evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cojocul (Cujuh)  -  Novicele  -  Un bilet de plecare de pe Soregaard  -  Luminile oraşului XXI  -  Puroi III  -  Lumină dublă  -  În vizită la psihiatru  -  Mămica şi El Diablo  -  Cosas de la vita  -  Tahiji  -  Cioara  -  Luminile oraşului XXX  -  Fiii lui Rawser  -  Crist sideral  -  Plasa pe jăratic  -  Perdeaua lui Simon  -  Greaţă  -  Pânza de păianjen  -  Kamikaze  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Timpul  -  Întâlnirea  -  Dumnezeul unei lumi mărunte  -  Război obişnuit  -  Hoţul de timp  -  Zombi  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Fragile  -  Povestea knorgului care îşi caută mama  -  De acum şi până-n noapte  -  Criminali Umanitari  -  Luminile oraşului XXV  -  Tentaţia continuă  -  Brăduţul  -  Liber arbitru  -  Luminile oraşului XXVII  -  Eu, Singularul Absolut  -  Meduza (XII)  -  Somnul uitării  -  Valea însângerată  -  Sfântul  -  Jocul  -  K  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Călătoria  -  Meduza (X)  -  Luminile oraşului 2 (II)  -  Regele animalelor  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  Revederea de 20 de ani


Românii fac un parc eolian gigantic

News TeamPublicat Sâmbătă, 22 Noiembrie 2008, ora 20:04

      O firmă românească investeşte 500 de milioane de euro în 12 parcuri eoliene. Primul proiect aflat deja în faza de construcţie este în localitatea Baia, din judeţul Tulcea, şi va costa 60 de milioane de euro, urmând a fi finalizat la sfârşitul lui 2009.
     
      Cea mai mare investiţie din România în energia eoliană va fi realizată de firma Blue Planet, având sută la sută capital românesc, parte a holdingului Blue Investment din Bucureşti, şi va trece de 500 de milioane de euro. Compania va gestiona un portofoliul de 12 parcuri eoliene amplasate în judeţele Tulcea, Constanţa, Caraş-Severin şi Vaslui cu un potenţial de 500 MW şi întins pe 2.000 de hectare.
     
      Primul proiect aflat deja în faza de construcţie este în localitatea Baia, din judeţul Tulcea, va fi echipat cu 14 turbine Nordex N90 de 2,5 MW şi urmează a fi finalizat la sfârşitul lui 2009.
     
      Practic, parcul de la Baia va produce 35 MW. “În condiţiile în care competitivitatea în domeniul energiei eoliene a crescut fulgerător în ultimii doi ani în România, securizarea terenurilor şi obţinerea celor peste 80 de permise şi autorizaţii a fost o adevărată provocare”, declară Emilian Jianu, director general Blue Planet. Valoarea investiţiei de la Baia se ridică la 60 de milioane de euro şi se va întinde pe 182 de hectare. Potrivit investitorului, acesta este primul proiect de energie eoliană complet autorizat în România.
     
      Directorul Blue Planet susţine că investiţia de 60 de milioane de euro include valoarea de achiziţie a terenului pe care va fi dezvoltat proiectul, iar finanţarea a fost realizată într-o primă fază din surse proprii ale Blue Investments. Dezvoltatorul intenţionează să utilizeze pe parcursul derulării proiectului şi fonduri structurale sau credite şi să atragă şi alţi investitori. Pentru proiectul de la Baia, Blue Planet colaborează cu firme precum ISPE, Energomontaj, Electroputere, Nordex, Garrad Hassan, Cube Engineering şi ABB Suedia.
     
      Instalarea propriu-zisă a unei turbine este un proces foarte complex, care necesită 3-4 ani de pregătiri şi investiţii, de la măsurători de vânt la studiu de fezabilitate, studiu de impact de mediu şi studiu geologic, proiecte de drumuri şi de conectare la reţea. În plus preţul unei turbine Nordex N90 de 2,5 MW este de 2,5 milioane de euro. În cele 12 parcuri eoliene ar trebui puse 200 de turbine pentru a se ajunge la capacitatea de 500 MW. În aceste condiţii doar valoarea turbinelor este de 500 de milioane de euro.
     
     
      “Când am avut dificultăţi de detaliu, am folosit experienţa colectată de la partenerii noştri din străinătate. Echipa este foarte tânără şi entuziastă, iar calificările obţinute în Germania şi în Belgia au ajutat la punerea în practică în premieră pentru România a unui proiect atât de amplu”, mai declară Jianu.

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online