evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Drumul spre  -  Copilul gheţii  -  Sentofagia  -  Conştiinţa împăcată  -  Luminile oraşului II  -  Luminile oraşului XXV  -  Pierderea  -  Rapsodia  -  Timpul schimbării  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Lacrimi de stea  -  Răscrucea  -  Virus de sticlă  -  Meduza (VI)  -  Kamikaze  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Cioara  -  Sunet pentru suflet  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Război obişnuit  -  BO  -  Pasomii  -  Geneza  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Text experimental  -  Fragile  -  Archeopterix  -  Dansând pe sârmă  -  Turnul de calcar  -  Ultima frontieră  -  Jocul Zeilor (VI)  -  Taina leului  -  Prima pagină  -  Muzeu Apocaliptic  -  Lacul negru  -  Lumina neagră  -  Mr. Loverman  -  Dincolo de ceţuri  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Fata mării, Poliana  -  Uşa de la baie  -  Trenul  -  Vatmanul - O pasiune  -  Labirintul de gheaţă  -  Octopolul  -  Fotografii  -  Bumerangul lui Zeeler  -  Un viol ratat (Din neant)


Hainele cu nanotuburi vor putea alimenta laptop-urile

News TeamPublicat Duminică, 17 Februarie 2008, ora 10:23

      Frecarea nanotuburilor de oxid de zinc implantate in jurul fibrelor textile permite recuperarea energiei, solare, eoliene sau a celei rezultate din miscarea corpului uman, pentru a produce electricitate, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, informeaza AFP.
      Aceste nanotuburi poseda proprietati piezoelectrice, adica se polarizeaza electric unele pe celelalte sub efectul unei forte mecanice.
      "Pentru a capta energia vibratiilor produse de mersul pe jos, de bataile inimii, de zgomotul ambiant sau de circulatia aerului, este important sa exploram energii inovatoare care functioneaza la frecvente slabe (sub 10 hertzi) bazate pe materiale suple", spun cercetatorii de la Institutul de tehnologie Georgia, din Atlanta, Statele Unite.
      Asemenea tesaturi ar putea fi utilizate pentru fabricarea unor haine care sa alimenteze micile aparate electronice. Nanotuburile ar putea fi, de asemenea, implantate in perdele sau corturi pentru a capta energia eoliana, vibratiile sonore sau alte forme de energie mecanica.
      Tuburile implantate pe fire au un diametru cuprins intre 50 si 200 nanometri (1/5.000-ime de milimetru - 1/20.000-ime de milimetru) si o lungime de aproximativ 3,5 microni (aproximativ 1/300-ime de milimetru).
      La finalul procesului de fabricare a tesaturii, doua straturi de tetraetoxisilan (TEOS) sunt adaugate de o parte si de alta a fibrei pentru a asigura suplete si a lega nanotuburile intre ele.

Sursa :   Descopera.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online