evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Vatmanul - O pasiune  -  Cum să te fereşti de urs  -  Marea Neagră. Iulie  -  Exterminatorul  -  Chat Room  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Mesajul  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Revederea de 20 de ani  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Regele animalelor  -  Lunea Maniacilor  -  Triunghiul roşu  -  Luminile oraşului XXVI  -  Nick  -  2 fast 4 you  -  Experimentul  -  Peştera I  -  Calul cruciatului  -  Antarctic City  -  Alfa şi Omega  -  Darul divin  -  Luminile oraşului  -  Călătoria unui artist...  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Experimentul  -  Nebunul  -  Limoniu  -  Plastic  -  Tolaie  -  Ghavany  -  Meduza (III)  -  Oglinda  -  Lumina neagră  -  Arătarea  -  Fata din vis  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Omul cu păsări  -  Întreg  -  Secretul  -  Pendulul municipal. "La dolce vita"  -  Somnul uitării  -  Umbra  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Tânăr si încă nescris  -  Solilocviu  -  Fotografii  -  Follow-Me  -  Clocitorul Josh


Cutremurul din China, presimţit de mii de animale

News TeamPublicat Duminică, 25 Mai 2008, ora 16:30

      Numărul de decese cauzate de devastatorul cutremur din China ar fi putut fi mult mai mic dacă autorităţile ţineau seama de avertismentele transmise de animale. Aceasta e ideea care circulă printre milioane de chinezi îndureraţi de pierderea celor dragi, amplificată de teoriile vehiculate în blogosferă, dar care a fost analizată şi de Associated Press (AP). Astfel, se pare că nu este vorba doar de o isterie generală, ci cel puţin de un sâmbure de adevăr, căci „semnele” invocate de bloggeri au existat într-adevăr. Încă de la jumătatea lunii aprilie, autorităţile ar fi trebuit să fie alertate de evaporarea unui întreg lac din oraşul Enshi, situat la circa 500 km de epicentru.
     
      Apoi, cu trei zile înainte de seism, mii de broaşte au invadat străzile din oraşul Mianzhu, unde aveau să moară mii de oameni. Localnicii au alertat autorităţile, speriaţi de acest „semn rău” care, potrivit credinţelor populare, prevesteşte un dezastru natural. Totuşi, cu două zile înainte de seism, un oficial local declara într-un ziar că nu e nimic anormal. Apoi, în ziua cutremurului, zebrele dintr-o gradină zoologică au început să se izbească cu capul de ţarcuri, elefanţii erau agitaţi, iar leii şi tigrii se plimbau „exact ca leul în cuşcă”, la vremea când, de regulă, şi-ar fi făcut somnul de după-amiază. În fine, cu cinci minute înainte de cutremur, păunii din aceeaşi grădină zoologică (situată la circa 700 km nord-est de epicentru) au început să facă gălăgie.
     
      În iarna anului 1975, autorităţile din oraşul Haicheng (în nord-estul ţării) au ţinut seama de asemenea semne reuşind să evacueze majoritatea populaţiei cu o zi înainte de un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter. Şi atunci au murit 2.000 de oameni, însă numărul a fost mult mai mic decât cele 70.000 victime estimate a fi produse de cutremurul de 7,6 grade de la 12 mai. Faptul că animalele presimt un cutremur este sigur, indiferent de explicaţiile ştiinţifice, că acestea ar simţi un semnal electric propagat de mişcarea plăcilor tectonice sau că ele simt şocurile înainte ca acestea să devină perceptibile pentru om. Totuşi, ceea ce nu au reuşit oamenii de ştiinţă şi autorităţile de protecţie civilă din nicio ţară din lume este configurarea vreunui sistem de alertă, care să determine rapid o reacţie umană bazată pe premoniţiile animalelor.

Comentarii (1)  
777
Marţi, 27 Mai 2008, ora 15:33

Vine sfarsitul lumii.....fara nici un comentariu...

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online