evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cristerra  -  Factorul "Haos"  -  Poveste de viaţă  -  Panica  -  Invizibilul  -  În beci  -  Tolaie  -  Fabrica de vise  -  Nouăsprezece zile (I)  -  A Doua Epocă Întunecată  -  K  -  Homus trolEIbuzus  -  Aura urii  -  Jocul Zeilor (V)  -  Timpuri Noi  -  Ceaţa  -  Sender: High_Orbit_God  -  Descoperirea  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Zei şi oameni  -  Valoare reziduală  -  Luminile oraşului XXIX  -  Eu şi Cu Mine  -  Răscrucea  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Café du Marcel  -  Felix II  -  Hoţul de timp  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Inelele lui Saturn  -  Pulbere de stele  -  Vrăjitorul  -  Hora Ielelor, Pensiune II  -  Vânătoarea  -  Război obişnuit  -  Război total  -  Poză de buletin  -  Colecţionarul  -  Coana mare se mărită  -  În umbra sorţii  -  Lumină dublă  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Recurent  -  Mamal - Despărţirea  -  Aniversarea  -  Submarinul Roşu  -  Lacul negru  -  Pescarul la apus  -  Cruciada bucătarilor  -  Luminile oraşului XXXIV


Jurnalele lui Orwell se deschid pe 9 august

Un site dedicat scriitorului George Orwell va publica zilnic,

News TeamPublicat Duminică, 3 August 2008, ora 10:05

      Fragmente din jurnalele lui George Orwell vor fi publicate zilnic pe un site dedicat scriitorului, Orwell Prize, site-ul unui premiu fondat în memoria lui. Potrivit bbc.co.uk, începând din 9 august, data când se împlinesc 70 de ani de la prima însemnare făcută de Orwell în jurnal, timp de patru ani site-ul va oferi zilnic fragmente din jurnalele scriitorului.
     
      Primul, început în 1938, consemnează întâmplări de pe front, impresii din călătoriile în Maroc şi din perioada când a luptat în Războiul Civil din Spania. E cunoscut faptul că autorul ţinea două jurnale diferite: unul cu însemnări politice şi celălalt cu notaţii personale.
     
      Acela început în 1938 include şi o serie de fotografii din Maroc, documente de călătorie şi chiar meniul de pe vasul cu care a călătorit alături de Eileen, soţia lui.
     
      George Orwell este pseudonimul folosit de Eric Arthur Blair, autorul celebrei distopii “1984”. S-a născut în 1903, în Motihari, Bengal (India), în familia lui Richard Walmesley Blair, funcţionar al administraţiei britanice. A fost trimis apoi în Anglia, la studii, dar a părăsit prestigiosul colegiu Eton pentru a se înrola în divizia din Burma a Poliţiei Imperiale indiene.
     
      Din această experienţă de tinereţe a ieşit, mai târziu, romanul “Zile birmaneze” (1934). A părăsit Burma în 1927 şi şi-a petrecut următorii cinci ani călătorind. A avut puternice convingeri de stânga şi a fost corespondent de război în timpul conflictelor din Spania. În Anglia, a fost producător al BBC Eastern Service şi, în 1943, s-a îngrijit de secţiunea literară a săptămânalului de stânga, “Tribune” .
     
      Concurat ca notorietate doar de “Ferma animalelor”, “1984”, satiră sumbră a totalitarismului şi a mecanismelor de cenzură şi control, a fost publicat în 1949, cu un an înainte de moartea scriitorului. Orwell a fost răpus de tuberculoză şi a murit la 46 de ani într-un sanatoriu din Londra. “Vagabond prin Paris şi Londra” (1933), “The Road to Wigan Pier” (1937) şi “Omagiu Cataloniei” completează, pe lângă jurnale, seria scrierilor cu caracter subiectiv, care consemnează experienţa directă a scriitorului.
     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online