evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cu preţul morţii  -  Dl. Ics  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Taina norilor  -  Antarctic City  -  Regele animalelor  -  Legenda "OMU"-rilor  -  Luminile oraşului VI  -  “Virusul”  -  Peştera II  -  Fugind pe cerc  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Nevastă rea  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  Inelele lui Saturn  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Luminile oraşului XIII  -  O scânteie într-un ocean de linişte  -  Ulysse şi Hector  -  Plasa pe jăratic  -  Vatmanul - Purificarea  -  Praf minune (II)  -  Principiul alibiului  -  Bodaproste  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  În umbra deasă a realităţii  -  ROV-27  -  Decablat  -  Recreaţia  -  Evadare din Paradis  -  Lacul negru  -  Gândacul  -  Întunericul de dincolo  -  Turnul de calcar  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Corespondenţă literară  -  Înălţarea  -  Damnarea numelui  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Jocul  -  Experimentul  -  Universul lent  -  Pasomii  -  Printre oameni  -  Felix II  -  Jocul Zeilor (II)  -  Luminile oraşului X  -  Comando Fox  -  Andru


Viitor incert la NASA

News TeamPublicat Duminică, 26 August 2007, ora 08:47

      Cu probleme legale, deontologice si de subfinantare, agentia spatiala americana va trebui sa mizeze, pentru a razbi, pe principalul sau atu: stiinta.

     

      Cocotata la peste 300 de kilometri in inaltul cerului, naveta spatiala Endeavour are o "spintecatura adinca in pintec", mai precis in scutul termic, cauzata de sfarimaturi cazute in timpul lansarii de acum doua saptamini. Oficialii NASA au avut nevoie de citeva zile pentru a decide daca gaura ameninta sau nu siguranta echipajului sau daca astronautii trebuie sa iasa in spatiu sa repare pagubele. In cele din urma, institutia americana a decis ca Endeavour sa se intoarca pe Pamint fara reparatii, aterizarea fiind prevazuta pentru 21 august, cu o zi mai devreme decit initial, din cauza uraganului Dean, care ar putea afecta centrul de control. Agentia spatiala este lovita din toate partile de probleme ce includ acuzatii de coruptie, lipsa de fonduri, astronauti plecati beti in spatiu, altii tulburati, chiar si crima, arata o analiza "Forbes".

     

      In februarie, astronauta Lisa Nowak a fost arestata dupa ce a condus cu masina peste 1.400 de kilometri pentru a ataca si posibil pentru a o rapi pe rivala sa in dragoste. Un studiu NASA de luna trecuta despre comportamentul si sanatatea astronautilor a scos la iveala faptul ca unii dintre ei au fost beti inainte de decolare. In aprilie, un inginer al aceleiasi institutii si-a ucis un coleg si l-a luat pe un altul ostatic inainte de a indrepta arma asupra sa. Iar la sfirsitul lunii trecute, un subcontractant NASA a taiat firele electrice dintr-un computer ce ar fi trebuit sa fie la bordul navei Endeavour in timpul actualei sale misiuni.

     

      Chiar si oficialii agentiei americane sint in centrul unor controverse. Democrati de vaza din Camera Reprezentantilor i-au solicitat inspectorului general al NASA sa-si dea demisia dupa ce o analiza guvernamentala a scos la iveala faptul ca acesta abuzase de autoritatea sa. In iunie, membri ai Comitetului pentru Stiinta si Tehnologie din SUA au cerut Departamentului de Justitie sa-l investigheze pe consilierul juridic general al NASA pentru presupusa distrugere a dovezilor unei intilniri dintre inspectorul general si administratorul agentiei.

     

      "Sa fie vorba de neglijenta?", lanseaza intrebarea cei de la "Forbes". Raspunsul vine de la o sursa din cadrul Camerei Reprezentantilor, care spune ca masurile de supraveghere atenta au fost intarite de cind democratii au preluat friiele Congresului, anul acesta. Comitetul pentru Stiinta si Tehnologie, care supravegheaza NASA impreuna cu o comisie a Senatului, va analiza comportamentul astronautilor cind Congresul se va reconvoca luna viitoare.

     

      Pe de alta parte, un raport guvernamental recent a stabilit ca agentia spatiala americana a pierdut echipamente in valoare de 94 de milioane de dolari in ultimii zece ani fara sa-i traga la raspundere pe angajati pentru pagube. Purtatorul de cuvint al NASA, Bob Jacobs, spune ca atitudinea recenta fata de institutia la care lucreaza este "nedreapta", precizind ca NASA are peste 18.000 de angajati federali si de doua ori mai multi contractori. "Sintem o agentie cu fiinte umane, iar oamenii nu sint fara cusur", intareste acesta.

     

      Totusi, controversele lasa Agentiei spatiale putin loc pentru greseli. In timp ce Congresul delibereaza citi bani sa aloce programelor institutiei spatiale, recentele probleme suferite de aceasta, in special echipamentul pierdut, ar putea afecta decizia. Aproape toata lumea este de acord ca NASA este supraextinsa. Din bugetul pentru anul fiscal 2008, George W. Bush a cerut 17,3 miliarde de dolari pentru agentie. Un subcomitet al Senatului insarcinat cu alocarea de fonduri a destinat cu 150 de milioane de dolari mai mult decit presedintele Americii. In plus, membrii Camerei Reprezentantilor care supravegheaza NASA sint de parere ca agentia este subfinantata.

     

      Vincent Sabathier, director al programului Human Space Exploration Initiatives de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, spune ca NASA ar mai avea nevoie de inca trei miliarde de dolari pe an pentru a-si duce la bun sfirsit, cu eficienta, munca stiintifica si de explorare. "NASA este un instrument nemaipomenit pentru SUA", este de parere acesta. Agentia "are probleme" pentru ca "le cerem prea mult si nu le dam destui bani". Potrivit lui Sabathier, "cu costurile unui an de razboi in Irak am putea avea o baza permanenta pe Luna".

     

      Solutia pentru indreptarea situatiei, spune purtatorul de cuvint al NASA, Bob Jacobs, este intarirea principalului atu al institutiei - stiinta. "Este usor sa cazi prada controverselor cu care s-a confruntat agentia in ultimele luni, dar sint foarte multe aspecte pozitive pe care ar trebui sa se axeze poporul american", subliniaza oficialul. NASA are deja doua vehicule robotizate in misiuni de explorare pe Marte si un altul este programat sa ajunga pe planeta Rosie in lunile urmatoare. Totodata, exista si planuri pentru o misiune de cercetare a planetei Pluto pina in 2015, precizeaza Jacobs.

     

     

      Asteptari prea mari

     

      Pentru scurt timp, in 2004, la mai putin de un an de la dezintegrarea navetei spatiale Columbia la intoarcerea pe Pamint, NASA a avut parte de o sustinere sporita, arata "Forbes". Presedintele Bush a anuntat atunci noul sau program de explorare spatiala. A promis finalizarea Statiei Spatiale Internationale pina in 2010, dezvoltarea de noi vehicule care sa le inlocuiasca pe cele din flota spatiala imbatrinita si reintoarcerea pe Luna pina in 2020. Telul suprem anuntat de Bush era o expeditie umana pe Marte.

     

      33 de miliarde de dolari, pentru trei ani, a aprobat presedintele SUA, George W. Bush, pentru a impulsiona stiinta. Cea mai mare parte din bani va fi folosita pentru recrutarea unor profesori care sa imbunatateasca programa scolara, dar si predarea materiilor stiintifice la un nivel mai ridicat.

     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online