evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Gender X  -  Pierderea  -  Timpul schimbării  -  Sunet pentru suflet  -  Iluzia viselor  -  John-486  -  Babylon Five: Mercenarii  -  Lumina de jad  -  Mamă de duminică  -  O noapte într-un ceas  -  Pulbere de stele  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Luminile oraşului XXV  -  Luminile oraşului XIII  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Canicula  -  Fugind pe cerc  -  Întunericul de dincolo  -  De acum şi până-n noapte  -  Ciorna  -  Aseară...  -  Duhovnicul  -  Lumea lui Ingo  -  În umbra deasă a realităţii  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Luminile oraşului XXVII  -  Visul  -  Enigma de cristal  -  Citadela Asociaţiei  -  Fata mării, Poliana  -  Schimbare de management  -  Jocul  -  Himera  -  Mamal - Despărţirea  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Mămica şi El Diablo  -  Război total  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Fără doar şi poate  -  Lunga vară  -  Salvatorul  -  Jocul Zeilor (II)  -  Follow-Me  -  Ankirah  -  Elegie pentru Jeromed  -  Proces neverbal  -  Legendele Căutării  -  Jocul Zeilor (IV)  -  Pânza de păianjen  -  Dumnezeul unei lumi mărunte


Zece descoperiri epocale venite din Chicago

News TeamPublicat Duminică, 21 Octombrie 2007, ora 09:22

      Telefonul mobil, casetele audio-video sau tratamentul contra cancerului n-ar fi existat fara contributia cercetatorilor din Chicago.
     
      Ziarul american „Harald News“ a surprins zece descoperiri stiintifice care au marcat lumea de azi. Toate sint patentate de cercetatori proveniti din mediul academic si tehnic din Chicago.
     
      1. Prima reactie nucleara controlata a fost provocata experimental in 1942 de un colectiv de la Universitatea din Chicago, avindu-l in frunte pe savantul Enrico Fermi. S-a demonstrat astfel ca reactia nucleara in lant poate fi controlata.
     
      2. Telefonul mobil a fost inventat de Martin Cooper, un inginer de sistem de la compania de telecomunicatii Motorola, plasata intr-o suburbie a orasului Chicago. Cooper a dat primul telefon in aprilie 1973.
     
      3. In aceeasi metropola americana a fost descoperit tratamentul hormonal pentru cancerul la sin si la prostata. Autorul novatorului tratament este dr. Charles Brenton Huggins, laureat cu Nobel in 1966.
     
      4. Consilier stiintific de la Institutul de Tehnologie din Illinois, Marvin Camras pune bazele inregistrarii magnetice in anii ’30-’40, care vor fi aplicate in producerea casetelor audio si video.
     
      5. Vindecarea malariei este pusa la punct de doi doctori din Chicago, Lowell Coggeshall si Alf Alving.
     
      6. Chicago are meritul de a fi impus „moda“ zgire-norilor, aparuta din nevoia de a avea tot mai multe spatii pentru birouri in zona centrala a orasului.
     
      7. Existenta cuarcilor „top“ (cuarcii fiind particulele din care sint constituiti protonii si neutronii) a fost dovedita in anii ’90 la Acceleratorul Fermi din Batavia, o localitate apropiata de Chicago.
     
      8. Doctorul Janet Rowley de la Universitatea din Chicago a descoperit in ce fel anumite gene canceroase pot grabi boala schimbindu-si pozitiile pe lantul ADN-ului. Descoperirea e importanta, ajutind la gasirea unor medicamente mai eficiente.
     
      9. Cunoscuta metoda bazata pe izotopul de carbon 14, folosita in datarea vechimii obiectelor, este inventata de cercetatorul Willard Libby de la Universitatea din Chicago.
     
      10. De la aceeasi institutie provine si profesorul R.R. Bensley, autorul unor cercetari esentiale asupra insulinei, ce vor fi utilizate mai apoi in punerea la punct a unor tratamente pentru diabetici.
     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online