare cu cele din compozitia Eta Carinae. Astfel, speculeaza specialistii, aceasta din urma va avea aceeasi soarta cu SN 2006gy. ¥Daca Eta Carinae va exploda, va fi atit de stralucitoare, incit va putea fi vazuta in timpul zilei si vom putea citi o carte pe timp de noapte, la lumina ei“, spune Dave Pooley, de la Universitatea din California. Specialistii spun ca Eta Carinae ar putea exploda oricind, oferind cel mai mare spectacol solar din istoria civilizatiei moderne.

Sursa :   CotidianulNu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online