evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Octopolul  -  Dl. Ics  -  Nu este prima dată  -  K  -  Chipul de pe Marte  -  Poetul cerşetor  -  Înger în oglindă  -  Meduza (IX)  -  ªahul de duminică  -  Inelul de platină  -  Genocidul  -  Cercul  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Salvatorul  -  Inelele lui Saturn  -  Servisul Auto  -  Pierduţi în ceaţă  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Răspuns fără întrebare  -  Nyprus  -  Fata din vis  -  Hoţul de timp  -  Perdeaua lui Simon  -  Schimbare de management  -  O Poveste (?) modernă  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Jocul  -  Gender X  -  Nevastă rea  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Oglinda îngerilor  -  Interferenţe  -  Timpul schimbării  -  Talent  -  Texte.01  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Închis  -  Ceasul voinicului  -  În tren  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Canicula  -  Plasa pe jăratic  -  Café du Marcel  -  Dona  -  Veşnic orizont  -  Ancheta  -  ªarpele de aramă (I)  -  Halucinaţie  -  Puroi II  -  Petrecerea


Telefoanele mobile se vor încărca cu palpitaţii

News TeamPublicat Marţi, 31 Iulie 2007, ora 09:35

      Bataile inimii, vibratiile drumurilor si ale podurilor sau caldura corpului uman vor inlocui incarcatoarele clasice pentru dispozitivele wireless.
     
      Siciitorul mesaj "battery empty", cunoscut utilizatorilor de telefoane mobile, este la un pas de a deveni istorie. Datorita unui generator care transforma vibratiile din mediul inconjurator in energie electrica, pus la punct de cercetatorii britanici de la Universitatea din Southampton in colaborare cu compania Perpetuum, celularele vor putea fi incarcate daca sint tinute in buzunarul din dreptul inimii posesorului. Dezvoltat initial pentru a alimenta senzorii wireless care monitorizeaza conditia masinilor industriale, dispozitivul va fi modificat astfel incit un telefon portabil sa poata fi "alimentat" de bataile inimii, noteaza cotidianul "The Telegraph".
     
      Generatorul este mai mic de un centimetru cub, de zece ori mai puternic decit orice alt instrument similar si functioneaza dupa principiul ceasurilor cinetice, care functioneaza pe baza energiei generate de miscarea miinii, neavind niciodata nevoie de intoarcere. Desi micut, oamenii de stiinta promit ca dispozitivul sa tina cu succes locul oricarui tip de incarcator traditional pentru aparate wireless, precum celularele sau MP3 playerele. "Bateriile au rezerve limitate care trebuie reincarcate, de aceea este o mare provocare sa incerci sa obtii energie cu un astfel de dispozitiv. Pentru mobile sau MP3 playere, potentialul de a creste cantitatea de energie folosind vibratiile din mediul inconjurator este foarte mare. Este destula energie in jurul nostru care ramine nefolosita, cum este, de exemplu, zgomotul impactului unui toc pe podea", explica Steve Beeby, profesor de electronica la Universitatea din Southampton. "Marele avantaj al sistemului de senzori wireless este ca, renuntind la fire si baterii, exista posibilitatea de a implanta senzori in locuri din vecinatate care pareau neaccesibile", completeaza profesorul britanic.
     
      Echipa care lucreaza la generator s-a impiedicat insa de un obstacol. "Problema cu oamenii este ca nu se misca atit de mult timp la acea frecventa necesara sa genereze o cantitate suficienta de electricitate", mai spune Beeby. Colegii lui au reusit insa sa gaseasca o modalitate de a rezolva problema: vor "tuna" generatorul la o frecventa speciala a miscarii, astfel incit sa produca mai multa energie decit dispozitivele care se gasesc in ceasurile cinetice. Totodata, cercetatorii cauta solutii pentru a "absorbi" energia din vibratiile care se produc pe strazi si pe poduri si pentru a o folosi la alimentarea aparatelor wireless. "Chiar daca nu va inlocui bateriile, sistemul se va dovedi util atunci cind ai nevoie de rezerve de energie", crede Paul Lee, director de tehnologie, media si telecomunicatii la firma de consultanta Deloitte Research. Mai mult, cercetatorii promit ca, in viitorul apropiat, vor fi dezvoltate generatoare care vor functiona pe baza caldurii trupului uman, iar oamenii vor da uitarii acumulatoarele grele si incomode.
     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online