evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Al nouălea iad  -  Ambiguitate clinică  -  Luminile oraşului XXIV  -  Cel care nu mai e  -  Jocul Zeilor (IV)  -  Novo Homo Sapiens  -  Dispariţia  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Soldatul  -  Coşmar  -  Luminile oraşului XXIX  -  Piatra  -  Ankirah  -  Ceaţa  -  Icoana  -  Învingătorul ia totul  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Mr. Loverman  -  Uitare  -  Fata din vis  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Depozit.03  -  Gustul libertăţii  -  Geneza  -  Factorul "Haos"  -  Casa nebunilor  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Puroi I  -  Ziua a şaptea  -  Jocul Zeilor (VI)  -  Proză scurtă  -  Poporul perfect  -  Renaşterea...  -  Dansând pe sârmă  -  Uezen. Echilibrul lumilor  -  Între două lumi  -  Viola  -  Oglinda îngerilor  -  Fluturi  -  Meduza (X)  -  Omul invizibil  -  Epsilon  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Transcendere  -  Mergem acasă  -  Acolo sus, vulbul  -  Călătorii cu îngeri  -  Tânăr si încă nescris  -  Supravieţuitorul


Naveta Endeavour şi-a început misiunea în spaţiu

News TeamPublicat Joi, 9 August 2007, ora 09:49

      Naveta spatiala americana Endeavour a intrat cu succes pe orbita, miercuri noaptea, cu sapte astronauti la bord, printre care si o invatatoare care merge pentru prima data in spatiu, scrie presa internationala de joi.
     
      Naveta are o masa de 2 000 de tone si a fost lansata spre Statia Spatiala Internationala (ISS) conform planului, la ora locala 18:36
      (01:36 ora Romaniei), in conditii atmosferice foarte bune.
     
      "Mult noroc si sa petreceti bine acolo la inaltime", le-a spus directorul operatiunii membrilor echipajului.
     
      La un minut dupa aprinderea motoarelor, la Centrul Spatial Kennedy, din apropiere de Cap Canaveral (Florida, sud-est), naveta atingea deja viteza de 6 000 de kilometri pe ora. Endeavour si-a continuat ascensiunea stabilita de cel putin noua minute, spre orbita.
     
      Rezervorul extern s-a desprins de naveta conform programului, la 8 minute si 40 de secunde dupa decolare, la scurt timp dupa oprirea celor trei motoare ale navetei si a cazut in Oceanul Atlantic.
     
      Acest zbor are, totodata, o semnificatie emotionala pentru ca in echipaj este si Barbara Morgan, inlocuitoarea Christei McAuliffe, ucisa in explozia navetei Challenger, din ianuarie 1986.
     
      La peste 20 de ani de la acest accident Barbara Morgan, in varsta de 55 de ani, devine astfel prima invatatoare care ajunge in spatiu.
     
      Aceasta misiune spatiala are ca obiectiv continuarea constructiei avanpostului orbital. Nava va instala pe ISS o grinda metalica cu o greutate de aproape 1,6 tone, care va intari structura Statiei. Endeavour si cei sapte astronauti, intre care doua femei, vor ramane pe ISS timp de sapte zile.
     
      Acesta este primul zbor al Endeavour de la accidentul navetei Columbia din februarie 2003, in care si-au pierdut viata sapte astronauti. Incidentul a determinat NASA sa opreasca la sol flota de navete spatiale, timp de doi ani si jumatate, in vederea efectuarii unor imbunatatiri.
     
      Misiunea Endeavour va fi urmata de un zbor al navetei Discovery, prevazut pentru 20 octombrie, si de un zbor al navetei Atlantis, programat pentru 6 decembrie.

Sursa :   Hotnews.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online