evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Jeopardy  -  Luminile oraşului XXXII  -  Alfa şi Omega  -  Povestire  -  ªi atunci...  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Poporul perfect  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Calul cruciatului  -  Arta de a purta un război  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  O faptă eroică fără de ecou  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Jocul Zeilor (IV)  -  Meduza (III)  -  Primăvara nucleară  -  La lumina...  -  Emoţia reîntoarcerii  -  Meduza (XII)  -  Povestea gândacilor  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Duhovnicul  -  Gri şi roşu auriu  -  Luminile oraşului XXIX  -  Sharia (fragment)  -  Anul 10000  -  O Poveste (?) modernă  -  Poveste de viaţă  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Gol  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Sexibon  -  Servisul Auto  -  Pescăruşul  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Cioara  -  Jocul Zeilor (III)  -  Curândul  -  Legenda "OMU"-rilor  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Luminile oraşului VII  -  Detenţie  -  Delir  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Almateea  -  Meduza (I)  -  Ancheta  -  Luminile oraşului V  -  Întreg


Mostre de pe Marte din 2018

News TeamPublicat Duminică, 13 Iulie 2008, ora 12:20

      O misiune internaţională de colectare a unor mostre de sol de pe Marte ar putea fi lansată în anul 2018, au anunţat miercuri reprezentanţi ai unor agenţii spaţiale şi experţi reuniţi la Paris pentru a discuta despre viitoarele proiecte de explorare a planetei roşii.
     
      "În 2018 va începe era aducerilor de mostre de pe Marte", a declarat directorul programului NASA de explorare a planetei, Doug Mc. Cuistion, cu ocazia publicării unui raport realizat de Grupul internaţional de lucru privind explorarea planetei Marte (IMEWG).
     
      Asemenea misiuni care ar permite aducerea pe Pământ a unor roci marţiene pentru analiză ar putea avea loc în perioada 2018-2023, fiind necesară o cooperare internaţională, relatează MEDIAFAX.
     
      "Este vorba despre un fel de Graal, care reprezintă o adevărată provocare şi care necesită o cooperare cel puţin transatlantică", a declarat directorul general delegat al Centrului naţional francez de studii spaţiale (CNES), Stéphane Janichewski.
     
      Un asemenea proiect de explorare "nu poate constitui decât un obiectiv politic", întrucât "depăşeşte aria ştiinţei, a tehnologiei şi a educaţiei", a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene.
     
      O misiune de aducere a unor mostre de pe Marte (MSR), deja plănuită cu mulţi ani în urmă, în cadrul unei cooperări între NASA şi CNES, este unul dintre obiectivele majore ale studiului planetei, urmat de cel al unei misiuni umane, plănuită pentru 2040.
     
      Experţii de la IMEWG au subliniat în raportul lor că, "pentru a fi acceptată de comunitatea ştiinţifică internaţională, o asemenea misiune va trebui să aducă mostre de pe Marte de diferite feluri şi alese cu grijă".
     
      Aceştia amintesc că interesul faţă de studierea planetei constă, printre altele, în faptul că Marte este "planeta care se aseamănă cel mai mult cu Terra din sistemul solar", iar primii 700 de milioane de ani din istoria ei s-au păstrat în geologia sa, spre deosebire de Pământ.
     
      În timpul reuniunii, Steve Squyres (de la Universitatea Cornell), responsabilul NASA cu roboţii Spirit şi Opportunity, care explorează în prezent suprafaţa planetei Marte, a spus că o astfel de misiune ar fi "complexă şi costisitoare" şi că ar trebui prevăzute modalităţi propice de selecţie şi colectare a rocilor, un robot cu o mare mobilitate şi longevitate pentru a găsi cele mai bune mostre.
     
      Amintind de datele furnizate în urma analizării rocilor aduse de pe Lună cu ajutorul misiunilor americane Apollo, Jean-Pierre Bibring, de la Institutul francez de astrofizică spaţială, a subliniat că nu se ştie ce rezultate va avea o misiune de colectare a mostrelor de pe Marte.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online