evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Damnarea numelui  -  Poveste cu un zmeu  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Ghavany  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Big Bang Boo  -  Masa de duminică  -  Nebunii lui Arrianus  -  Cosas de la vita  -  Cărăușul  -  Praf minune (III)  -  Vatmanul - O pasiune  -  Poporul perfect  -  “Virusul”  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Sharia (fragment)  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Luminile oraşului V  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  Dincolo de evoluţie  -  O noapte într-un ceas  -  Ultima frontieră  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  ªi atunci...  -  Comando Fox  -  Fluturi  -  Sunet pentru suflet  -  Lunea Maniacilor  -  Povestea unui suflet  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Diamantul  -  Ceasul voinicului  -  Alfa şi Omega  -  Melodia care nu se aude  -  Drum fără întoarcere  -  Soldatul  -  Circ  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Caiet de regie  -  Jocul  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Aripile din cer  -  Cercul  -  Sete  -  Universul lent  -  Fotografii


Misiune Star Trek

Nava spatiala Dawn decoleaza maine din Florida

News TeamPublicat Vineri, 6 Iulie 2007, ora 11:13

      In celebrul serial de televiziune "Star Trek", nava spatiala Enterprise navigheaza printre galaxii propulsata de un jet albastru de gaze ionizate. Acum, fictiunea devine realitate, odata cu lansarea misiunii Down, sonda spatiala dotata cu un motor ionic alimentat de curentul electric convertit de panouri solare.
     
     
      Inceperea expeditiei NASA este prevazuta pentru maine, cu o spectaculoasa lansare a misiunii Dawn, care va marca primul zbor terestru catre planeta pitica Ceres si asteroidul Vesta. Misiunea este prima care-si propune orbitarea a doua corpuri ceresti succesiv. Sonda botezata Dawn ("Zori") este propulsata de un motor ionic extrem de eficient, care va parcurge aproape 5 miliarde de kilometri cu sub 290 de litri de combustibil.
     
     
     
      Proiect de 450 milioane de dolari
     
      Prima fereastra de lansare se va deschide sambata, la ora 16.09, ora din Cape Canaveral, Florida, fiind posibil ca lansarea propriu-zisa sa se poata face in fiecare zi pana pe 23 iulie. Alte ocazii de lansare vor aparea abia in septembrie, caz in care la nota de plata se vor mai adauga 25 de milioane de dolari.
     
      Proiectul de 449 de milioane de dolari urmareste analizarea structurii si compozitiei celor doua corpuri ceresti in speranta obtinerii unor indicii despre inceputurile sistemului nostru solar. Dawn va ajunge in jurul Vestei in 2011, iar pe orbita Ceres in 2015.
     
      Oamenii de stiinta opineaza ca atat Vesta, cat mai ales Ceres sunt vestigii ale materiei primordiale din care s-a format sistemul solar, acum 4,6 miliarde de ani. Totusi, cele doua corpuri ceresti sunt surprinzator de diferite. "Ceres este un planetoid bogat in apa, in timp ce Vesta este un asteroid uscat", a explicat astronomul Lucy McFadden, membra a proiectului Dawn.

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online