evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Bumerangul lui Zeeler  -  Povestea unui ceas  -  Pânza de paianjen  -  În vizită la psihiatru  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Vizita  -  Arma secretă  -  Paradox  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Taxi  -  Resacul Timpului  -  Drumul spre  -  Submarinul Roşu  -  Decablat  -  Melcul  -  Somnul uitării  -  Corabia nebunilor  -  Depozit.01  -  Luminile oraşului XXV  -  Planeta ascunsă  -  Transplant de suflete...  -  Mamal - Oraşul  -  Păsări de pradă  -  Asaltul  -  Om vs. cyborg  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Casa galbenă  -  Meduza (XII)  -  Duhovnicul  -  Luminile oraşului IX  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Copilul gheţii  -  Uchin (fragment)  -  La lumina...  -  Eu şi Cu Mine  -  Casa libertăţii  -  Vânzatorul  -  Drum bun  -  Recreaţia  -  Punct. ªi atât  -  Valea însângerată  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Recurent  -  Avatarul  -  Piatra  -  Eu, Singularul Absolut  -  Luminile oraşului  -  Homus trolEIbuzus  -  Ion cel fericit  -  Dincolo de ceţuri


Secunda în plus stârneşte controverse

News TeamPublicat Duminică, 21 Decembrie 2008, ora 11:14

      Experţii în cronologie propun lungirea anului cu o oră o dată la fiecare 600 de ani în locul unei secunde în plus o dată la câţiva ani. Marea Britanie şi China se opun acestei schimbări susţinute de SUA, Franţa şi Germania.
     
      Anul Nou se va instala cu o secundă mai târziu anul acesta, pentru a 24-a oară din 1972 încoace, ora de pe întregul glob urmând a fi schimbată pentru a fi în ton cu modificările produse în mişcarea de rotaţie a Pământului. Întrucât planeta îşi pierde treptat din viteză pe măsură ce se roteşte în jurul propriului ax, secunda va fi adăugată ultimului minut al anului 2008 pentru a corecta decalajul afişat de ceasurile atomice, de cea mai mare precizie.
     
      Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU), care gestionează aceste “secunde bisecte”, propune abolirea lor în favoarea unei “ore bisecte”, informează "The Telegraph".
     
      De-a lungul sutelor de ani, timpul universal coordonat (UTC) - o versiune modernă a Greenwich Mean Time (GMT) - se va muta treptat la est de Greenwich, ajungând la Paris înainte ca “ora bisectă” să-l mute înapoi la vest.
     
      O asemenea mutare va face ca GMT să-şi piardă statutul de zonă în care timpul local este acelaşi cu timpul universal după care sunt fixate ceasurile.
     
      Schimbarea propusă ar însemna şi ca Marea Britanie să dea piept cu probleme legale, din moment ce GMT a fost introdus în legea britanică în 1880 drept standardul după care este calculat timpul naţional.
     
      Marea Britanie şi China se opun acestei schimbări, însă aceasta este susţinută de SUA, Franţa, Germania, Rusia, Japonia şi Italia. “Marea Britanie rămâne complet împotriva oricărei propuneri de a ceda adăugarea de secunde la UTC”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Inovaţie, Universităţi şi Aptitudini.
     
      Dacă se produce totuşi schimbarea, “secundele bisecte” vor fi adăugate neapărat până prin 2018. Apoi ar urma să fie adăugată o “oră bisectă”, probabil în jurul anului 2600. “O oră bisectă ar însemna un proiect de proporţii gigantice, cum a fost trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Au durat câţiva ani până ca acea mutare să fie acceptată în întreaga lume şi a existat un papă cu autoritatea să o impună. Nu prea cred că ceva de o asemenea amploare se va mai întâmpla vreodată”, s-a pronunţat omul de ştiinţă Markus Kuhn, de la Universitatea Cambridge.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online