evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Sub nori  -  Octopolul  -  Je t'aime mélancolie  -  Jocul Zeilor (I)  -  Cunoaştere  -  Ghavany  -  Novicele  -  Luminile oraşului XXV  -  Recurent  -  Răscrucea  -  Poveste de viaţă  -  Cu preţul morţii  -  Drumul spre (II)  -  Nopţi albe, zile negre  -  Aer  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie  -  Fabrica de vise  -  Submarinul Roşu  -  O scânteie într-un ocean de linişte  -  Planeta Fantomă  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Dumnezeul unei lumi mărunte  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Fiii lui Rawser  -  Norma  -  Lecţie de Umanitate !?  -  O Poveste (?) modernă  -  Contrapaganda  -  Vară cu ciocănitori  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Cărăușul  -  Outland  -  Elixirul vieţii  -  Iubirea de pe Venus  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Cincizeci  -  Mamă de duminică  -  Gena morţii este instituirea metafizicii moderne  -  Pescarul la apus  -  Bumerangul lui Zeeler  -  O şansă pentru câţiva  -  Meduza (VII)  -  Visătorul  -  Nebunul  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Fata morgana  -  Tahiji  -  Mutare disciplinară  -  Luminile oraşului XVIII  -  Nu deschideţi uşa


Prunariu: Există extratereştri, dar secretul este bine păstrat

News TeamPublicat Joi, 24 Aprilie 2008, ora 14:23

      Astronautii cred ca exista nave extraterestre care monitorizeaza Pamåntul, dar se feresc sa vorbeasca deschis despre aceste subiecte. Dezvaluirea unui astfel de caz i-ar exclude din programele de zbor. Birocratii si militarii mentin secrete rapoartele despre OZN-uri pentru ca nu pot explica si controla fenomenul. Raportul privind un incident OZN la Aeroportul Kogalniceanu a fost ingropat, ne dezvaluie Dumitru Dorin Prunariu, primul romån care a zburat vreodata in spatiul cosmic. Prunariu este de profesie inginer aeronautic si conduce Oficiul Romån pentru Stiinta si Tehnologie. Face parte din echipa internationala de cercetatori care va propune Consiliului de Securitate al ONU planul de interventie in caz de impact cu un asteroid, care ar putea declansa catastrofe la nivel planetar. Comisia se reuneste, chiar in aceasta saptamåna, in Costa Rica, zona in care se presupune ca ar putea lovi Pamåntul, in 2029, asteroidul Apophis.

     

      - Cine se ocupa de interceptarea OZN-urilor?

     

      - La nivel stiintific, este acceptata ideea ca nu suntem

      singuri. Sa recunoastem insa ca suntem intr-o faza tehnologica prea putin dezvoltata pentru a putea patrunde adanc in Univers. Exista o organizatie internationala civila, numita SETI, practic o retea de telescoape care supravegheaza cerul. Se cauta viata inteligenta aflata la mare departare: mii de ani-lumina de Pamant. Practic, se urmareste orice semnal care ar putea sa aiba o anumita logica si care ar putea fi emis de fiinte inteligente. In unele tari au existat si probabil ca mai exista inca institutii care se ocupa efectiv cu identificarea OZN-urilor, care sunt deja obiecte palpabile, ajunse in imediata apropiere a Pamantului si care pot fi vizualizate. In timpul Razboiului Rece, orice descoperire in acest sens era tinuta la secret, pentru ca putea fi vorba despre o tehnologie mai avansata decat cele pe care le folosim noi, tehnologie care putea fi utilizata apoi impotriva adversarului. Chiar si in prezent, unele rapoarte, clasificate pentru 40-50 de ani, sunt tinute la secret. Probabil ca abia generatia urmatoare le va cunoaste. Intre timp, au mai iesit la suprafata diferite informatii, care au fost rapid decredibilizate de cei interesati. Este relativ usor sa distrugi increderea publicului in astfel de informatii. Desi nu am vazut OZN-uri, eu sunt convins ca acestea exista.

     

      - Cum se deplaseaza acestea la distante atat de mari?

     

      - Inca de pe vremea lui Einstein se vorbeste despre interactiunea campului gravitational cu cel magnetic. Prin anii ’50, un om de stiinta german a reusit sa definitiveze aceasta teorie, iar acum cativa ani s-a reusit sa se demonstreze experimental ca un camp electromagnetic extrem de puternic poate sa modifice campul gravitational. Astfel, daca ajungem la o tehnologie care sa produca camp electromagnetic puternic, putem modifica local campul gravitational si putem calatori in Univers cu viteze mari, pe distante extrem de mari, fara a simti acceleratia. Cu tehnologia din prezent, am avea nevoie de generatii intregi pentru a calatori in afara sistemului nostru solar. Cu noua tehnologie... Putem banui ca OZN-urile care vin pe Pamant stapanesc de mult aceste legi ale fizicii, pe care noi abia le descoperim, si ca le utilizeaza. Sa nu uitam ca marile descoperiri, in mai toate domeniile, au fost facute in ultimele sute de ani. Daca ne gandim ca o civilizatie ar putea fi cu doar 5.000 de ani inaintea noastra, ceea ce inseamna o clipa, la scara istoriei, din punct de vedere tehnologic s-ar plasa la un nivel inimaginabil pentru om, in prezent.

     

      - Se fac pregatiri pentru intalnirea cu o civilizatie extraterestra?

     

      - In mod evident nu. Fenomenul se considera suficient de rar si de aleatoriu pentru a nu necesita o pregatire pentru intalniri de gradul 3. Nu exista planuri pentru asa ceva, nu exista o conceptie unitara la nivel mondial. Daca va fi cazul, se va aduna un grup de specialisti, in special din armata.

     

      - Armata functioneaza dupa o logica a confruntarii. Nu este riscant sa o lasi sa atace o civilizatie mult superioara tehnologic?

     

      - Orice intruziune in spatiul aerian sau terestru al unui

      stat, de catre un vehicul necunoscut, constituie o amenintare la siguranta nationala, iar de acest lucru raspunde armata. Mijloacele de detectare ale armatelor puternice sunt suficient de sofisticate sa determine despre ce este vorba si daca este nevoie de o interventie ofensiva. In orice caz, daca extraterestrii ar fi avut vreo intentie ofensiva, am fi “simtit-o” pana acum.

      Omul ar putea fi o incrucisare intre maimute si extraterestri

     

      - Care este implicarea lor in viata pe Pamant? Care ar putea fi intentiile acestora?

     

      - Exista teorii conform carora noi am fi cobai pe propria noastra planeta si ca aparitia vietii pe Terra nu s-a realizat conform teriei evolutioniste a lui Darwin, ci a fost nevoie de un “sambure”, de o interventie din exterior, care sa transforme maimutele in fiinte inteligente, cu aspectul nostru. Interventia ar fi venit din alta parte. Se pune problema ca viata ar fi putut ajunge pe Pamant ca structura ADN, vectorizata de o cometa. Insa teoria merge si mai departe si vorbeste despre aducerea aici a unor fiinte care, incrucisate cu cele de pe Pamant, sa fi dat nastere la populatia umana. Sa nu uitam, ca in toate descrierile, fiintele care ar cobori din OZN-uri sunt exact partea care ar continua transferul de la maimuta la om.

     

      - Ne puteti relata vreo experienta legata de acest fenomen?

     

      - Va pot relata o intamplare a unui coleg rus, care in timpul unei expeditii a vazut doua OZN-uri care au zburat paralel cu nava, apoi au disparut. La intoarcere, a relatat sefilor, dar acestia au avut o reactie negativa, spunandu-i ca el a fost trimis in cosmos pentru misiuni stiintifice, bine determinate de la sol. Practic, a fost convins sa nu mai povesteasca nimanui acest incident. Daca vrei sa mai zbori, ocupa-te de zboruri, nu de interviuri, i s-a spus. Omul neaga, de fiecare data cand este intrebat de reporteri, intalnirea cu acele obiecte.

     

     

      - Pot fi detectate OZN-urile de radar?

     

      -Unele da. Am avut si in Romania un caz, in cadrul aviatiei militare, inainte de ’89, cand ofiterul de serviciu de la baza de la Kogalniceanu a relatat ca pe cer este o formatie de 9 obiecte zburatoare, care se deplaseaza cu o viteza foarte mare. Comandantii puteau ordona celula de alarma, adica ridicarea avioanelor de lupta si urmarirea lor, dar nu au cerut decat observarea lor de la sol. Masuratorile radar au aratat ca viteza lor era de aproximativ 6000 de km/h, ca erau obiecte fizice, luminoase si care au disparut undeva pe Marea Neagra, spre Rusia. La 6000 de km/h nu putea fi un avion, nici o racheta care se dezintegra, pentru ca viteza nu ar fi fost constanta. S-a facut un raport, nu i s-a gasit o explicatie si problema a fost abandonata. Este o atitudine, as zice... normala, in orice institutie de tip birocratic, asa cum e armata. Astfel se explica, intr-o oarecare masura, de ce raman secrete astfel de intalniri: daca tot nu poti interveni, daca nu ai mijloace comparabile cu ale urmaritului, mai bine pretinzi ca este o eroare, ca fenomenul pe care nu il intelegi nu exista.

     

      - Ce combustibil folosesc?

     

      - E greu de spus, dar cu siguranta sunt multe fenomene fizice pe care noi inca nu le cunoastem. Este posibil ca batalia pentru resurse, care pe Pamant este in plina desfasurare, in cazul civilizatiilor mai inteligente sa fie deja depasita. Probabil ca Pamantul, permanent monitorizat din afara, este observat de civilizatii mai inteligente, dar acestea o fac discret, fiindca nu vor sa interfereze cu viata de aici.

      Batalia

      pentru cucerirea Lunii

     

      - De ce nu se realizeaza un zbor international pe Luna?

     

      - Exista o abordare dintr-o perspectiva noua, economica, a Lunii. Japonezii au demarat deja un program de studiere aprofundata a astrului, chinezii au anuntat ca in aproximativ 15 ani vor pune un om pe Luna, iar indienii au anuntat ca pregatesc misiuni lunare. Concurenta economica este foarte inversunata. Este vorba, practic, de un nou razboi, unul economic. Iar Luna incepe sa fie vazuta ca un potential economic suficient de mare pentru tara care incepe sa o exploateze. Concurenta este prea mare pentru a se uni fortele. Impreuna nu se fac decat misiuni pur stiintifice.

     

     

      Filmele artistice sunt fictiune

     

      - Au trecut peste 60 de milioane de ani de la ultimul impact cu un asteroid mare. Ce s-ar intampla daca s-ar repeta istoria?

      - Sunt aproximativ 65 de milioane de ani de cand, in urma impactului cu un asteroid mare, ale carui urme se pot vedea in Mexic, au disparut dinozaurii si s-a lasat loc dezvoltarii mamiferelor. Daca ar avea loc un impact cu un asteroid asemanator, s-ar periclita existenta omului pe Pamant, pentru ca ar crea modificari majore la nivelul scoartei terestre, sa nu mai vorbim de cutremure, tsunami, vulcani reactivati.

      - Putem preveni un astfel de incident?

      - Deocamdata nu avem capacitatea de a preveni, in schimb, avem capacitatea de a prevedea un eventual impact. Diferenta dintre impactul cu un asteroid, fata de orice alt dezastru natural, este ca acesta poate fi prevazut cu ani inainte. In momentul de fata, NASA are sarcina de a cataloga cel putin 90% din toti asteroizii cu potential de a ciocni Pamantul si care au diametrul mai mare de 40 de metri, pana in 2020. Pericolul a existat permanent. Numai ca acum incepem sa il constientizam.

      - Se apropie vreun asteroid periculos de Pamant?

      - In momentul de fata, este determinat si se afla

      deja in atentia opiniei publice asteroidul Apophis, care in 2029 va trece la o altitudine de aproximativ 40.000 de km deasupra Pamantului. La 36.000 de km sunt satelitii geostationari, ceea ce a dat nastere speculatiilor conform carora NASA nu ar fi luat in calcul o eventuala ciocnire a asteroidului cu acestia, care

      i-ar schimba orbita si ar putea produce un eventual impact cu Pamantul. Ipoteza este numai teoretica, iar NASA a asigurat ca Apophis nu va ajunge la nivelul satelitilor geostationari, a caror ciocnire accidentala

      l-ar putea, teoretic, indrepta spre Pamant. Traiectoria asteroidului Apophis, in cel mai rau caz, ar putea intersecta Pamantul undeva in zona Siberiei, va taia Oceanul Pacific, iar posibilitatea maxima de impact va fi in zona Pacific-America Centrala. Ar putea deci lovi tot acolo unde a lovit asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor. Apophis are un diametru de aproximativ 320 de m. In caz de impact in Pacific, va provoca un puternic tsunami care ar putea matura California, iar daca va cadea pe continent, pierderile pot fi chiar mai mari.

     

     

      Tehnologiile pentru evitarea impactului nu sunt gata inca

     

      - Cum ne pregatim de salvarea Pamantului?

      - In prima faza, cea in care ne aflam in prezent, se fac calcule pentru a prevedea impactul. S-a constituit un grup de lucru, din care fac parte si eu, care analizeaza toate obiectele ceresti care se apropie de Pamant. Se elaboreaza scenarii de interventie, prin dezbateri cu personalitati din diferite domenii, inclusiv cel juridic, social sau psihologic, pentru ca un eventual impact cu un asteroid are implicatii importante si in aceste domenii. Se va elabora un document care va fi supus spre analiza Adunarii Generale a ONU. Acesta va contine responsabilitati si posibile masuri pe care le poate lua omenirea. Saptamana aceasta se organizeaza in Costa Rica - tara care ar putea fi afectata in cazul unui eventual impact cu Apophis – cel de-al treilea grup de lucru, iar in toamna, la San Francisco va avea loc ultimul seminar, dupa care se va realiza raportul care se va trimite la ONU si la sefii de state, in primavara anului viitor. Deciziile vor fi luate de Consiliul de Securitate ONU, fiind vorba despre o problema de securitate la scara planetara.

      - Care sunt posibilele scenarii ale evitarii impactului?

      - Masurile trebuie luate cu ani inainte ca asteroidul sa ajunga in preajma Pamantului. Incepem cu masuri de prevenire, care includ intr-o prima etapa dezvoltarea unor tehnologii de deplasare pana la asteroid si deviere a orbitei acestuia.

      Ne-ar trebui o nava cosmica cu motoare care functioneaza cu energii neconventionale. Se dezvolta in acest moment motoarele cu plasma, de 10 ori mai puternice decat cele traditionale. O solutie ar fi ca nava sa intre in contact cu asteroidul si sa-l impinga, schimbandu-i traiectoria. Sau sa exercite o influenta gravitationala. Pentru aceasta, nava ar trebui sa aiba o greutate de cateva zeci de tone, cel putin.

      - Este utila bombardarea?

      - In caz ca aceste masuri nu au avut efect sau in caz ca nu s-au putut pune in practica, iar asteroidul se afla la cateva luni de Pamant, ultima varianta, riscanta, de altfel, este trimiterea unei incarcaturi nucleare, prin explozia careia sa se schimbe orbita asteroidului sau sa se sparga in multe bucati mai mici, care nu vor provoca un impact cu consecinte majore. Din pacate, nu sunt concepute nave sau tehnologii pentru niciunul din aceste scenarii, in momentul de fata. Pentru incarcatura nucleara ne-ar trebui o racheta capabila sa o transporte la distante mari, dar aceasta nu este nici macar in stadiul de proiect. Cele mai mari pagube in cazul unui impact cu un asteroid de dimensiune medie nu sunt cele umane, caci zona afectata poate fi evacuata din vreme, ci pagubele materiale. Statele respective trebuie sa poata muta rapid si fara convulsii sociale populatii mari, sa le asigure cazare si rezerve de hrana suficiente si sa mentina ordinea in saptamanile de dupa impact, atunci cand comunicatiile sunt intrerupte, iar fortele de ordine covarsite de amploarea interventiei.

     

      Un asteroid mare va sparge scoarta terestra

      Un asteroid care are un diametru de la 500 de metri pana la un kilometru poate sa duca la disparitia vietii de pe Pamant. La aceasta dimensiune, impactul sparge scoarta terestra pana la zona magmatica. O gaura de cateva sute de metri, intr-o zona in care exista gaze la temperaturi de cateva mii de grade va evapora oceanele, un nor puternic de gaze fierbinti va inconjura Pamantul, ceea ce va duce la distrugerea vegetatiei si oricarui fel de viata, ca intr-un razboi atomic. Este posibil ca un impact cu un astfel de asteroid sa duca si la ruperea unei bucati din planeta noastra, exact asa cum se presupune ca s-a format luna.

     

Sursa :   Gardianul.ro
Comentarii (2)  
ionut caragea
Marţi, 3 Iunie 2008, ora 15:27

Poate ne va spune domnul Prunariu si despre piramidele de pe Marte, despre satelitul planetei Marte - Phobos si doua navete care au disparut in preajma lui, despre sistemul Aldebaran si planeta Sumeran si stabilirea acelei civilizatii pe Marte, despre experientele cu OZN-uri din ce-l de-al doilea razboi mondial, despre energia magnetica. Bineinteles, astea le-am citit si eu pe ici pe colo, adevar sau realitate?
Sigur ca exista si extraterestri, dar secretul este pastrat de cine? Acei conducatori ai lumii din umbra care doresc in cintinuare ca gogosile religioase sa fie bune la gust? Oricum doctrinele religioase trebuiesc schimbate, inlocuite cu altele. Vor gasi ei cavalerii mesei rotunde alte metode pentru a obtine profituri si a controla lumea. Ramane de vazut.

Em
Joi, 22 Mai 2008, ora 11:49

Pasionata fiind de mica de acest subiect, al existentei inteligentei extraterestre, am "imbratisat" teoria conform careia suntem "rezultatul" incrucisarii, la un moment dat a maimutei cu EI...
Nu vreau sa par atee,dar am avut dintotdeauna credinta ca Iisus insasi e unul dintre EI, sau ca EI au pus la care aparitia Lui in forma umana pe Pamant pentru a ne imprima convingerea si credinta in CEVA.
Trecand dincolo de religiozitate, conceperea Lui(aparitia Luminii si Vocii ca o instiintau pe Maica Domnului ca va avea un fiu-vezi descrierea unui episod de rapire), Invierea si ridicarea la Ceruri, toate inclina sa dea crezare acestei ipoteze.
Acum ca si Vaticanul a recunoscut existenta extraterestrilor, lucrurile par sa capete alte conotatii.
Se va vedea in viitor care v-a fi mersul lucrurilor.

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online