evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Supravieţuitorul  -  Luminile oraşului XIX  -  Poză de buletin  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  Sentofagia  -  Călătoria unui artist...  -  Din vitrină  -  Uezen  -  Melcul  -  Tranzit  -  O noapte într-un ceas  -  Piatra  -  Primăvara nucleară  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Partida de bridge  -  Coşmar  -  Viola  -  Nyprus  -  K  -  Muzeu Apocaliptic  -  Iluzia viselor  -  Somnul uitării  -  Limoniu  -  Răspuns fără întrebare  -  ªi atunci...  -  Destin  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Lumea lui Ingo  -  Meduza (V)  -  Fără doar şi poate  -  Brăduţul  -  Gheşeft  -  Ultimul Paradis  -  Dincolo de evoluţie  -  În tren  -  Peştera I  -  Unii îmi zic Charon...  -  Misiunea  -  De aici, de sus...  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Geneza  -  Legendele Căutării  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Mamal - Oraşul  -  Luminile oraşului X  -  Luminile oraşului XX  -  Casa galbenă  -  Virus de sticlă


Cică vom întâlni extratereştri în zece ani

News TeamPublicat Luni, 18 Iunie 2007, ora 18:03

      Oamenii de stiinta britanici sustin ca exista viata dincolo de Pamint si sint hotariti sa o caute in cele mai indepartate unghere ale Universului.

     

      Forme de viata extraterestre inteligente exista aproape sigur pe planete aflate dupa sistemul solar, sustine o echipa de astronomi englezi. Cercetatorii sint convinsi ca primele semne de viata extraterestra primitiva, oferite de microbi si de vegetatie, vor iesi la iveala in zece ani, iar dovezi mai substantiale vor fi gasite in viitoare misiuni spatiale, informeaza "The Guardian".

     

      Experti adunati de la universitati si institute de cercetare de prima mina din Marea Britanie s-au intilnit, in urma cu doua saptamini, la Londra la apelul ministrului stiintei, Malcolm Wicks. Motivul a fost prezentarea ultimelor progrese privind capacitatea planetelor indepartate de a adaposti viata. Noi posibilitati tehnologice aflate la indemina astronomilor le permit acestora sa monitorizeze planete asemanatoare globului pamintesc, care graviteaza in jurul unor stele aflate la mare distanta, sporind sansele depistarii extraterestrilor. Analizind lumina reflectata, se poate vedea daca una dintre ele gazduieste vegetatie sau o atmosfera prielnica respiratiei.

     

      "In urma cu 20 de ani aveam doar un sistem solar de studiat si acela este cel in care traim acum. Dar de atunci am asistat la o explozie a numarului de planete detectate in afara sistemului nostru solar", spune profesorul Keith Mason, director executiv al Consiliului pentru Stiinta si Tehnologie si fost sef al catedrei de fizica spatiala de la Universitatea din Londra. Au fost depistate aproape 200 de planete care orbiteaza in jurul altor astre decit Soarele. Anul acesta, oamenii de stiinta au anuntat descoperirea unui "al doilea Pamint", o planeta calduroasa si stincoasa care se roteste in jurul stelei Gliese 581 si care se afla la 20 de ani-lumina distanta, in constelatia Libra. Studiile au hotarit in mod decisiv ca temperatura de pe suprafata noii Terra este in stare sa intretina apa lichida, considerata a fi o premisa a vietii.

     

      In 2015, Agentia Spatiala Europeana va lansa misiunea "Darwin", prin care patru telescoape vor scotoci Universul dupa planete purtatoare de viata. Timp de 500 de ani, acestea vor examina 500 de stele si vor face analize spectrale pentru 50 dintre cele mai promitatoare planete detectate. "Putem fi destul de siguri ca exista viata dincolo de noi", spune Glenn White, unul dintre oamenii de stiinta implicati in proiectul "Darwin". Pe de alta parte, propria noastra existenta ar putea fi in centrul atentiei unor forme de viata extraterestre aflate in adincimile spatiului cosmic. De cind cu aparitia undelor radio, semnale razlete s-au scurs dinspre Pamint si au calatorit aproape 80 de ani-lumina in spatiu, departe de cele mai apropiate stele. "Daca exista forme inteligente de viata dincolo de noi, acestea stiu mai mult ca sigur ca noi sintem aici", spune Michael Perryman, astrofizician la Agentia Spatiala Europeana. Cei sapte oameni de stiinta strinsi la Londra si-au exprimat convingerea ca viata exista si in alte parti ale spatiului.

     

      Americanii vor sa creeze viata sintetica

     

      Craig Venter (foto), omul de stiinta care a decodat genomul uman, lucreaza de citiva ani la "crearea" unui organism, informeaza "The Guardian". Echipa lui a solicitat deja un patent in SUA, dar si la Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala, pentru inregistrarea metodei pe care vrea sa o foloseasca in realizarea vietii sintetice. Cercetatorii din intreaga lume se intrec, de citiva ani, in crearea unor astfel de organisme, dar numai Venter a anuntat, pina acum, ca este aproape de reusita. El a mai declarat, intr-un interviu pentru "Newsweek", ca aceste forme de viata ar putea fi folosite la combustibilii biologici sau la absorbtia gazelor cu efect de sera, avind un rol esential pentru viitorul planetei.

     

      OZN de nisa

     

      PSD-istul Gheorghe Popescu a declarat in martie, la o conferinta de presa, ca a vazut, in urma cu citiva ani, un OZN care scana cetatile dacice din Muntii Orastiei. "Un fascicul de lumina, sferic, cu miscare oscilatorie", a descris atunci intilnirea social democratul.

     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online