evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Meduza (V)  -  Caiet de regie  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  Jocul  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Cerc la persoana întâi  -  Puroi II  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Muzica  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Pânza de paianjen  -  Gondolierul  -  Povestea knorgului care îşi caută mama  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Ciorna  -  Sclipiri de Soare  -  Viola  -  Sentofagia  -  Înger în oglindă  -  Satiră robotică  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Colecţionarul  -  Ultima eclipsă (II)  -  Puroi I  -  Vikingul  -  Luminile oraşului XIV  -  Furnizorul de vise  -  Jeopardy  -  Noapte bună, Andrei  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Chat Room  -  Poetul cerşetor  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  Poveste de mahala I : Meciul  -  Păsări de pradă  -  Nu deschideţi uşa  -  O lumânare pentru mama !  -  Icoana  -  Norul de argint  -  Gheşeft  -  Puterea pereche  -  Taxi  -  ªahul de duminică  -  De aici, de sus...  -  Meduza (VII)  -  Clocitorul Josh  -  Anul 10000  -  Halucinaţie  -  Aripile din cer


Hibridul om-animal devine legal în Marea Britanie

News TeamPublicat Duminică, 9 Septembrie 2007, ora 11:31

      Experimentele cu embrioni animalo-umani, considerati posibile leacuri pentru maladii grave, au fost aprobate de guvernul britanic.

     

      Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA), institutie regulatoare din Marea Britanie, a aprobat crearea de embrioni animalo-umani si folosirea lor in cercetare, scrie BBC. Decizia a venit dupa rezultatele unei consultari publice prezentate saptamina aceasta, din care a reiesit ca majoritatea britanicilor sint de acord cu aceasta idee, desi criticii spuneau pina acum ca lumea va fi terifiata de o astfel de mutare. Populatia a imbratisat-o insa pentru potentialul ei de a dezvolta terapii pentru maladii precum Alzheimer. Un comitet pentru acordarea licentelor urmeaza sa organizeze in noiembrie audieri individuale prin care sa evalueze practicile cu embrioni hibrizi, pentru care institutiile King’s College din Londra si Universitatea din Newcastle au facut cereri in urma cu mult timp.

     

      Regulatorul britanic a stabilit ca nu exista nici un motiv pentru care sa previna aceasta cercetare, insa a tinut sa precizeze ca opinia publica i se va opune daca nu este strins incadrata de norme si daca nu conduce la progrese medicale si stiintifice. Practica pentru care s-au luptat cercetatorii se rezuma la imbinarea de celule umane cu ovule animale prelevate de la vaci moarte in scopul extragerii de celule susa, ce au capacitatea de a fi transformate in orice tip de tesut. Embrionii vor fi in proportie de 99% umani, cu o componenta animala de circa 0,1 %, insa vor fi distrusi in timp de 14 zile si nu vor putea fi implantati intr-un uter, fiind folositi doar in cercetare, potrivit constringerilor guvernamentale. In momentul de fata insa, oamenii de stiinta se pot sprijini doar pe ovulele umane ramase in urma tratamentelor de fertilitate. Aceste rezerve sint tot mai reduse si nu sint intotdeauna de buna calitate.

     

      Pina una-alta, cercetatorii au primit cu bucurie hotarirea. "Este o veste minunata si un rezultat pozitiv nu numai pentru munca noastra, ci si pentru progresul stiintei in general. Speram ca va conduce la noi tehnologii de pe urma carora sa beneficieze toata lumea", a catalogat-o Lyle Armstrong, de la Universitatea din Newcastle. "Desi suna dezgustator la o prima vedere, trebuie sa intelegeti ca folosim foarte, foarte putine informatii genetice din ovulele vacilor. Nu ne-am propus sa cream nu stiu ce hibrid bizar intre om si vaca, vrem doar sa intelegem cum functioneaza mai bine celulele susa", explica el, acompaniat si de dr. Stephen Minger de la King’s College. "Oamenii nostri de stiinta de prima mina isi pot duce mai departe acum experimentele din cadrul acestei cercetari de importanta mondiala", s-a pronuntat si medicul liberal-democrat Evan Harris, membru al Comitetului pentru stiinta si tehnologie din Camera Comunelor, care a sprijinit ideea. La rindul sau, dr. Tony Calland, presedintele Comisiei de etica a Asociatiei Medicale Britanice, atribuie practicilor cu embrioni hibrizi "progrese majore in gasirea unor tratamente pentru Alzheimer sau Parkinson".

     

      Mai putin entuziasmate de isprava celor de la HFEA s-au aratat o serie de ONG-uri. "Nu e vorba doar despre dezgust, ci si despre obiectii morale si etice legate de aceasta cercetare si de modul in care este ea promovata", "deplinge" Anthony Ozimic, secretarul Societatii de Protectie a Copiilor Nenascuti, decizia institutiei. Josephine Quintavalle, reprezentanta unui grup militant pentru etica in reproducere, crede ca decizia trebuia sa apartina Parlamentului britanic. "Utilizarea embrionilor hibrizi nu a fost niciodata acceptata. Este o ofensa adusa oamenilor si animalelor". Quintavalle atrage atentia si asupra faptului ca publicul este destul de divizat in privinta aplicatiilor ulterioare, acesta dorind sa sprijine proiectul doar atit timp cit acesta este strict legiferat si utilizat doar in medicina.

     

      Spre deosebire de britanici, restul omenirii este mai sceptica fata de un embrion animalo-uman. In Australia se permite folosirea embrionilor in cercetare, insa hibrizii sint interzisi. Singura exceptie o constituie testarea calitatii spermei. Si in Canada, legislatia interzice practica tocmai acceptata in Regatul Unit. In Statele Unite, fondurile federale pot fi utilizate doar pentru cercetarea care include embrioni deja existenti, precum cei rezultati in urma tratamentelor de fertilitate. In alte tari nu exista legislatie in ceea ce priveste embrionii hibrizi. Italia si Germania au aceeasi legislatie ca peste Ocean, in timp ce Austria, Norvegia si Tunisia interzic orice fel de cercetare pe embrioni.

Sursa :   Cotidianul.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online