evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Fie-mi apa uşoară !  -  Oglinda  -  Fugind pe cerc  -  Moştenire de familie  -  Un singur trup, un singur suflet  -  Follow-Me  -  Pasomii  -  Coşmar  -  Puroi III  -  Oglinda îngerilor  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  De o sută de ori Adrian  -  2 fast 4 you  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  Detenţie  -  Începutul  -  Concurenţă neleală  -  Experimentul  -  Aseară...  -  Cosas de la vita  -  Zori  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  Obsesia  -  Colecţionarul  -  Luminile oraşului IV  -  O Poveste (?) modernă  -  Lumină dublă  -  În tren  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Luminile oraşului XXV  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Puroi I  -  Arta de a purta un război  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Mamă de duminică  -  X Factor  -  Transplant de suflete...  -  Circ  -  Iluzia viselor  -  Masa de duminică  -  Darul divin  -  Taxi  -  Povestea unui ceas  -  Piese de muzeu  -  Natură moartă, cu portret  -  Gondolierul  -  John-486


Jurnalele lui Orwell se deschid pe 9 august

Un site dedicat scriitorului George Orwell va publica zilnic,

News TeamPublicat Duminică, 3 August 2008, ora 10:05

      Fragmente din jurnalele lui George Orwell vor fi publicate zilnic pe un site dedicat scriitorului, Orwell Prize, site-ul unui premiu fondat în memoria lui. Potrivit bbc.co.uk, începând din 9 august, data când se împlinesc 70 de ani de la prima însemnare făcută de Orwell în jurnal, timp de patru ani site-ul va oferi zilnic fragmente din jurnalele scriitorului.
     
      Primul, început în 1938, consemnează întâmplări de pe front, impresii din călătoriile în Maroc şi din perioada când a luptat în Războiul Civil din Spania. E cunoscut faptul că autorul ţinea două jurnale diferite: unul cu însemnări politice şi celălalt cu notaţii personale.
     
      Acela început în 1938 include şi o serie de fotografii din Maroc, documente de călătorie şi chiar meniul de pe vasul cu care a călătorit alături de Eileen, soţia lui.
     
      George Orwell este pseudonimul folosit de Eric Arthur Blair, autorul celebrei distopii “1984”. S-a născut în 1903, în Motihari, Bengal (India), în familia lui Richard Walmesley Blair, funcţionar al administraţiei britanice. A fost trimis apoi în Anglia, la studii, dar a părăsit prestigiosul colegiu Eton pentru a se înrola în divizia din Burma a Poliţiei Imperiale indiene.
     
      Din această experienţă de tinereţe a ieşit, mai târziu, romanul “Zile birmaneze” (1934). A părăsit Burma în 1927 şi şi-a petrecut următorii cinci ani călătorind. A avut puternice convingeri de stânga şi a fost corespondent de război în timpul conflictelor din Spania. În Anglia, a fost producător al BBC Eastern Service şi, în 1943, s-a îngrijit de secţiunea literară a săptămânalului de stânga, “Tribune” .
     
      Concurat ca notorietate doar de “Ferma animalelor”, “1984”, satiră sumbră a totalitarismului şi a mecanismelor de cenzură şi control, a fost publicat în 1949, cu un an înainte de moartea scriitorului. Orwell a fost răpus de tuberculoză şi a murit la 46 de ani într-un sanatoriu din Londra. “Vagabond prin Paris şi Londra” (1933), “The Road to Wigan Pier” (1937) şi “Omagiu Cataloniei” completează, pe lângă jurnale, seria scrierilor cu caracter subiectiv, care consemnează experienţa directă a scriitorului.
     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online