evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Luminile oraşului XXIII  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Ancheta  -  Luminile oraşului XXV  -  Muribundul  -  Ultima frontieră  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Archeopterix  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Valea blestemată  -  Vânătoarea  -  Mamal - Beciul  -  Creatorul  -  Întreg  -  Răscrucea  -  Cursa  -  Dl. Ics  -  Vikingul  -  Hora Ielelor, Pensiune II  -  Copilul gheţii  -  Tânăr si încă nescris  -  Cincizeci  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Café du Marcel  -  O noapte într-un ceas  -  Lumina neagră  -  De aici, de sus...  -  Strada Cosmos  -  Experienţă pecuniară  -  Licuricioaia  -  Vrăjitoarea  -  Gol  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Catedrala  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie  -  Cioara  -  Luminile oraşului  -  Vid imprevizibil  -  Tranzit  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Masa de duminică  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Renaşterea...  -  Nouăsprezece zile (II)  -  Secretul  -  Întunericul de dincolo  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)  -  Icoana  -  Lunea Maniacilor


Bungee Jumping spaţial, distracţia viitorului

News TeamPublicat Joi, 5 Iulie 2007, ora 12:44

      Saritul cu coarda elastica este cel mai popular sport extrem inventat în ultimii ani. stiu, este inspirat din obiceiurile locuitorilor Noii Zeelande, dar a devenit sport în epoca moderna.
     
      Timpurile însa evolueaza, noul devine vechi, fiind necesara o schimbare pentru a râmâne în top. Bungee jumping-ul spatial sau bungee jumping 2.0, daca vreti, a aparut ca urmare a necesitatii gasirii unei solutii de salvare a astronautilor direct de pe orbita, pentru a evita catastrofe precum cea a navetei Columbia.
     
      Pe scurt este vorba de un costum orbital construit din materiale speciale, care permite efectuarea unui salt de pe orbita direct pe pamânt. Costumul actioneaza ca o parasuta în mai multe trepte, atenuând caderea astronautului pâna în momentul în care picioarele acestuia ating pamântul.
     
      Bungee jumping spatialBungee Jumping-ul spatial este periculos dar costumul arata foarte bine
     
      Prototipul costumului, înca netestat a fost pus la punct de Rick Tumlinson si Jonathan Clark, care împreuna conduc Orbital Outfitters. Clark este cel care a initiat proiectul, motivat fiind de moartea sotiei sale, Laurel, în 2003, în incidentul Columbia.
     
      Schema costumului spatial ce va permite sariturile de pe orbita Schema costumului spatial ce va permite sariturile de pe orbita Primele teste se vor face de la o înaltime de aproximativ 40 kilometri, urmând ca progresiv înaltimea sa ajunga la 250 kilometri. Cele doua pericole care îl ameninta pe curajosul saritor sunt frecarea cu aerul, ce va genera temperaturi de câteva sute de grade pe suprafata costumului si viteza de cadere, ce va ajunge la valoarea de 4000 km/h când astronautul va atinge straturile exterioare ale atmosferei pamântului. În acest moment o parasuta speciala se va deschide, ea având rol de stabilizare a traiectoriei de cadere si reducere a citezei de coborâre, pâna la aproximativ 250 km/h la o altitudine de 1000 metri, moment în care o parasuta conventionala îl va aduce pe pamânt în siguranta pe temerarul povestii noastre.
     
      Daca totul suna bine pe hârtie atunci aflati ca cifrele de mai sus se refera la testul de la 40 kilometri. Pâna la 250 kilometri trebuie realizate multe teste intermediare, conditiile schimbându-se drastic. Spre exemplu la 100 kilometri înatime, unde viteza de intrare în atmosfera terestra va fi de aproximativ 30.000 km/h, acceleratia va fi de 8,2 G, iar cel mai mare pericol, temperatura va atinge valoarea de 1650 grade Celsius.
     
      Un "simplu" costum construit din Nomex nu va fi suficient pentru a proteja astronautul, acum intrând în calcul problema aerodinamicii, fiind necesara prezenta unui scut de protectie în forma botului navetelor spatiale, ce va reduce drastic coeficientii aerodinamici, micsorând deci frecarea cu aerul.
     
      Cu toate aceste probleme, cei doi initiatori ai proiectului sunt convinsi ca vor reusi, ba mai mult si-au setat chiar un termen limita de doi ani. Explorând si mai mult posibilitatile, cei doi emit ipoteza dezvoltarii unei noi forme de sport extrem, bungee jumping-ul stratosferic, pentru cei cu buzunarul gros si fara rau de înaltime.

Sursa :   Go4it
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online