evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Călătorie în spaţiu-timp  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Simbioza  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Tolaie  -  Plasa pe jăratic  -  Coconul  -  Luminile oraşului IV  -  Taina leului  -  Engel  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Meduza (II)  -  Jocul Zeilor (III)  -  Servisul Auto  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Nu este prima dată  -  Ziua a şaptea  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Enigma de cristal  -  Lunga vară  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Vatmanul - Mass Media  -  Mărturisirea lui Abel  -  Nopţi albe, zile negre  -  Războiul lumilor  -  Jocul Zeilor (II)  -  Detenţie  -  Depozit.02  -  Factorul "Haos"  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Rapsodia  -  Nu ne vom mai întâlni în toamnă, domnule profesor !  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Zei şi oameni  -  Poveste de mahala IV : A înnebunit lupul!  -  Spiritul este liber şi insurgent  -  Furnizorul de vise  -  Cursa  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  De acum şi până-n noapte  -  Jocul Zeilor (VII)  -  În beci  -  Ceaţa  -  Piese de muzeu  -  Feţele dragostei  -  Virus de sticlă  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Joia neagră


S-a descoperit cel mai mare gol cosmic

News TeamPublicat Duminică, 2 Septembrie 2007, ora 16:58

      Astronomii au reperat un imens vid in spatiu, al carui diametru masoara aproape un miliard de ani-lumina.
     
      Golul descoperit de cercetatorii americani nu contine nici materie cosmica normala, precum galaxii sau stele, dar nici particule din misterioasa "materie intunecata", care nu poate fi vazuta direct cu telescoapele.
     
      Gaura se afla in directia constelatiei Eridanus, fiind identificata in urma unei monitorizari realizate cu unde radio, relateaza BBC News. Cercetarile anterioare care au trasat structura uriasa a universului apropiat au aratat cum sint separate galaxiile de spatii imense, insa "haul" adus la lumina de echipa Universitatii din Minnesota este de 1.000 de ori mai mare decit orice se estimase anterior. "Este extrem de dificil chiar si pentru astronomi sa isi dea seama cit de mare este acest vid", declara Lawrence Rudnick, profesor in cadrul institutului din Minnesota.
     
      "Daca am calatori cu viteza luminii, ne-ar lua citiva ani si numai pina la cea mai apropiata stea din galaxia Calea Lactee. Daca am intra insa in acest vid ne-ar trebui un miliard de ani pina am ajunge la capatul lui", completeaza acesta pentru BBC News. Golul americanilor se afla la aproximativ 6-10 miliarde de ani-lumina de noi si antreneaza o bucata considerabila din univers in directia sa.
     
      Echipa de peste Ocean a utilizat date oferite de catre US National Radio Astronomy Observatory din New Mexico, unde sint concentrate nu mai putin de 27 de telescoape radio. Descoperirile se potrivesc cu observatiile asupra "celei mai vechi lumini" din univers, faimoasa radiatie Cosmic Microwave Background, al carei studiu a recompensat mai multi oameni de stiinta cu numeroase Premii Nobel. Radiatia in cauza vine la 380.000 de ani dupa Big Bang, in urma caruia universul s-a racit intr-atit incit a permis existenta atomilor de hidrogen. Inainte de aceasta etapa, spun oamenii de stiinta, universul era atit de fierbinte incit materia si lumina formau un tot unitar, iar intregul cosmos era opac.
     
      La ora actuala, lumina provenita dinspre aceasta radiatie atinge o temperatura de -270 de grade Celsius. Oamenii de stiinta explica acest fenomen printr-o "energie intunecata", cunoscuta destul de putin de specialistii in domeniu, dar care se pare ca accelereaza expansiunea universului. Descoperirea realizata in Minnesota este privita ca o provocare de catre profesorul Rudnick: "Va fi de mare ajutor pentru cei care incearca sa inteleaga dezvoltarea universului. Este un pas mare in studiul cosmologiei".
     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online