evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Poveste cu un zmeu  -  Jocul  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Asaltul  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Peştera I  -  Luminile oraşului XXI  -  Meduza (XI)  -  Aniversarea  -  Primăvara nucleară  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Un pahar de vin  -  Dispariţia  -  Drum bun  -  Starea de trecere  -  Mamă de duminică  -  A Doua Epocă Întunecată  -  Uchin (fragment)  -  Drumul spre (II)  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Dialog cu Ion Luca Caragiale  -  Jocul Zeilor (VI)  -  Striptease  -  Luminile oraşului XI  -  Curândul  -  Novo Homo Sapiens  -  Fereastra din spate  -  Moştenire de familie  -  Tocăniţa de ciuperci  -  Greaţă  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Mesajul  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Zori  -  Experienţă pecuniară  -  Pierduţi în ceaţă  -  Străinul  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  Luminile oraşului V  -  O scânteie într-un ocean de linişte  -  Muribundul  -  Cu preţul morţii  -  Melcul  -  Penato e căutat de prieteni  -  Crist sideral  -  Boaba de spumă  -  Puroi I  -  Luminile oraşului XX  -  Acolo unde s-a oprit metroul


Mercur “slăbeşte” pe zi ce trece

Planeta a pierdut aproape 5 kilometri din diametru de la na

News TeamPublicat Duminică, 6 Iulie 2008, ora 11:48

      Cea mai mică planetă a sistemului nostru solar, Mercur, se tot micşorează în diametru, relevă imaginile transmise de sonda spaţială Messenger în ianuarie 2008. Anunţul a fost făcut de către specialiştii Agenţiei spaţiale americane (NASA), care au detaliat că planeta a pierdut, de la naştere şi până în prezent, aproximativ 3 mile (4,8 kilometri) din diametrul său de 3.000 de mile (4.800 de kilometri), informează publicaţia britanică The Telegraph.
     
      Cercetătorii NASA au dat publicităţii imagini ale neregularităţilor de la suprafaţa planetei, care ar fi rezultatul activităţilor vulcanice şi nu al impactului asteroizilor, aşa cum s-a crezut până de curând. În plus, fenomenul de contracţie a planetei, prin răcire, este mai important decât s-a crezut anterior. Practic, potrivit noilor informaţii furnizate de sonda Messenger, care şi-a început călătoria spre Mercur în urmă cu patru ani, cea mai apropiată planetă de Soare se contractă.
     
      Astronomii cred că Mercur a suferit schimbări profunde în topografia sa în urmă cu 3 - 4 miliarde de ani, pe când era încă o planetă tânără, sub efectul unei intense activităţi vulcanice. Imaginile transmise de către Messenger, cu suprafeţe întinse de rocă netedă, care s-a dovedit a fi lavă, au rezolvat o controversă veche de trei decenii. Oamenii de ştiinţă susţin că este imposibil de exclus posibilitatea ca Mercur să mai aibă încă activitate vulcanică. James Head, expert în geologie planetară la Universitatea Brown din Rhode Island a explicat că “activitatea vulcanică pe care am văzut-o pare a data din prima jumătate a istoriei sistemului nostru planetar dar deoarece interiorul planetei este încă activ vom căuta dovezi că mai au loc încă erupţii”. Acestea ar putea fi însă mai rare, datorită tocmai acestui proces de contracţie a planetei.
     
      Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) s-a apropiat la aproximativ 200 de kilometri de suprafaţa lui Mercur pe 14 ianuarie. Sonda va efectua două alte survoluri ale lui Mercur, în octombrie 2008 şi în septembrie 2009, după care se va reaşeza pe orbita acestei planete în martie 2011. (A.I.)

Sursa :   Gândul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online