evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Muza  -  Dimineaţă târzie  -  ªi atunci...  -  O faptă eroică fără de ecou  -  Închis  -  Pierduţi în ceaţă  -  Pasomii  -  Jocul Zeilor (V)  -  Proză scurtă  -  Café du Marcel  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Conştiinţa împăcată  -  Sharia (fragment)  -  Joia neagră  -  Factorul "Haos"  -  Strada Cosmos  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Ceasul voinicului  -  Ulysse şi Hector  -  Servisul Auto  -  Turnul de calcar  -  Gri şi roşu auriu  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  În umbra deasă a realităţii  -  Călătoria  -  Casa libertăţii  -  Uitarea  -  Învingătorul ia totul  -  Aseară...  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Principiul alibiului  -  Război total  -  Cap de listă  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Geneza  -  Ambiguitate clinică  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Halucinaţie  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Proces neverbal  -  Feţele dragostei  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  Cum să te fereşti de urs  -  Peştele albastru  -  Portiţa  -  Moştenire de familie


Moarte şi sex în cosmos

Responsabilii de la NASA vor sa puna la punct un cod al bunelor maniere pentru cosmonautii care vor zbura spre Marte.

News TeamPublicat Vineri, 8 Iunie 2007, ora 13:28

      Planul NASA de a ajunge in urmatorii 30 de ani pe Marte pune nu doar probleme tehnice, dar si de ordin practic sau etic. Specialistii de la NASA pun la cale un "cod al bunelor maniere" pentru astronautii care vor zbura pentru un timp indelungat. Astfel, o "expeditie" pe Marte inseamna trei ani de zbor, dar si de socializare cu tovarasii de nava. Punind raul in fata, specialistii americani vor sa stabileasca un set de reguli pentru rezolvarea eventualelor probleme ce pot aparea in spatiu.
     
      Printre chestiunile inca nerezolvate se numara probleme de tipul: "Ce faci cind moare unul dintre membrii echipajului - arunci cadavrul in spatiu sau il aduci inapoi pe Pamint?". Altii se intreaba in ce moment poti decide suplimentarea oxigenului, atit de valoros in spatiu, pentru un bolnav care trebuie tinut in viata. "Va veni poate o vreme in care va trebui sa alegem intre succesul misiunii si expunerea unui cosmonaut la un risc mortal", puncteaza consilierul NASA, Paul Root Wolpe, bioetician la Universitatea din Pennsylvania.
     
      "Asa cum va puteti da seama, este vorba despre probleme despre care oamenilor nu le face placere sa vorbeasca", observa Richard Williams, seful Serviciului de sanatate de la NASA, citat de CNN. Oficialul de la administratia de zboruri spatiale mai spune ca in prezent se lucreaza la o serie de reglementari etice care sa-i ajute pe comandantii de zbor si pe coordonatorii statiei pamintene sa gaseasca solutii in cazul unor probleme mai dificile.
     
      Noul regulament prevede deja citeva masuri concrete pentru protectia astronautilor. Astfel, un cosmonaut nu va putea fi expus la radiatii care cresc cu mai mult de trei procente riscul de cancer. La fel, durata maxima de lucru pe parcursul unei saptamini petrecute pe nava nu va putea fi mai mare de 48 de ore.
     
      Una dintre temele spinoase trecute pina acum sub tacere de oficialii de la NASA se refera la sexul in spatiul cosmic. Paul Root Wolpe crede insa ca administratia pentru zboruri spatiale nu va mai putea ocoli pentru mult timp aceasta chestiune. "Va trebui sa se decida cum va fi reglementata viata echipajelor mixte, chiar daca vor fi dezbateri aprinse pe aceasta tema", anunta Wolpe.
     
      Nici in privinta mortii si a bolii, NASA nu a adus inca prea multe lamuriri. In prezent, daca cineva se imbolnaveste cit timp sta pe Statia Spatiala Internationala, poate fi readus pe Pamint in citeva ore cu ajutorul capsulei Soiuz. Pina acum, in cazul zborurilor NASA nu s-au semnalat inca probleme de sanatate, dar exista destule sanse ca acestea sa apara in cazul zborurilor mai lungi. In plus, nu trebuie uitat ca, in cazul unei probleme grave, personalul de la baza nu poate fi de mare ajutor, pentru ca mesajele dintre nava si Pamint pot intirzia cu cite o jumatate de ora.
     
      Chiar daca astronautii vor fi selectati dupa examinari medicale si teste genetice stricte, NASA nu va putea preintimpina aparitia unor probleme de sanatate pe nava care se va indrepta spre Marte. Un studiu realizat in urma cu patru luni la Centrul Spatial Johnson a aratat ca, in conditii de imponderabilitate, apar pierderi de substanta osoasa, ceea ce inseamna ca astronautii ce vor calatori spre Marte vor fi predispusi la fracturi osoase. De asemenea, un alt risc important este expunerea la radioactivitatea din spatiu, care ar afecta, pe termen lung, celulele umane.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online