evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Mărturisirea lui Abel  -  Jocul Zeilor (I)  -  Meduza (III)  -  Experienţă pecuniară  -  Evadare din Paradis  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Punct. ªi atât  -  Altă Poveste(?) modernă  -  2 fast 4 you  -  Gândacul  -  Avatarul  -  Corespondenţă literară  -  Locul pierdut  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Vrăjitorul  -  Ghavany  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Fălci însângerate  -  Sexibon  -  Feţele dragostei  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Poveste de mahala I : Meciul  -  Fragmente de... viaţă  -  Călătoria unui artist...  -  Sentofagia  -  Macii  -  Fluturi  -  Omu' nostru de "sus"  -  Nouăsprezece zile (II)  -  În noapte  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Hoţul de timp  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Luminile oraşului XV  -  Sunet pentru suflet  -  Variaţiuni pe o temă mai veche  -  Omul invizibil  -  Norma  -  Accidentul  -  În umbra deasă a realităţii  -  Fragmentalism  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Lumină dublă  -  Corabiile lungi  -  Luminile oraşului  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  Valea însângerată  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Meduza (VIII)


Afectaţi de creşterea nivelului planetar

News TeamPublicat Duminică, 2 Septembrie 2007, ora 10:12

      Cercetatori ONU au descoperit care vor fi zonele cele mai afectate de cresterea nivelului planetar daca ghetarii se vor topi în acelasi ritm ca pâna acum si procesul de încalzire globala nu va fi încetinit. Pe harta statelor calamitate este si România.
     
     
      Cresterea nivelului marilor si oceanelor a devenit o realitate în ultimele decenii din cauza topirii ghetarilor. Topirea acestora, afirma oamenii de stiinta care au studiat fenomenul, are drept cauza principala încalzirea globala. Experti ai ONU au întocmit si o harta de risc, aratând care sunt cele mai expuse zone din lume. Printre ele, si România.
     
     
      INUNDATII. În cazul în care procesul de încalzire globala nu va fi redus nivelul Marii Negre ar putea creste cu 3 pâna la 5 metri fata de nivelul actual. În aceste conditii, Delta Dunarii ar putea fi inundata total, întregul curs al Dunarii inferioare urmând sa fie afectat. Malurile vor avea de suferit în special cele îndiguite, iar mari aglomerari urbane din zona, precum Tulcea, Galati si Braila, de pe malul românesc si Vâlcovo, Chilia Veche, Ismail si Reni, ar urma sa fie partial inundate. Simularea realizata la New York arata ca sub ape ar putea ajunge si zona de sud din lunca Prutului si Siretului, precum si Insula Mare a Brailei. De asemenea, si zona litorala a Marii Negre, între Sulina si Vama Veche, este în pericol. Vestea linistitoare, de care multi îsi agata sperantele, este aceea ca prognozele arata o crestere cu maximum trei metri a oceanului planetar în acest secol, influentele cele mai nefaste urmând a fi resimtite abia dupa anul 2100.
     
     
      REACTIE. Autoritatile române spun ca situatia este oarecum sub control. Surse din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile spun ca România a demarat deja programe de salvare a litoralului, ale caror efecte se vor vedea în curând. În plus în ce priveste Dunarea, exista de la începutul anilor 2000 proiectul "Coridorului Verde al Dunarii", care presupune distrugerea digurilor.
     
     
      ÎN LUME. Daca nivelul oceanului planetar va creste cu cinci metri, mai bine de 245 de milioane de oameni vor trebui sa se mute, mai bine de 750.000 de kilometri patrati urmând a ajunge sub ape. Raportul a fost dat publicitatii si va fi analizat la reuniunea din noiembrie de la Valencia a Conventiei ONU pentru Schimbarile Climatice (IPCC).

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online