evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Homus trolEIbuzus  -  Drumul spre (II)  -  Poporul perfect  -  Întunericul vieţii  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  Alfa şi Omega  -  Novicele  -  Valea însângerată  -  Fântâna de iasomie  -  Alfa si Omega. Moon  -  Halta părăsită  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Vară cu ciocănitori  -  Pânza de păianjen  -  Uitare  -  Kamikaze  -  Damnarea numelui  -  Visând cu ochiul deschis  -  Mărturisirea lui Abel  -  Fragile  -  Umbrele nopţii  -  Cioara  -  Îmbrățișare  -  Destin  -  Peştera I  -  Fata din vis  -  Răscrucea  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Un viol ratat (Din neant)  -  Calul cruciatului  -  Printre oameni  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Imdiola  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Virus de sticlă  -  Aer  -  Închis  -  Uchin (fragment)  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Peştera II  -  Ziua a şaptea  -  Scrisoarea  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Triunghiul roşu  -  Ceasul voinicului  -  Timpul  -  Vid imprevizibil  -  Valea blestemată  -  Obsesia


Rusia cere o bucată imensă din Polul Nord

News TeamPublicat Duminică, 1 Iulie 2007, ora 10:27

      Cercetatorii rusi sustin ca Moscova ar trebui sa obtina o suprafata egala cu cea a Frantei, Germaniei si Italiei la un loc.
     
      Moscova a decis sa ceara o importanta portiune din zona Polului Nord, regiune foarte bogata in resurse, arata cotidianul britanic "The Guardian". Este vorba de "doar" 740.000 de kilometri patrati din teritoriul arctic, unde s-ar afla 10 miliarde de tone de petrol si gaze. Regiunea respectiva are o suprafata egala cu cea a Frantei, Italiei si Germaniei la un loc. Se pare ca Rusia nu se multumeste cu faptul ca este deja cea mai mare tara din lume, extinzindu-se pe 11 fuse orare.
     
      Oamenii de stiinta rusi arata ca exista noi probe care sustin ipoteza rusa, conform careia regiunea arctica din nordul tarii este legata in mod direct de Polul Nord, printr-un platou submarin. Un grup de geologi rusi s-a intors saptamina aceasta dintr-o expeditie de sase saptamini la bordul unui spargator de gheata nuclear, dupa ce acestia au vizitat coasta Lomonosov, din Oceanul Arctic.
     
      Geologii s-au intors cu o "stire senzationala", conform media rusesti: coasta Lomonosov ar fi direct legata de teritoriul Federatiei Ruse. Aceasta ar fi motivatia pentru cererea Rusiei de a anexa teritoriul respectiv. Conform legislatiei internationale, Polul Nord nu apartine vreunei tari. Cele cinci state care se afla in jurul polului, respectiv Rusia, SUA, Canada, Norvegia si Danemarca (prin Groenlanda), detin doar o zona economica de 320 de kilometri in jurul coastelor maritime. Pentru a-si putea extinde zona, un stat trebuie sa demonstreze ca structura platoului continental este similara cu structura geologica a teritoriului sau.
     
      "Sincer, mi se pare putin ciudat", declara Serghei Priamikov, directorul pentru cooperare internationala a Institutului de Studii Arctice si Antarctice din Sankt Petersburg, pentru "The Guardian". "Canada ar putea cere acelasi lucru. Canadienii ar putea spune ca zona Lomonosov face parte din platoul lor, ceea ce inseamna ca, de fapt, si Rusia ar trebui sa faca parte din Canada, ca si intreaga Eurasie", sustine Priamikov. Cercetatorul arata ca regiunea este una de o frumusete naturala deosebita, dar forajele pentru petrol si gaze ar fi foarte usor de realizat.
     
      ONU decide
     
      Rusia a cerut in 2001 pentru prima data comisiei specializate a ONU o redefinire a regiunii sale maritime de 320 de kilometri. Cererea a fost respinsa. Noile descoperiri vor conduce insa la o noua cerere din partea Rusiei, ceea ce ar putea alarma SUA. Washingtonul evita de 13 ani sa ratifice un tratat ONU care sa clarifice drepturile maritime ale statelor, deoarece sustine ca organismul international ar primi prea multe prerogative.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online