evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Meduza (X)  -  Lumea de sus  -  În noapte  -  Muzeu Apocaliptic  -  Conştiinţa împăcată  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Arta fugii în cinci acte  -  Casa libertăţii  -  O faptă eroică fără de ecou  -  Drumul spre (II)  -  Transcendere  -  Zombi  -  Alfa si Omega. Moon  -  Strada inocenţilor  -  Călătoria  -  Sunet pentru suflet  -  Uchin (fragment)  -  Novicele  -  Peştera II  -  Fălci însângerate  -  Fata din vis  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Factorul "Haos"  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Vatmanul - Purificarea  -  Piese de muzeu  -  Pescăruşul  -  Penato e căutat de prieteni  -  Răscrucea  -  Servisul Auto  -  Luminile oraşului VI  -  Luminile oraşului  -  Luminile oraşului XXIX  -  Ghavany  -  Felix II  -  Bumerangul lui Zeeler  -  Fragmentalism  -  Poveste cu un zmeu  -  Jocul Zeilor (VII)  -  Luminile oraşului V  -  Tânăr si încă nescris  -  Depozit.02  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  O dimineaţă perfectă  -  Big Bang Boo  -  Noapte bună, Andrei  -  Planeta ascunsă  -  Panica  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori


Cuţitul, cel mai important obiect de la facerea lumii încoace

News TeamPublicat Duminică, 12 August 2007, ora 08:41

      Ganditi-va un minut la ziua de azi si veti realiza ca, pentru fiecare lucru pe care l-ati facut, ati folosit un obiect. Cutitul, la micul dejun, cheia sa porniti masina, computerul sa cititi acest articol. Revista Forbes a realizat un top al celor mai importante obiecte din toate timpurile. Iata-le pe cele care au avut cel mai mare impact asupra civilizatiei umane.
     
      1. Cutitul. Este una dintre cele mai vechi unelte. Stramosii nostri au cioplit primul cutit dintr-o piatra acum mai bine de doua milioane de ani. Este atat de folosit ca 5 dintre uneltele din acest top sunt tot o forma de cutit, adaptat la anumite situatii. Il folosim la gatit, sa ne facem un adapost si sa ne aparam.
     
      2. Abacul, unul dintre primele instrumente de calculat, stramosul computerului de azi. Inventia lui a redus timpul in cazul calculelor matematice complexe. A fost foarte folosit in comert, stiinta si inginerie. Inaintea sa se inventeze abacul, oamenii calculau pe degete.
     
      3. Compasul. A fost inventat de chinezi acum 2200 de ani. Te ajuta sa gasesti drumul spre casa. El le-a permis marinarilor sa navigheze si sa descopere lumi noi. Astazi a fost inlocuit de GPS.
     
      4. Creionul. Isi are originile pe vremea romanilor, care foloseau o bucata de metal sa zgarie cuvinte pe papirus. Tocmai in 1662, prima productie de serie a fost facuta in Nuremberg, Germania.
     
      5. Harnasamentul, fara de care nu ar fi aparut agricultura. Le-a permis oamenilor sa produca o culturi mai variate si in cantitati mai mari. Harnasamentul a fost inventat acum 6.000 de ani, cand a fost domesticit si calul. Astazi, mai este folosit doar in tarile mai putin dezvoltate, unde se folosesc in agricultura cai si boi.
     
      6. Coasa. A fost folosita atat in agricultura, cat si ca arma. La inceput a fost secerea, adica acum mai bine de 5.000 de ani. Abia in secolul XII, europenii i-au pus o coada si au transformat-o in coasa. In tarile dezvoltate a fost si ea ilocuita de combine si cositoare.
     
      7. Pustile. Praful de pusca a fost inventat de chinezi, in secolul al IV-lea.
     
      8. Sabia. Este o adaptare a cutitului pentru lupta.
     
      9. Ochelarii. Fara ei o treime din populatia lumii ar trai in ceata. Lentilele corectoare le-au permis oamenilor sa lucreze si la batranete, dar au si demonstrat ca omul poate corecta imperfectiunile fizice.
     
      10. Ferastraul. Vechii egipteni foloseau ferastraul cu lame din cupru acum mai bine de 5.000 de ani, sa taie lemnul si piatra.
     
      Printre obiectele imprtante pentru omenire se mai numara: ceasul, strungul, acul, lumanarea, balanta, oalele, telescopul, nivelatorul, carligul de pescuit si dalta.

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online