evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Renaşterea...  -  Claviaturi  -  Gondolierul  -  Luminile oraşului XXXII  -  Luminile oraşului XI  -  Transcendere  -  Salvatorul  -  Paradox  -  Re-insecţie  -  Jocul Zeilor (I)  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Stâlpnicul  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (II) Poetul Soarelui  -  Aripile din cer  -  Revederea de 20 de ani  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Limoniu  -  Drum bun  -  Către a opta zi  -  Triunghiul roşu  -  Delir  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  10 minute pâna la explozie  -  Sexibon  -  Fluturi  -  Tranzit  -  Călătorii cu îngeri  -  Valea însângerată  -  Parte din mintea ta  -  Dona  -  Piese de muzeu  -  Pierduţi în ceaţă  -  Aether pro narcosi  -  Un singur trup, un singur suflet  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Chipul de pe Marte  -  În noapte  -  Lumină dublă  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Un pahar de vin  -  Aici şi acum  -  Soldatul  -  Cu preţul morţii  -  Război obişnuit  -  Meduza (XI)  -  Cursa  -  Înger în oglindă  -  Cap de listă  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Perdeaua lui Simon


Pe Marte au fost descoperiţi gheţari giganţi

Cu dimensiuni de trei ori c

News TeamPublicat Sâmbătă, 22 Noiembrie 2008, ora 20:07

      Un lanţ de gheţari care se întinde pe zeci de kilometri de-a lungul unor munţi situaţi în apropierea ecuatorului marţian a fost identificat de sonda americană Mars Reconnaissance Orbiter. Aceasta dă târcoale planetei şi întocmeşte hărţi cu ajutorul unui radar care pândeşte sub straturile de roci, unde se află gheţarii, informează guardian.co.uk.
     
      “Luaţi împreună, aceşti gheţari reprezintă aproape cu siguranţă cel mai mare rezervor de apă îngheţată de pe Marte, care nu este situat în regiunea calotelor polare. Vorbim de un număr foarte mare de gheţari, iar unul dintre aceştia are o grosime de 0,8 kilometri, fiind de trei ori mai mare decât oraşul Los Angeles”, a declarat John Holt de la Universitatea Texas din Austin, autorul principal al raportului privind descoperirea, publicat în revista “Science”.
     
      “Pe lângă valoarea ştiinţifică, ei ar putea reprezenta o sursă de apă pentru viitoarele misiuni umane de explorare a Planetei Roşii”, a mai adăugat el.
     
      Oamenii de ştiinţă consideră că gheţarii reprezintă rămăşiţele unei calote de gheaţă care a acoperit în trecut planeta în regiunea ecuatorială, scrie telegraph.co.uk. Recoltarea unor mostre din gheaţă ar putea oferi o dovadă a eventualelor forme de viaţă de pe Marte din trecut, aşa cum s-a întâmplat în cazul gheţarilor din Antarctica în cazul Terrei.
     
      Modul în care gheaţa a ajuns în regiunea ecuatorială rămâne în continuare un mister pentru cercetători, subliniază LiveScience.com. Una dintre teorii este că gheaţa s-a format în vremea când axa de rotaţie a planetei era cu totul alta. După ce aceasta s-a înclinat în poziţia din prezent, s-a produs o sublimare a gheţii (apa a trecut direct în stare gazoasă), cu excepţia celei aflate sub stratul de roci, care acţionează ca o pătură izolatoare. Se estimează că gheţarii descoperiţi de sonda americană stau ascunşi sub solul marţian de câteva milioane de ani.

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online