evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Fragmente de... viaţă  -  Cel care nu mai e  -  Mamal - Oraşul  -  Cap de listă  -  Darul divin  -  Trenul  -  Tolaie  -  Omul cu păsări  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Alertă !  -  Lumina de jad  -  Piatra  -  Andru  -  Îndelunga aşteptare  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Peştele albastru  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Războiul  -  Poză de buletin  -  Oglinda îngerilor  -  Dincolo de ceţuri  -  Delir  -  Outland  -  Theron Girradus  -  Echilibrul  -  Ghavany  -  Întunericul vieţii  -  Omul invizibil  -  Cadoul  -  Planeta Fantomă  -  Ultima eclipsă (I)  -  Brăduţul  -  Limoniu  -  Întâlnirea  -  Povestea trenului  -  Recurent  -  Valea blestemată  -  Principiul alibiului  -  Mergem acasă  -  O nouă zi  -  Vatmanul - Anton şi Marcel  -  Uezen  -  Între ziduri  -  Dimineaţă târzie  -  Submarinul Roşu  -  Atalia  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Printre oameni  -  Greaţă  -  Ea, eu şi ei


Chinezii îşi pregătesc drumul spre Lună

News TeamPublicat Duminică, 21 Octombrie 2007, ora 09:22

      China va lansa prima sonda spatiala lunara saptamina viitoare, eveniment pentru care au fost puse deja la dispozitie 2.000 de bilete, in cadrul proiectului de a duce un om pe Luna in urmatorii 15 ani.
     
      Inzestrata cu dispozitive de fotografiat avansate si spectrometre dotate cu raze X, sonda spatiala, botezata Chang’e One dupa zeita chineza care a zburat pina la astrul noptii, va capta in imagini 3D suprafata acestuia si va analiza praful lunar, informeaza Reuters. Chang’e One este programata pentru lansare la Xichang Satellite Launch Center, in provincia Sichuan, vinerea viitoare, pe 26 octombrie.
     
      „Ne-am luat sute de masuri de precautie pentru a asigura o lansare de succes. Desi riscurile sint mari, sintem increzatori“, a spus Zhang Qingwei, ministrul Comisiei pentru Stiinta, Tehnologie si Industrie din cadrul Departamentului de Aparare Nationala. Acesta a explicat ca data lansarii a fost aleasa gratie conditiilor bune de vreme, sonda fiind deja transportata la locul de unde va fi propulsata. „Proiectul chinez de explorare a Lunii are scopuri pacifiste“, a tinut Zhang Qingwei sa spulbere suspiciunile. Guvernul chinez a pus la dispozitie 2.000 de bilete pentru evenimentul de vinerea viitoare, pretul unui loc la o distanta de 2,5 kilometri de locul lansarii fiind in jur de 75 de euro.
     
      Chang’e One va deschide un proiect de explorare a astrului noptii in trei faze. In cea de-a doua etapa, programata pentru 2012, chinezii vor sa trimita in spatiu un vehicul lunar, apoi, intr-o ultima faza, un altul care sa aselenizeze si sa colecteze mostre inainte de a se intoarce pe Pamint. Plasarea unui om pe Luna in urmatorii 15 ani este un alt mare tel al Chinei, care vrea sa inalte o baza pe astrul noptii dupa 2020. Programul de explorare spatiala chinez a progresat mult de cind fostul lider Mao Zedong s-a plins ca tara pe care o conduce nu e in stare sa lanseze nici macar un cartof in spatiu. In 2003, China devenea a treia tara, dupa fosta URSS si SUA, care trimitea un om in spatiu la bordul unei rachete proprii, iar in octombrie 2005 a plasat doi astronauti pe orbita.
     
     
      Inca o baza de lansare la Ecuator
     
      La sfirsitul lunii septembrie, guvernul chinez a anuntat ca doreste sa ridice o a patra baza de lansare pentru navete spatiale, mai apropiata de Ecuator, pe insula Hainan, potrivit MEDIAFAX. Orasul Wenchang, aflat in nord-estul insulei, va permite cresterea capacitatii rachetelor purtatoare si a duratei de viata a satelitilor datorita vecinatatii cu Ecuatorul, unde viteza de antrenare, gratie rotatiei Pamintului, este maxima. Se adauga ca avantaj si accesul direct la mare, spre deosebire de celelalte trei baze situate pe teritoriu chinez, la mare departare de coaste.
     
     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online