evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Piese de muzeu  -  Labirintul de gheaţă  -  Turnul de calcar  -  Luminile oraşului II  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Al nouălea iad  -  Texte.01  -  Luminile oraşului VII  -  Babylon Five: Mercenarii  -  Uitarea  -  Povestea gândacilor  -  Noapte bună, Andrei  -  Asaltul  -  Proză absurdă  -  Jocul Zeilor (III)  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Un viol ratat (Din neant)  -  Întreg  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Pasul craiului de munte  -  Iza  -  Children of mine  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Sfârşitul lunii  -  Liniştea  -  Jocul  -  Pierduţi în ceaţă  -  Păsări de pradă  -  Fântâna de iasomie  -  Meduza (III)  -  Drum fără întoarcere  -  Arta de a purta un război  -  Luminile oraşului VIII  -  Jocul Zeilor (V)  -  Alertă !  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Zori  -  Jocul  -  Uchin (fragment)  -  Lumina neagră  -  Valoare reziduală  -  Luminile oraşului XIV  -  Limoniu  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Sexibon  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  “Virusul”  -  Gri şi roşu auriu  -  Nu ne vom mai întâlni în toamnă, domnule profesor !


Cine e de vină pentru încălzirea globală?

News TeamPublicat Duminică, 12 August 2007, ora 08:43

      Oamenii de stiinta se cearta pe cauzele schimbarilor climatice. Majoritatea climatologilor acuza omenirea, putini ii iau apararea, spunind ca omul nu are cum sa fie vinovat pentru supraincalzirea planetei. Si unii, si altii se suspecteaza de interese ascunse. "Scepticii" (care scot excesele omenesti dintre cauzele incalzirii globale) sint acuzati de presa internationala ca au fost mituiti de marile companii petroliere, care au interes ca adevarul sa nu iasa la iveala. La rindul lor, ei ii acuza pe sustinatorii teoriei conform careia "oamenii si-au facut-o cu mina lor", pentru ca ar sustine "una dintre cele mai mari farse ale secolului", de dragul finantarilor uriase din bani publici pe care le primesc pentru a studia efectele umane asupra climei.

     

      Concluziile ultimului raport al Comitetului Interguvernamental pentru schimbari climatice sint apocaliptice: e 90% sigur ca noi am supraincalzit planeta, 11 din ultimii 12 ani au fost cei mai caldurosi din 1850 incoace, iar temperatura medie a Pamintului ar putea creste cu pina la 6,3 grade Celsius in urmatoarea suta de ani. Citiva cercetatori romani sint sceptici fata de concluziile acestui raport, iar disputa internationala s-a mutat si in Romania

     

      Cercetatorii se cearta pe temperatura Pamintului de citeva zeci de ani. Daca in '70 se temeau de o racire globala, de 20 de ani climatologii declara ca omenirea trebuie sa-si puna cenusa in cap pentru ca planeta a devenit prea fierbinte. O minoritate stiintifica ridica glasul si spune ca Pamintul nu s-ar fi incalzit din cauza exceselor omenesti.

     

      Ca sintem in plina incalzire globala o stiu si ursii polari, si pestii de deal care si-au mutat domiciliul in apele de munte, si oamenii de afaceri cu instalatii de schi pe etajul mijlociu al Alpilor. Conferentiarul Ioan Coroiu de la catedra de Zoologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj a gasit vinovatul pentru incalzirea globala: "Omul e cheia acestui fenomen violent. Incalziri si raciri au mai fost, dar s-au petrecut in timp geologic, nu pot avea loc schimbari atit de brutale in natura. Iar efectele sint vizibile, un studiu facut de austrieci si elvetieni asupra speciilor de plante care traiesc la limita zapezii in Muntii Alpi a aratat ca altitudinea la care traiesc aceste specii a crescut cu o suta de metri in zece ani. Austriecii isi desfiinteaza pirtiile de schi din etajul mijlociu al Alpilor si isi vind ieftin instalatiile. Le cumpara romanii nostri din Apuseni, fara sa stie ca nu vor avea suficienta zapada ca sa-si scoata banii pe ele". In Romania, cleanul a avut viteza de reactie cind a venit peste el incalzirea globala, spune Coroiu: desi pe vremuri traia la deal, acum se simte foarte bine in apele de munte. Dumitru Murariu, directorul Muzeului Antipa, zice ca schimbarile climatice nu mai lasa ursii polari si alte mamifere iubitoare de frig sa se reproduca in liniste: "Nasterea puilor de urs polar se face in conditii de ger aspru, cu cit e gerul mai aspru, cu atit e puiul mai viguros. Si o serie de mamifere marine se aduna pe banchize in perioada de reproducere, iar acum banchizele se topesc".

     

      Concluziile ultimului raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), la care 2.500 de experti au lucrat timp de 3 ani, sint apocaliptice: e 90% sigur ca noi am supraincalzit planeta, temperatura medie globala a crescut cu 0,74% in ultima suta de ani, 11 din ultimii 12 ani au fost printre cei mai calzi din 1850 incoace, iar temperatura medie din urmatoarea suta de ani ar mai putea creste cu pina la 6,3 grade Celsius. "Sase grade inseamna foarte mult, o diferenta de un grad la temperatura medie globala nu e ca si cind ti-ar creste temperatura cu un grad in casa si ti-e totuna", spune meteorologul Elena Cordoneanu, editorul "Vremii" de la Realitatea TV. "Parerile in ceea ce priveste cauzele incalzirii globale sint impartite, numai ca scepticii (n.r. - cei care cred ca nu oamenii sint vinovati de incalzirea globala) sint mult mai putini. Majoritatea oamenilor de stiinta sint de acord ca in ultimele doua decenii, si in special in ultimul deceniu, concentratia de dioxid de carbon din atmosfera a crescut dramatic din cauza activitatilor oamenilor", arata Elena Cordoneanu cum sint repartizate fortele in batalia stiintifica. Chiar daca lucrurile n-ar sta in realitate atit de rau pe cit zic studiile, meteorologul nu crede ca ar fi cazul sa ne culcam pe o ureche si sa umplem atmosfera de gaze cu efect de sera: "Chiar daca tendinta actuala nu ia evolutia catastrofica despre care se vorbeste, e cazul sa facem tot posibilul sa nu mai imputim locul in care traim. Orice sistem natural rezista unei interventii brutale din afara pina la o anumita limita, dar nu stim care e acea limita si nu cred ca e cazul sa o testam".

     

      Desi spune ca pozitia sa este "de mijloc", climatologul Adina-Eliza Croitoru de la Facultatea de Geografie din Cluj tinde sa le dea dreptate celor care zic ca incalzirea globala nu a fost provocata de om, ducindu-se cu argumentele pina in "perioada medievala calda" (secolele X-XIV), cind temperatura ar fi fost cu un grad mai ridicata decit astazi. Si chiar mai departe de atit. "In istoria geologica a Pamintului, mai precis in era Mezozoic (mai ales in Cretacic), acum citeva zeci pina la citeva sute de milioane de ani, temperaturile au fost mult mai ridicate, cu 5-10 grade fata de acum". Iar aceste variatii, considera climatologul, nu pot fi puse pe seama industriei, printre explicatiile alternative aflindu-se deriva continentelor, erodarea si formarea lanturilor montane sau fenomenele astronomice, precum cresterea intensitatii caldurii emise de Soare sau variatia orbitei Pamintului. Astronomul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic din Bucuresti, disculpa insa Soarele. "Soarele are un ciclu de activitate, iar acum sintem intr-un minim solar. Incalzirea globala este provocata de gazele cu efect de sera pe care le bagam noi in atmosfera. E adevarat ca, pe masura ce imbatrineste, Soarele e mai stralucitor. Peste citeva miliarde de ani va deveni cu 2% mai stralucitor, ceea ce va fi devastator pentru atmosfera terestra. Dar pina atunci, noi o vom fi distrus-o deja".

     

      Amenintatoarele gaze cu efect de sera pareau acum trei decenii, cind lumea se temea de "racirea globala", salvarea planetei, spune Adina Croitoru: "De la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial pina in anii '70 (in plin boom economic mondial si cind asa-numitele «tehnologii verzi» erau destul de putin dezvoltate) s-a inregistrat o usoara scadere a temperaturii, iar problema care se punea era cum va rezista omenirea la o noua glaciatiune. Se anticipa, chiar, ca in jumatatea nordica a Europei o lunga perioada din an va fi iarna". Atunci, un grup de cercetatori a incercat sa linisteasca lumea emitind o noua ipoteza: gazele cu efect de sera emanate de industrie urmau sa contracareze partial, oricum, procesul de racire. La momentul respectiv, ideea parea putin credibila, fiind primita cu scepticism de opinia publica si de cea stiintifica. Oricum nu oamenii au generat efectul de sera, crede Adina Croitoru. Acesta "e un fenomen natural generat din prezenta dioxidului de carbon si a vaporilor de apa din atmosfera. In lipsa sa, temperatura de la suprafata Terrei ar fi cu 30° C mai mica (aproximativ -15°-18°C fata de 14° C cit este actualmente temperatura medie la nivelul Globului). Mai nou insa, fenomenul este intensificat si de emisiile antropice de dioxid de carbon, amoniac, metan, cloro-fluoro-carburi", nuanteaza climatologul clujean.

     

      Cercetatorul Anton Geicu, de la Administratia Nationala de Meteorologie, imparte cu chibzuiala vina pentru schimbarile climatice: "O contributie are si omul, dar nu trebuie sa o luam ca pe singurul factor, trebuie sa recunoastem ca si manifestarile naturale sint de vina. Eruptiile vulcanice de mari proportii arunca in atmosfera cantitati imense de pulberi si gaze, al caror efect persista ani intregi si care fac cit emisiile de gaze de sera provocate de tot traficul auto de pe planeta". Pentru el, arderea de combustibili fosili creeaza mai curind o problema economica decit una ecologica: resursele sint limitate, repartizate neuniform, iar cataclismele economice si sociale pe care le-ar provoca epuizarea acestora le depasesc pe cele naturale create de utilizarea lor. "Problema incalzirii globale ar putea fi rezumata prin metafora bulgarelui de zapada: poate ca omul l-a creat, dar faptul ca in vale a ajuns atit de incarcat cu zapada nu e in intregime vina lui."

     

      Biologul Carmen Postolache, de la catedra de ecologie a Facultatii de Biologie din cadrul Universitatii Bucuresti, vede in scepticismul unora fata de incalzirea globala si o influenta a politicului. Statele Unite, cel mai mare producator de gaze cu efect de sera din lume, n-ar avea nici un interes sa emita mai putin dioxid de carbon: "SUA au refuzat sa ratifice Protocolul de la Kyoto, prin care statele semnatare se angajau sa ia masuri drastice pentru reducerea emisiei gazelor cu efect de sera. Aceasta ar insemna si reducerea nivelului de trai". Carmen Postolache crede ca teoretic am putea salva planeta, fara sa trebuiasca sa ne inlocuim cu totii masinile cu biciclete: "Cind s-a ajuns la concluzia ca freonul din frigidere si din deodorante distruge stratul de ozon, s-a decis la nivel global inlocuirea acestuia, folosind tehnologii foarte avansate. Iar acum stratul de ozon se imbunatateste. O solutie asemanatoare ar fi ideala si in privinta combustibililor fosili".

     

      Seful Serviciului de Schimbari Climatice din Ministerul Mediului, Vlad Trusca, e circumspect cu Protocolul de la Montreal prin care s-a decis inlocuirea treptata a freonului cu hidrofluorocarburi. "Toata lumea a vazut in el un succes al organizatiilor internationale de mediu. A fost un business, in spatele lui s-au aflat acele companii care aveau tehnologia inlocuirii freonului. Iar acum, se considera ca hidrofluorocarburile contribuie la efectul de sera."

     

      Nu e nici o indoiala ca schimbarile climatice sint efectul ultimilor 150 de ani in care oamenii au emis gaze cu efect de sera. Schimbarile de temperatura din trecut, invocate de sceptici, s-au petrecut in zeci de mii de ani, nu in zeci de ani, iar graficele arata ca nivelul dioxidului de carbon din atmosfera a crescut de la 280 ppm, in epoca preindustriala, la 380 ppm, in anul 2005, in strinsa legatura cu activitatea umana. "Chiar daca am opri acum orice activitate, am resimti efectele incalzirii globale, pentru ca ele deja s-au produs. Masurile pe care le luam acum se vor vedea in viitor", spune Trusca.

     

     

          

      Pact de neagresiune asupra planetei

     

      Protocolul de la Kyoto este un acord prin care 169 de state s-au angajat sa reduca emisia de gaze cu efect de sera pina in 2012. Desi protocolul a fost negociat in 1997, nu a intrat in vigoare pina in februarie 2005, din cauza unui articol, care stipula ca tratatul trebuie semnat de minimum 55 de state, responsabile de emisia a 55% din gazele cu efect de sera la nivel global. "S-au gasit rapid 55 de tari semnatare, dar ele nu produceau 55% dintre gazele cu efect de sera. Asa ca trebuia neaparat ca SUA, care emiteau, in '89, 36% din gazele cu efect de sera ale planetei, sau Rusia, care avea o emisie de 17%, sa ratifice tratatul ca acesta sa poata intra in vigoare", spune Vlad Trusca. Rusia a ratificat tratatul in 2004, SUA nici pina in ziua de azi.

     

     


      Filme la doua extreme

     

      "Marea cacealma a incalzirii globale" e un film documentar controversat realizat de producatorul britanic Martin Durkin, care aduce contraargumente din mediul stiintific la teoria incalzirii globale cauzate de factori antropogenetici. Filmul apeleaza la oameni de stiinta, economicieni, lideri de opinie pentru a prezenta un punct de vedere sceptic la adresa rolului pe care omul l-a jucat in acest proces. In mare, documentarul sustine ca incalzirea globala cauzata de om este o minciuna propagandistica, una dintre cele mai mari farse ale secolului.

     

      "Un adevar incomod" este un documentar despre incalzirea globala regizat de Davis Guggenheim in care fostul candidat la presedintia Americii prezinta, intr-un stil foarte patetic si cu mult focus pe propria persoana, dezastrul incalzirii globale. Din perspectiva lui Al Gore, omul este principalul factor al incalzirii globale prin defrisarile masive, arderea combustibililor fosili, toate acestea ducind la cresterea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera si implicit la crearea efectului de sera.

     

     


     

      "Negarea - o masinarie bine finantata"

     

      "Newsweek" sustine punctul de vedere al lui Al Gore in disputa legata de cauzele incalzirii globale. Saptaminalul compara "scepticii" incalzirii globale cauzate de om cu cei care neaga Holocaustul si acuza oamenii de stiinta "sceptici" ca au fost mituiti de marile companii petroliere care au un interes evident sa ascunda adevarul. Materialul cu titlul "Adevarul despre negare" ("The Truth About Denial") i-a revoltat inclusiv pe sustinatorii lui Al Gore si a stirnit valuri de reactii negative in presa internationala. CNN compara situatia creata de jurnalistii de la "Newsweek" si atitudinea lor fata de "sceptici" cu procesul unor oameni de stiinta precum Galileo Galilei sau Copernic.

     

     


     

      Omul NU E VINOVAT!

     

      Cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera este un efect al oscilatiilor de temperatura la nivel global, si nu o cauza. Daca temperatura globala scade, oceanul planetar absoarbe CO2 si cind temperatura creste, acesta emite CO2.

     

      Nu exista o legatura directa intre incalzirea globala si CO2 din atmosfera (studiile arata ca din 1940 pina in prezent cantitatea de dioxid de carbon este in continua crestere, dar temperatura globala a scazut dramatic pina in 1975, si de-abia dupa aceea a inceput sa creasca).

     

      Unul dintre principalele motive pentru care institutiile de cercetare sustin ca omul este vinovat pentru incalzirea globala este acela ca primesc finantari uriase din banii publici pentru a studia efectele umane asupra climei si metode de a le contracara. Specialistul in paleoclima Bob Carter a declarat ca "una dintre cele mai costisitoare ironii din istorie este ca s-au facut investitii de peste 50 de miliarde de dolari in cercetare despre incalzirea globala din 1990 pina acum si tot nu au reusit sa demonstreze, cu argumente stiintifice, ca omul poate intr-adevar influenta clima in vreun fel".

     

      Unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la incalzirea globala este soarele. Activitatea solara este in aceasta perioada extrem de intensa.

     

      Din cauza masei oceanice imense dureaza sute de ani ca schimbarile de temperatura din atmosfera sa fie inregistrate in masa oceanica.

     

      Cea mai mare cantitate de CO2 provine din vulcani, oceanul planetar si din plante, omul avind un aport de doar 1%, nesemnificativ in dezbaterea de fata.

     

     


     

      Omul E VINOVAT!

     

      Efectul de sera este principala cauza a incalzirii globale. Acest fenomen a fost pentru prima oara studiat de Joseph Fourier in 1824 si consta in faptul ca gazele din atmosfera absorb si emit radiatii infrarosii care incalzesc atmosfera si suprafata pamintului.

     

      Oamenii de stiinta care neaga rolul omului in incalzirea globala sint acuzati ca au primit bani de la marile companii petroliere sa infirme aceste ipoteze, evitind in acest fel un colaps financiar cauzat de miscarile ecologice. Newseek acuza, de exemplu, un thinktank finantat de compania ExxonMobil si apropiati ai lui Bush ca au oferit mai multor oameni de stiinta cite 10.000 de dolari pentru a submina raportul ONU privind incalzirea globala.

     

      Oceanul planetar reuseste sa absoarba si sa contina CO2 numai daca acesta este pompat la mare adincime, unde se poate cristaliza si depune pe fund. Cu cit temperatura apelor creste, cu cit se topesc mai multi ghetari, cu atit mai mult isi pierde oceanul capacitatea lui naturala de a stoca CO2 cum a facut-o timp de milioane de ani.

     

      Caspar Ammann, de la National Center for Atmospheric Research (NCAR), demonstreaza clar ca variatiile activitatii solare au o contributie mult mai mica decit activitatea umana in influentarea climei.

     

      De la inceputul revolutiei industriale asistam la cresterea majora a emisiilor de CO2, pe linga cele naturale provenite de la vulcani si ocean.

     

Sursa :   Cotidianul.ro
Comentarii (3)  
ADI
Joi, 21 Februarie 2008, ora 01:05

Ce bine ca mai exista si oameni ca tine Sabz care nu isi pierd cumpatul in situatii de criza.Bv!

roxana
Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 10:47

Adevar graiti!!!

sabz
Miercuri, 22 August 2007, ora 01:24

e ciudat cum multi dintre cei care fac atata caz pe seama incalzirii globale provocate de om sunt chiar americanii, respectiv natiunea cea mai comoda, cea mai poluanta si totodata si cei care au refuzat cu indarjire sa semneze pactul de la kyoto. oare nu-si dau seama ca, conform teoriei sustinute de ei, ei sunt cei care provoaca, in cea mai mare parte aceasta incalzire?
daca presupunem ca incalzirea globala nu este provocata(in totalitate) de om, inseamna ca femnomenele existente fac parte dintro faza natural a planetei noastre, dintrun ciclu care se reia. cealalta teorie, nu explica (fiindca nu poate) ce se va intampla in viitor, care sunt consecintele pe termen lung ale acestei incalziri globale. presupun, ca in cel mai rau caz, va veni apocalipsa, va fi iadul pe pamant, vom murii cu totii de caldura. mai ramane sa vedem cand se va mai intampla si asta.
pana atunci, sunt de acord cu prima teorie. pot sa dorm mai linistita. si pana la urma, cat de mult putem noi, niste oameni amarati sa deranjam o planeta in varsta de 5 milioane de ani?

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online