evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Dimineaţă târzie  -  Icoana  -  Cerc la persoana întâi  -  Halta părăsită  -  Perdeaua lui Simon  -  Proză absurdă  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Enigma de cristal  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Eu, Singularul Absolut  -  Inelele lui Saturn  -  Elegie pentru Jeromed  -  Octopolul  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Legenda "OMU"-rilor  -  Pulbere de stele  -  O nouă zi  -  Uşa de la baie  -  Planeta Fantomă  -  Simbioza  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Orb  -  Resacul Timpului  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Străinul  -  Luminile oraşului XX  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Apariţie editorială: Victoriţa Duţu - "Ilinca"  -  Lunea Maniacilor  -  Luminile oraşului XXXI  -  Luminile oraşului XIV  -  O lumânare pentru mama !  -  Gondolierul  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  Canicula  -  Unii îmi zic Charon...  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Universul lent  -  Aniversarea  -  Gena morţii este instituirea metafizicii moderne  -  Criminali Umanitari  -  Follow-Me  -  Vară cu ciocănitori  -  10 minute pâna la explozie  -  Norul de argint  -  Lumina de jad  -  Lacul negru  -  Jocul  -  O dimineaţă perfectă  -  Fata morgana


Columbus pleacă pe orbită

Cu o intarziere de peste trei ani, laboratorul european isi va lua locul la bordul Statiei Spatiale Internationale.

News TeamPublicat Sâmbătă, 8 Decembrie 2007, ora 20:16

      Dupa atasarea modulului Harmony, in octombrie, Statia Spatiala Internationala (ISS) asteapta acum sosirea lui Columbus, un laborator stiintific complex, creat de specialistii Agentiei Spatiale Europene (ESA). Modulul Columbus trebuia lansat joi, la bordul navetei spatiale Atlantis, insa misiunea a fost amanata initial pentru „cel putin 24 de ore”, apoi cel mai devreme pentru sambata, din cauza unor „anomalii tehnice”.
     
      Durata de functionare a Columbus este de cel putin 10 ani, timp in care modulul echipat cu unele dintre cele mai moderne echipamente stiintifice va servi la desfasurarea mai multor experimente, preponderent biologice, in conditii de imponderabilitate - de ordinul sutelor in fiecare an. Spatiul interior limitat gazduieste zece „panouri-laborator”.
     
      15 ani de pregatire
     
      Constructia lui Columbus, care a costat 1,3 miliarde de euro, a fost lansata in 1992, dupa mai multi ani de amanari. Proiectul initial ar fi trebuit sa debuteze in 1982, iar instalarea sa ca parte a Statiei Spatiale Internationale trebuia sa se produca in anul 2004.
     
      Columbus va fi controlat din incinta Centrului german de Operatiuni Spatiale de la Oberpfaffenhofen, din apropiere de München. Germania este de departe principalul contributor la acest proiect, finantand 41% din costurile totale, urmata de Italia (23%) si Franta (18%).
     
      Tandem franco-german pe orbita
     
      Din misiunea responsabila cu lansarea, asigurata de NASA, fac parte un astronaut german si unul francez. Naveta Atlantis dispune acum de o fereastra de lansare care se va inchide pe 13 decembrie, urmatoarea fiind plasata spre inceputul lunii ianuarie 2008. In cazul in care misiunea va fi lansata cu succes in cursul zilei de astazi, durata misiunii va fi de 11 zile, timp in care germanul Hans Schlegel si francezul Leopold Eyhats vor lucra la atasarea modulului Columbus la SSI.
     
      Conceput pentru a fi transportat in cala navetei, Columbus are forma unui cilindru cu lungimea de 7 metri si diametrul de 4,5 metri. Masa modulului dotat cu toate echipamentele este de 19,3 tone.

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online